KRL Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 Mam pytanie dotyczące modeli tej firmy R.V Aircraft, planuję zbudować kolekcję MiG-21 w skali 1:72 i mam możliwość zakupienia kilku modeli tej firmy. Czy macie może jakieś doświadczenie? Opinie o tych modelach, będę wdzięczny za jakieś informacje. https://www.mojehobby.pl/manufacturers/R.V.-Aircraft.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 Edek lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 4 Maja 2019 Autor Share Napisano 4 Maja 2019 5 minut temu, mbrnnr napisał: Edek lepszy. Możesz napisać coś więcej - w ogóle nie warto zawracać sobie głowy tym R.V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 Są to już starsze formy, lekko wyeksploatowane. Nowy Edek jest po prostu piękny i klei się jak bajka. Mam tak na 50% sklejoną MF i nie widzę sensu kupna czegokolwiek innego. Dodatków jest tyle, że można w niego upchać więcej kasy niż w niejedną 1/32. Ale nawet z pudła jest to super model, dobrze zdetalowany i prosty w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 4 Maja 2019 Autor Share Napisano 4 Maja 2019 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juras Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 Mam akurat rozpoczęty model miga firmy R.V. Nie polecam ,specyalnie kupiłem MF-a Edka super modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 Ja już od nich robię 7 MiGa. Wypraski prezentują się ładnie pod względem linii podziału blach i nitów. Na plus zestawów jest na pewno żywiczny kokpit, wnęka podwozia przedniego, mała blaszka z takimi elementami jak m. in. lusterka wsteczne czy uchwyty katapulty. Dodatkowo w zestawie MiG-21R zasobnik rozpoznawczy i zbiorniki paliwa były żywiczne. Dużo różnych ciekawych malowań ale polskich nie dają. Teraz minusy: słabe spasowanie zwłaszcza skrzydeł i stateczników poziomych do kadłuba jak również płetwy, tablica nie mieści się pod wiatrochronem. Ramy oszklenia za grube, za duże kółko przednie. Brak podwieszeń (tylko MiG-21R ma). Bardzo kruchy plastik zwłaszcza siłowniki, rurka lubią się łamać podczas wycinania (rurka w większości przypadków jest już złamana zanim sie otworzy pudełko. Hamulce aerodynamiczne bardzo ciężko zrobić w pozycji zamkniętej - trzeba dużo szlifować. Pomimo tych wszystkich minusów da się z tego zrobić dobry model ale szpachla, papier ścierny i dużo cierpliwości są niezbędne. Większość MiGów kupowałem zanim Eduard zapowiedział swoje. Dzisiaj na pewno zakupiłbym MiGi z Eduarda, chyba, że zależy Ci na wersji RF to nie masz wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 Zasobnik D w eRce R.V to jakiś wymysł zrobiony na podstawie planów z 4+ .Juz kiedys pisałem RV to przerobiony 21 z pruszkowa.... Poczekac na R z edka lub kupic Mf i zasobnik zrobić samemu. Opływy z Syrena również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 (edytowane) Warto dodać jeszcze niepodobny do niczego kształt stożka wlotowego, tragiczne spasowanie wnęki przedniego podwozia, skrzydła klejone na styk i przejście garbu w statecznik które w MF-ie wygląda z jednej strony jak Bis Edytowane 4 Maja 2019 przez Dziobak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crimson King Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 KRL. Pytałeś o mig 21 rv, czy też o te same wypraski , pakowane przez KP. Te drugie przeszły jakiś lifting, ale tego za bardzo nie widać. Miałem chyba wszystko , co wyszło na świecie w tym temacie. TO DOBRY MODEL. kolega Dziobak próbuje go wszystkim obrzydzić, ale raczej niech popracuje nad warsztatem, bo te bolączki modelu to pikuś. Za niewielkie, jak mówisz pieniądze , można zrobić świetną kolekcję. Znam Twoje prace, i ręce same składają się do oklasków. Ten mig mają swoje dobre strony , np otwarte hamulce aero. Poza tym masz dwa rodzaje skrzydeł, można wykorzystać w innym modelu. JAK COŚ TO 664 341 891 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 Za niewielkie pieniądze (40 zeta) to można nakupić overtrees MiG-21 Edka i robić nie złą kolekcję. W odróżnieniu od RV jest model pozbawiony wad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 5 Maja 2019 Autor Share Napisano 5 Maja 2019 10 minut temu, Crimson King napisał: KRL. Pytałeś o mig 21 rv, czy też o te same wypraski , pakowane przez KP. Te drugie przeszły jakiś lifting, ale tego za bardzo nie widać. Miałem chyba wszystko , co wyszło na świecie w tym temacie. TO DOBRY MODEL. kolega Dziobak próbuje go wszystkim obrzydzić, ale raczej niech popracuje nad warsztatem, bo te bolączki modelu to pikuś. Za niewielkie, jak mówisz pieniądze , można zrobić świetną kolekcję. Znam Twoje prace, i ręce same składają się do oklasków. Ten mig mają swoje dobre strony , np otwarte hamulce aero. Poza tym masz dwa rodzaje skrzydeł, można wykorzystać w innym modelu. JAK COŚ TO 664 341 891 Od dłuższego czasu noszę się z chęcią zbudowania kolekcji MiG'ów-21 na początku myślałem o 48 ale jednak stwierdziłem że 72 będzie w tym wypadku lepsze ponieważ mam pomysł na 21 sztuk. Ostatnimi czasy mój kolega z Czech zaproponował mi że może mi odstąpić zestaw 21 z R. V a ma ich dokładnie 9 sztuk w bardzo dobrej cenie wiec zastanawiam się czy nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 (edytowane) 2 minuty temu, KRL napisał: Od dłuższego czasu noszę się z chęcią zbudowania kolekcji MiG'ów-21 na początku myślałem o 48 ale jednak stwierdziłem że 72 będzie w tym wypadku lepsze ponieważ mam pomysł na 21 sztuk. Pamiętaj tylko że Eduard robi na razie wyłącznie wersję MF. RV robi wiele różnych wersji. Edytowane 5 Maja 2019 przez Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 5 Maja 2019 Autor Share Napisano 5 Maja 2019 Oj, przepraszam nie byłem precyzyjny mając na myśli kolekcję nie będę ograniczać się do wersji MF mam na myśli w zasadzie wszystkie wersje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 No to masz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 Edek ma obecnie w ofercie dwie wersje MF, w tym roku pojawią się PF i PFM i czeska MFN (Q3). Przyszły rok pewnie Bis i R. Pod znakiem zapytania stoi tylko SMT. Na UM nie ma na razie na co liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crimson King Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 Wersji migacza (seryjnych) jest kilkanaście. DO TEGO MODELE PROTOTYPÓW. Chyba się za nie wezmę, bo jest kilka nowych kopii z Amodel .E-152A to czysta poezja kształtu myśliwca lat 50/60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 Wariantów MiG-21 było łącznie chyba koło 60, zbudowanie takiej kolekcji jest nie lada wyzwaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 5 Maja 2019 Autor Share Napisano 5 Maja 2019 Wszystkich absolutnie tak ja na razie mam pomysł na 21 sztuk. I daje sobie duuuuużżżżżżo czasu. Głownie będą to MF, BIS, R, SMT, UM, PF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 8 minut temu, mbrnnr napisał: Edek ma obecnie w ofercie dwie wersje MF, w tym roku pojawią się PF i PFM i czeska MFN (Q3). Przyszły rok pewnie Bis i R. Pod znakiem zapytania stoi tylko SMT. Na UM nie ma na razie na co liczyć. Będąc w zeszłym roku na E-day zaskoczony zostałem przez kolegów z Armycast dwoma tyłkami do 21. Wersja mysliwska i bombowa co mnie ubawiło .Róznica to wielkość wyciecia w ostaniej blasze..tym sposoben to edward i wszyscy doprowadzą do setki odmian 21. Otóz to wyciecie jak i panele na skrzydłach to znaki rozpoznawcze 2 róznych zakładów które wypuszczały 21 , zadne mysliwskie czy bombowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 @em - zmartwię Cię, ale MF-y Edka różnią się skrzydłami i kadłubami. I różnice wynikają mimo inne z tego, że wychodziły z dwóch różnych fabryk. Więc akurat w tym przypadku Eduard odrobił zadanie domowe. Polecam znaleźć sobie gazetkę INFO na ich stronie z lata zeszłego roku. Są w niej wyszczególnione wszystkie zmiany w wypraskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 Po cześci piszemy to samo, więc sie nie martwie.Moim rozwiązaniem jest kupno wyprasek 70141, panel na skrzydłach można wytrasować i koniec zmartwień.W waszych,,sedivkach,, i naszych z 75 roku poprawić jeszcze górne częsci tablicy przyrzadów. To są generalne różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crimson King Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 Oj! Mała pomyłka. oczywiście prototypy i wczesne wersje robi ARTMODEL WERSJE F i F13 to najlepsze repliki tych maszyn w tej skali. Oczywiście na dzień dzisiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 1 godzinę temu, Crimson King napisał: TO DOBRY MODEL. kolega Dziobak próbuje go wszystkim obrzydzić, ale raczej niech popracuje nad warsztatem, bo te bolączki modelu to pikuś. Oczywiście że da się to wszystko jakoś wyprowadzić, ale w przypadku MF-a o którym pisałem nie ma sensu się męczyć i lepiej wybrać tańszego i lepszego Eduarda. Jeśli chodzi o inne wersje i prototypy to faktycznie nie ma alternatywy i pozostaje RV, z którego po paru korektach też da się zrobić niezły model. Ja poczekam aż Eduard zrobi więcej wersji, a jak będę chciał zrobić prototyp to wtedy pobawię się w korygowanie RV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crimson King Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 No i gitara, jak mawiał znany clownZgadzam się z PANEM, ale nadal twierdzę, że to dobry model, a dodatkowo przeróbki i walka z materią , która wymaga poprawki czegoś nas uczy. CZYŻ NIE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi