Marudek Napisano 20 Maja 2019 Autor Share Napisano 20 Maja 2019 O! Wielkie dzięki Panowie! Teraz wiem jak poprawić wydech i dalej rzeźbić kabinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 Niestety Lordzie, ale temat pomimo że "wyględny" to jednak w budowie "fabrycznego" Ziła się nie sprawdzi. Min. przednie zawieszenie jest niekompletne, "wydech" kończy się "nigdzie", brak tylnego zbiornika na paliwo. Jest to udana kopia pojazdu z Bieszczad a nie Zila używanego w WP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 Sorry Marudku, ale powoli wkręcam się w temat Niestety masz wydech zamocowany ze zlej strony - powinien być pod prawą podłużnicą a nie lewą. Wał napędowy do drugiego tylnego mostu ma podparcie nad pierwszym tylnym mostem i nie jest to tak dłuuuga rura. Są jeszcze dwa kardany przy mocowaniu nad mostem. I brakuje amortyzatorów w przednim zawieszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 2 minuty temu, abtb napisał: Sorry Marudku, ale powoli wkręcam się w temat Niestety masz wydech zamocowany ze zlej strony - powinien być pod prawą podłużnicą a nie lewą. Wał napędowy do drugiego tylnego mostu ma podparcie nad pierwszym tylnym mostem i nie jest to tak dłuuuga rura. Są jeszcze dwa kardany przy mocowaniu nad mostem. I brakuje amortyzatorów w przednim zawieszeniu. Skąd Ty to wiesz? Pełen szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 Trochę zgłębialem temat przy podejściu do budowy "liesowoza" na bazie Zila 157. A poza tym rysunki techniczne Kolego, rysunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 21 Maja 2019 Share Napisano 21 Maja 2019 (edytowane) abtb- zdaję sobie z tego sprawę, modelłorkowy temat został przytoczony na zasadzie "nie jesteś sam" - bo oto i we wcześniejszych warstatach pojawiał się problem nieszczęsnej rury wydechowej... Muszę przyznać, że dzięki marudkowemu projektowi znów się czegoś nauczyłem, nie miałem pojęcia, że ten Ził miał tyle wariantów, przeróbek, modyfikacji , hmmm- powiedzmy polowo- ulicznych Cóż za uniwersalna maszyna. Edytowane 21 Maja 2019 przez LordDisneyland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 21 Maja 2019 Autor Share Napisano 21 Maja 2019 Panowie, poprawiony wydech i agregat mam już rozrysowane Jutro wprowadzę poprawki w ramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Maja 2019 Share Napisano 22 Maja 2019 Że tak się znowu wetnę: rama dla wersji z dwoma zbiornikami Trochę inny układ wydechu i brak zbiornika na paliwo z tyłu ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Maja 2019 Autor Share Napisano 22 Maja 2019 O dzięki! Te zbiorniki co zrobiłem chyba się zgadzają. Do poprawki w ramie mam wydech, dodanie amortyzatorów z przodu i jeszcze ten najdłuższy kardan muszę podzielić na 3 odcinki. A tak wyglądają rysunki o których pisałem wcześniej - wydech i zespół spalinowo-elektryczny PAD-16-3/400P na przyczepie typu P 1,5t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Maja 2019 Share Napisano 22 Maja 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Maja 2019 Share Napisano 22 Maja 2019 10 minut temu, Marudek napisał: jeszcze ten najdłuższy kardan muszę podzielić na 3 odcinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Maja 2019 Autor Share Napisano 22 Maja 2019 O - extra! teraz widzę jak kardan omija wcześniejszą oś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Maja 2019 Autor Share Napisano 23 Maja 2019 Hej, Wczoraj poprawiłem kardan (niestety nie mam zdjęcia). Poza tym okazało się że zakupiona siatka PE jest za mała i nie wystarczy na wykonanie nawet jednej anteny... Ale zamówiłem już inną siatkę. Mam nadzieję że "Plan B" wypali A w międzyczasie trwają prace nad cięciem budy: i produkcją betonowego krajobrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Maja 2019 Share Napisano 23 Maja 2019 O, ładne To świeży projekt, czy masz już formy i w przypadku ataku nostalgii odlewasz sobie uroki PRL na zapas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Maja 2019 Autor Share Napisano 23 Maja 2019 Formy są nowiutkie - to pierwsze odlewy. Na poprzedniej stronie pisałem o masterach. Ale na pewno jwszcze nie jeden model "ozdobą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 23 Maja 2019 Share Napisano 23 Maja 2019 myślałem, że to 35. ale to Marudek...Znakomita robota.Jak zwykle ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Maja 2019 Autor Share Napisano 24 Maja 2019 Hej Spiton! Fajnie że tu zajrzałeś - wielkie dzięki za doping Panowie jak myślicie, czy Ził może mieć lekko skręcone koła kiedy anteny są rozstawione? Teoretycznie podpory budy nie są takie konkretne jak u dźwigów gdzie podnosi się na nich cały pojazd. Wydaje mi się, że te podpórki służyły raczej do ustabilizowania anten, żeby nie bujały się na resorach od wiatru. Jak uważacie - czy wobec tego mogę lekko skręcić koła żeby było widać te amortyzatory, o których wcześniej zapomniałem ale je dodam? Czy to byłby błąd? :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 23 minuty temu, Marudek napisał: Jak uważacie - czy wobec tego mogę lekko skręcić koła żeby było widać te amortyzatory, o których wcześniej zapomniałem ale je dodam? Myślę że możesz. Teoretycznie pojazd mógł się zatrzymać na lekko skręconych kołach i zostać ustabilizowany. Byle by nie wisiały w powietrzu i nie były skręcone na maksa Tylko że: chyba on nie ma takich podpór No chyba że będziesz go stabilizował tak jak na zdjęciach - na wieczność I jeszcze antena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 23 minuty temu, Marudek napisał: Jak uważacie - czy wobec tego mogę lekko skręcić koła Moim zdaniem byłoby to trochę nienaturalne. Nie widziałem takiego ustawienia ani na żadnej fotce, ani na żywo. Jest jednak zawsze ALE... jeśli uważasz, że tak będzie efektowniej... wal skręcone! (jak napisał abtb - byle nie na maxa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 Aż się zalogowałem po długiej przerwie... Paczam i oczy przecieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 Chyba że robisz bardziej "wypasioną" wersję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 24 Maja 2019 Autor Share Napisano 24 Maja 2019 Dzięki za fotki! Eeee nie... Chyba jednak nie będę skręcał tych kół. Kto będzie chciał to się schyli i sobie zajrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 9 minut temu, Marudek napisał: Kto będzie chciał to się schyli i sobie zajrzy W sumie zajrzeć można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 @abtb kurde, co Ty, jesteś przy radarze i prowadzisz relację na żywo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 15 minut temu, Grzes napisał: jesteś przy radarze i prowadzisz relację na żywo? Tak tylko wpadłem zerknąć na kilka szczegółów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi