Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie tanie do szanownych kolegów, czy blachy dedykowane do Chikumy tamiyi będą też pasowały do Tone tamki?

Teoretycznie tak ale chciałbym się upewnić

Pozdrawiam

Napisano (edytowane)

Pasować na pewno będą, bo to przecież te same formy. Tylko Chikuma Tamki to wersja przedwojenno/wczesnowojenna, a Tone jest  w konfiguracji z końca wojny. Więc budując późnowojennego Tone z użyciem zestawu PE Chikumy paru  rzeczy takich jak radary, relingi dodanych potem galeryjek czy elementów dodatkowych dział przeciwlotniczych na pewno będzie Ci brakować i trzeba będzie je skombinować z innych zestawów.

Edytowane przez witox
Napisano (edytowane)

Very fire chyba nie robi zestawu do Mogami. Do wersji lotniczej pozostaje w zasadzie Flyhawk, bo z tego co wiem Lion Roar wycofał swoje zestawy z produkcji.

Edytowane przez witox
Napisano

Dzięki z tego co widziałem robi, do obydwu wersji, Flyhawk niestety uboższy jeśli chodzi o dodatki 

Mam jeszcze pytanie czy znacie w kraju kogokolwiek kto robi cokoły pod okręty ?

Podobne do pontosa😁

Napisano

Lion Roar owszem robił do obydwu, ale obecnie do dostania chyba tylko na rynku wtórnym i w odpowiednich cenach. Ten Flyhawka do krążownika lotniczego myślę, że jest mniej więcej porównywalny, może ma nawet odrobinę więcej części. Ciężko to porównać  nie mając obu. 😀

• 2 weeks later...
Napisano
7 godzin temu, Yamamoto napisał:

„Dziwna” ta skala,już nie na nasze czasy ,powinni sie zastanowić i wydać jako pierwsi shinano w standardowej 1:350 skali.kto jest za?✋

🤚

• 1 month later...
Napisano
W dniu 23.12.2021 o 21:51, blacman napisał:

planuję wydanie tego niszczyciela. Jest praktycznie gotowy - poprawiam ostatnie błędy a Kolega ze Spółdzielni opracowuje instrukcję....

PC131247.thumb.JPG.e2e838ca3df0c81237df40ac2363c2af.JPG

PC131241.thumb.JPG.32444d3c88b9d8218c0c1469af4ab624.JPGP4171272.thumb.JPG.989d3026cfb44c59be61438f739e2526.JPGuntitledxx_264.thumb.png.f6eb033e11a6a377f9b3ce2f412215ea.pnguntitledxx_263.thumb.png.c7e97f5e9a6f7212cfe5346bfda3bf03.png

Trochę czasu upłynęło, kiedy będzie dostępny? 😉 

Przy okazji zapytam o polery i półkluzy do Hunt-a w 700 które zapowiadał na swojej stronie K. Sztarbała

Napisano
W dniu 30.04.2022 o 21:37, Szydercza Gała napisał:

Lepiej nie wspominaj o Kamilu bo dostaniesz bana :haha:

Ciekawe co piszesz🤔

tym bardziej, że na wspomnianej stronie znalazłem świetne poradniki do 700 -ki napisane przez kolegę który  był tu aktywny - też dostał bana?

• 3 weeks later...
Napisano
W dniu 24.03.2022 o 11:08, Yamamoto napisał:

„Dziwna” ta skala,już nie na nasze czasy ,powinni sie zastanowić i wydać jako pierwsi shinano w standardowej 1:350 skali.kto jest za?✋

To są wznowienia. Oni tam tradycyjnie wypuszczają szrot z naklejką rocznicową. 

Odnośnie Shinano czy jest sens robienia dokładnego modelu w dużej skali bez porządnej dokumentacji?

Napisano
11 minut temu, bsnt3k napisał:

To są wznowienia. Oni tam tradycyjnie wypuszczają szrot z naklejką rocznicową. 

Odnośnie Shinano czy jest sens robienia dokładnego modelu w dużej skali bez porządnej dokumentacji?

To pytanie zadaj tysiącom innym modelarzy stojącym w kolejce po shinano…pozdrawiam 

Napisano

Naprawdę jest kolejka po model historyczny bez dokumentacji? Tysiące modelarzy w niej stoją? No nieźle.

• Haha 1
Napisano
20 godzin temu, bsnt3k napisał:

Naprawdę jest kolejka po model historyczny bez dokumentacji? Tysiące modelarzy w niej stoją? No nieźle.

O jakiej dokumentacji shinano mowisz? Takiej której nie istnieje oprócz dwoch marnych zdjec z okresu wojny?No nieźle…

• 3 weeks later...
Napisano
2 godziny temu, bsnt3k napisał:

...nowy model

do budowy tego Akizuki obowiązkowo zestaw blach z lufkami i masztami od BigBlueBoya (nr 35047), bez tego będzie biednie bo to już wiekowe wypraski o dość słabej detalizacji.

Napisano

Suzutsuki konkretnie. Ale tak zgadzam się z tymi detalami. Oglądałem sam kadłub i kabel demagetyzujacy nadaje się do wymiany.

Mam takie pytanie odnośnie linoleum. Widziałem kilka modeli robionych z blachami do linoleum. Jedni je malują drudzy wklejają surowe blachy. Może na jednym zdjęciu z tej książki widać z lotu ptaka pokład i te blachy na linoleum wyraźnie się odróżniają. Macie jakąś dokumentację jak to wyglądało ogólnie na niszczycielach i krążownikach. Zastanawiam się nad kupnem zestawun blach do takiego pokładu.