enten Napisano 15 Września 2019 Share Napisano 15 Września 2019 Jaka farbka do obić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Września 2019 Autor Share Napisano 15 Września 2019 Mig Ammo - Dark Tracks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 15 Września 2019 Share Napisano 15 Września 2019 (edytowane) Po washu to zaczyna już sobie wyglądać modulacja też widoczna - taka nie przesadzona. Jedynie co mnie zastanawia to na zbliżeniach widoczne są smugi. Czyżbyś za jednym zamachem zrobił washa po całości i ścierając go od razu streaking? Choć nawet na powierzchniach pionowych widać jakby poziome smugi po pędzlu? Edytowane 15 Września 2019 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Września 2019 Autor Share Napisano 15 Września 2019 To niestety jest jeszcze pozostałość po filtrze, z którego tak jakby odparował mi rozpuszczalnik i zrobił się taki pseudo-wash. Próbowałem to zmyć white spiritem, ale wgryzł się filtr w farbę. Tak to jest jak masz dedykowany filtr w słoiku do Panzergrey i używasz go dwa razy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Września 2019 Share Napisano 15 Września 2019 Hm, jak się dobrze przyjrzeć to te smugi są także na zdjęciach przed filtrem, który teraz je tylko "podbił"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Września 2019 Autor Share Napisano 15 Września 2019 Fotki z 11 sierpnia - bez smug - przed filtrem 29 sierpnia - smugi po filtrze - przed washem dziś - po washu przed olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Września 2019 Share Napisano 15 Września 2019 2 godziny temu, Stojkovic napisał: Fotki z 11 sierpnia - bez smug - przed filtrem 29 sierpnia - smugi po filtrze - przed washem dziś - po washu przed olejami. Oki, patrzyłem na zdjęcia, gdzie prezentowałeś "drewniane narzędzia", ale z tego co teraz piszesz rozumiem, że one już były robione już po filtrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 16 Września 2019 Autor Share Napisano 16 Września 2019 Tak, narzędzie były już malowane po filtrze. Najgorsze w tym jest to, że tych smug nijak nie dało się poprawić - musiałbym malować raz jeszcze. Stwierdziłem że po washu i olejach może będzie mniej widać - w sumie okaże się na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Września 2019 Share Napisano 16 Września 2019 Nauka z tego taka, że trzeba wypróbować filtr gdzieś na boku, szczególnie jak dłużej leży.... Myślę, że spokojnie z tego wybrniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Września 2019 Autor Share Napisano 18 Września 2019 (edytowane) Witajcie, Ktoś może powiedzieć patrząc na zdjęcia, że niewiele się zmienia. Za mną jakieś 6 godzin pracy przy modelu. Bardzo starałem się utrzymać model w stonowanej formie jeśli chodzi o nakładane efekty. Pojazd ma reprezentować okres kampanii wrześniowej, a z tego co kojarzę to sporo jeździło się po drogach gruntowych, więc kurzenie owszem, ale błocenie już niezbyt. Zakres prac: - wykonałem rozjaśnienia farbami olejnymi i delikatną biedronkę - wykonałem zacieki ale z umiarem - wykonałem brudzenie olejnymi farbami w odcieniach ziemi jako dodatkowy odcień kolorystyczny dla pigmentów - ubrudziłem okolice otworu nadsilnikowego i nieco sam silnik - ukurzyłem pojazd - dokleiłem drzwiczki wieży - osobno ubrudziłem koła i przygotowałem do montażu Model będzie jeszcze poprawiany, np. z brudzeniem i olejami w okolicach zakamarków na błotnikach. Otwarty jestem na sugestie itp. Fotki: Edytowane 18 Września 2019 przez Stojkovic 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 19 Września 2019 Share Napisano 19 Września 2019 Na "pionowych" bardzo fajnie. Na "poziomych" tak sobie, widać te cholerstwa... Co do "ajabym", to na niektórych pokrywkach przetarłbym grafitem (na ich obłych częściach) i dał więcej kurzu na poziomych płaszczyznach. Trochę zniwelowałoby to efekt smug, no i w sumie to był suchy i gorący wrzesień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 19 Września 2019 Autor Share Napisano 19 Września 2019 Na żywo te smugi tak po oczach nie dają bardzo. Będę walczył do końca. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 19 Września 2019 Share Napisano 19 Września 2019 Walcz do końca i czekamy na następne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 19 Września 2019 Autor Share Napisano 19 Września 2019 Dobrze wiecie, że co jak co, ale każdy projekt doprowadzam do końca. Medalista z Moson to może nie bdzęie,alet eż nieuw ażam, żę to słaby model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 19 Września 2019 Share Napisano 19 Września 2019 (edytowane) Mogę się zapytać skąd biorą się te "brązowe" zacieki na bocznych ścianach akurat w tych miejscach a nie innych skoro na niemal całej długości tych burt i nakrywających je płyt poziomych są identyczne? Chodzi mi o to, że tam nie ma żadnego elementu od którego mogłyby się zacząć- goła krawędź. Edytowane 19 Września 2019 przez FAHR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 20 Września 2019 Autor Share Napisano 20 Września 2019 Możliwe, że dorobię tam jeszcze lekkie obicie lub dwa, żeby zaspokoić logiczny odbiór tych zacieków. Przyznam, że skupiłem się na wytłumieniu smug o których dyskutowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 20 Września 2019 Share Napisano 20 Września 2019 Skoro już się czepiamy zacieków to tak czysto teoretycznie zapytam czy to możliwe żeby zacieki zrobiły się pod takim kątem? Na ostatnim zdjęciu po boku pojazdu wygląda to jakby się grawitacja zepsuła. Nie zmienia to faktu, że model dobrze się prezentuje i bez zbliżeń nie rzucają się w oczy te smugi po filtrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 20 Września 2019 Autor Share Napisano 20 Września 2019 Z punktu widzenia nauki to nie możliwe. Z punktu widzenia modelarskiego jest ok Dodałem lekkie brudzenie w zakamarkach. Dokleiłem też część z dzwi włazów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 23 Września 2019 Share Napisano 23 Września 2019 (edytowane) Z punktu widzenia fizyki i grawitacji, takie zacieki po boku , gdy maska jest opadająca są niemożliwe. Nawet jakby pojazd stał na skupie złomu. Jeśli już tak to zaciek prostopadły do podłoża, a nie do krawędzi maski. Edytowane 23 Września 2019 przez author21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Września 2019 Share Napisano 23 Września 2019 15 minut temu, author21 napisał: Z punktu widzenia fizyki i grawitacji, takie zacieki po boku , gdy maska jest opadająca są niemożliwe. Nawet jakby pojazd stał na skupie złomu. Jeśli już tak to zaciek prostopadły do podłoża, a nie do krawędzi maski. Było już o tym i autor się ustosunkował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Września 2019 Autor Share Napisano 24 Września 2019 Spróbuję topoprawić, skoro to tak ryje banię przy oglądaniu modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 24 Września 2019 Share Napisano 24 Września 2019 2 godziny temu, Stojkovic napisał: Spróbuję topoprawić, skoro to tak ryje banię przy oglądaniu modelu Zuch! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 25 Września 2019 Share Napisano 25 Września 2019 Postaw go na jakimś wzniesieniu i wyznacz kąt prosty między zaciekami i podłożem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Września 2019 Autor Share Napisano 25 Września 2019 W końcu doszły koła o których pisałem. Poprawiłem też zacieki - powinno mniej ryć baniak. Do zrobienia jeszcze antena ramowa i gumowe błotniki oraz kilka dupereli. W zasadzie budowa zmierza do końca. Powoli myślę nad podstawką i figurantami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 25 Września 2019 Share Napisano 25 Września 2019 Jakieś dziwne "szpary" się po bokach wyeksponowały.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi