Skocz do zawartości

Mig 1.44-zdjęcia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

1) MiG-25 z założenia miał zwalczać bombowce strategiczne na dużych dystansach od granic ZSRR, stąd taka prędkość lotu i stosunkowo mała zwrotność (ale czy przeciążenie 3g przy Ma=2.5 to mało pozostaje sprawą do rozważenia indywidualnego), ale uzbrojenie i radar o dużym zasięgu. W przewidzianej dla niego roli zwalczania B-52 i później B-1 ani zwrotność, ani dobra widoczność z kabiny do niczego nie były potrzebne, to że przyszło tym samolotom walczyć z innym wrogiem i na innych zasadach to odrębna kwestia.

2) F-15 dla odmiany konstrukcyjne zoptymalizowany do walk manewrowych (profil skrzydła), a także do walk na średnich dystansach, stąd też i w tym celu zastosowany radar i uzbrojenie rakietowe.

3) Żeby nie było wątpliwości: to rosyjscy (radzieccy) konstruktorzy są twórcami skrzydła pasmowego! MiG-29 i Su-27 jako pierwsze na świecie zdolne były do utrzymywania stateczności na nadkrytycznych kątach natarcia. F-16 i F-18 skonstruowane były później, i amerykanie garściami czerpali z materiałów uzyskanych różnymi drogami z biur rosyjskich.

4) Z tego co pamiętam Kfir przeprojektowany został na podstawie nie do końca legalnie zdobytych kopii rysunków konstrukcyjnych Mirage'a. Kwestie polityczne.

Wracając do MiG'a 1.44

Konstrukcja o tyle ciekawa, że jest to samolot wyposażony w największą ilość powierzchni sterowych na świecie. A sprawa posypała się z powodu kryzysu gospodarczego w Rosji w latach 90tych. Tak jak pisze kolega PKG4GA, projektowane do niego silniki nigdy nie powstały, te zastosowane w prototypie (prototypach ?) miały za mały ciąg. Samolot polatał, generałowie siępozachwycali, i projekt skasowano...

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A F-17, a F-5 ???? Nie były czasem wcześniej ? :-))

Napisano

Wcześniej od czego? ;)

Poza tym F-17 o ile się orientuję jest "postacią medialną", nie rzeczywistym samolotem, a F-5 nie ma skrzydła pasmowego, tylko niewielki napływ przed płatem, który nie generuje wirów, tak jak ma to miejsce w skrzydle pasmowym.

Swoją drogą, Chińczycy swego czasu, podobnie jak ma o miejsce w motoryzacji, na modelu MiG 1.44 nanieśli chińskie znaki rozpoznawcze i chwalili się nim jako "nowym super-myśliwcem". Jak przejrzę starsze numery Lotnictwa i Nowej techniki Wojskowej, podam Wam nazwę tego plagiatu, i spróbuję wynaleźć zdjęcia w necie. ;)

Napisano

kolejny dzień grzebania w sieci zaowocował trzema jeszcze nie pokazywanymi tu zdjęciami. Możecie być pewni że w najbliższym czasie pojawią się zdjęcia kolejnych maszyn latających "na papierze" albo i nawet filmowych wymysłów...jeśli oczywiście chcecie widzieć takie cuda jak np stareńki AIRWOLF lub BLUE THUNDER:D

c3014d9f7bcda093m.jpg4a9eedb14a795422m.jpg5de71e0e1d6ca770m.jpg

Napisano

co do chińczyków...oni nie nałożyli znaków na Mig-a 1.44. Oni stworzyli makietę nowego samolotu nie da się ukryć że odpatrzoną od miga 1.44.Wygląda to jak (5%)X-32+(15%)F-22+(80%)Mig 1.44 + szczypta Su-27. Oto ona:

d11b4b980532627c.jpg

A tu kawałek artykułu na temat tego cuda. Całkiem ładny samolot byłby gdyby istniał:)

0922bcc2993b1086m.jpg

A teraz 3 rzuty oraz wersja komputerowa:

b89e4a02b470ae2b.jpg

49ae1e46e9ef408f.jpg

Napisano
jeśli oczywiście chcecie widzieć takie cuda jak np stareńki AIRWOLF lub BLUE THUNDER:D
TAK!!!
Napisano
jeśli oczywiście chcecie widzieć takie cuda jak np stareńki AIRWOLF lub BLUE THUNDER:D
TAK!!!

Mówisz masz:D ze mną jak z dzieckiem:)

Napisano

Daty oblotów maszyn(wg. wikipedi):

F-16 2 luty 1974r

YF-17 9 czerwca 1974 ( późniejszy F-18 listopad 1978r)

SU-27 20 czerwca 1977

MIG-29 6 października 1977

Napisano

Czy to ważne który był pierwszy oblatany?

Ja uważam że Mig-29 i Su 27 to najpiękniejsze maszyny i w dodatku zabójczo niebezpieczne dla przeciwnika

Pozdrawiam

Napisano
Daty oblotów maszyn(wg. wikipedi):

F-16 2 luty 1974r

YF-17 9 czerwca 1974 ( późniejszy F-18 listopad 1978r)

SU-27 20 czerwca 1977

MIG-29 6 października 1977

Owszem, ale MiG-21 w eksperymentalnej wersji "Analog" na którym testowano skrzydło pasmowe, chyba nawet pod kątem zastosowania w Tu-144 a nie w myśliwcach, latał już pod koniec lat 60-tych (1968, czy coś koło tego).

Swoją drogą, inżynierowie pracujący w biurze MiG'a, którzy w ramach zajęć "po godzinach" wynaleźli skrzydło pasmowe o mało co dyscyplinarnie nie wylecieli z roboty (anegdotka zasłyszana kiedyś tam od kogoś tam ;) )

AMC48005.01.jpg

ot, takie ładne zdjątko, w sam raz na to forum

Napisano
Czy to ważne który był pierwszy oblatany?

Ja uważam że Mig-29 i Su 27 to najpiękniejsze maszyny i w dodatku zabójczo niebezpieczne dla przeciwnika

Chodzi tylko o wyjasnienie niescislosci z postu Mikele, ktory napisal, ze bylo inaczej.

W walory Su-27 i Mig-29 nie watpie, a czy sa piekne, czy nie to juz kwestia gustu. Ja nie mam nic przeciwko tym interesujacym konstrukcjom.

Napisano

Wlasnie ciekawe kiedy, i kto wynalazl skrzydlo pasmowe ? Mikele wiesz w jakim to biurze mialo miejsce ? MiG Analog to faktycznie latajace labolatorium na ktorym badano rozwiazanie dla Tu-144. Jednak juz w latach 50-tych badano na zachodzie w tunelach takie konfiguracje - przykladowo jeden z wariantow Bristol'a 198 wygladal tak: http://www.chew76.fsnet.co.uk/filton/concorde/bris3.jpg

a Bristol 223 tak: http://www.chew76.fsnet.co.uk/filton/concorde/bris4.jpg

Pozdr.

Pawel

Napisano

Z tego co znalazlem na szybko to Analog 144 mial tzw. skrzydla ostrolukowe. Tak samo jak Concorde i, rzecz jasna, Tu-144.

Nie sadze aby skrzydla ostrolukowe i pasmowe to bylo to samo.

Anegdoty maja to do siebie, ze sa anegdotami. Zwykle zaczynaja sie slowami "Podobno itd....". Doceniam osiagniecia radzieckich konstruktorow w roznych dziedzinach, ale w tym przypadku (skrzydla pasmowe) mam watpliwosci, ze byli pierwsi

Napisano
Z tego co znalazlem na szybko to Analog 144 mial tzw. skrzydla ostrolukowe. Tak samo jak Concorde i, rzecz jasna, Tu-144.

Skrzydlo ostrolukowe - skrzydlo trojkatne, z krawedzia natarcia o skosie zmiennym wzdluz rozpietosci.

Skrzydlo pasmowe - skrzydlo bedace kombinacja skrzydla trapezowego o zaokraglonej krawedzi natarcia ze skrzydlem trojkatnym o bardzo malym wydluzeniu i ostrej krzywoliniowej krawedzi natarcia.

Pozdr.

Pawel

Napisano

Sorry ale wetnę się w dyskusję w kolejnymi zdjęciami bohatera tematu drugie zdjęcie to stacja radarowa Phazotron-NIIR dla Miga 1.44

1e9d32ccea54a145m.jpg6da37fd8f556e86bm.jpgb6c365af481797c4m.jpg

bce4a1a30cfa1680m.jpga40f724302f3f5cam.jpg

Napisano
Czyli to nie to samo.

Mikele - Twoj ruch

Różnica w kwestii technologicznej owszem, w kwestii generowania wirów przez przednią część płata niekoniecznie.

Mój ruch, no ok, ale ostatni, bo nie chce mi się"kłócić" i uprawiać zabawy w "internetowego wojownika", a poza tym śmiecimy w temacie kolegi artoorkap, a to nieładnie, sorry

Program PFI oficjalnie ruszył w 1969 roku, zwycięzcę konkursu, późniejszy Su-27 wybrano w 1972 roku. Pomijając daty oblotów prototypów, czy to samolotów sowieckich, czy amerykańskich pomysł zastosowania skrzydeł pasmowych powstał wcześniej, na deskach kreślarskich i w tunelach aerodynamicznych. I to jest wiedza, którą ja posiadam, i na podstawie której wyrobiłem sobie swoją własną opinię. I tyle z mojej strony.

W ramach rehabilitacji ;) tego rysunku jeszcze w temacie nie widziałem, a myślę, że będzie na miejscu:

MiG-MFI-3view-2.jpg

Napisano

Dokładnie, nie jest to samo. Wygląda podobnie. Działanie w zakresie ograniczenia wędrówki środka parcia przy prędkości ponaddźwiękowej podobne lecz skrzydło pasmowe wytwarza wir - strefę wysokiego podciśnienia, zwiększając siłę nośną na dużych kątach natarcia. W tym celu jest stosowane. To tyle w telegraficznym skrócie.

Napisano

Nie miałem niczego takiego na myśli , absolutnie NIE Dyskusja jest bardzo OK , przynajmniej dowiem się więcej.Chciałem tylko napisać że przerywam wątek skrzydeł by wkleić zdjęcia. Sorry że zabrzmiało to jak jakaś aluzja.

Napisano (edytowane)

Patrzac na nowego MiG-a, odnosze wrazenie, ze Szwedzi to maja leb, nie?

Co do klotni, Mikele, to nie o to chodzi. Ja np. jestem daleki od ocen typu: wszystko co radzieckie to kradzione, podpatrzone, skopiowane i bog wie jeszcze co. Twoj post mnie zaintersowal i zaczalem szperac w moich materialach. Chcialem sprawdzic, czy to co piszesz o Analogu 144 to prawda. No i w ten sposob natknalem sie na te skrzydla ostrolukowe.

Ponadto, kwestia kto tak naprawde pierwszy naszkicowal, obliczyl czy wymodelowal skrzydlo pasmowe jest, w sumie, malo istotna i w zasadzie niemozliwa do stwierdzenia. Wszelkie poszlaki, czy dowody wskazuja ze Zachod byl szybszy niz Rosjanie. Podpieram sie tu datami oblotow itp. W koncu programy amerykanskie tez "wystartowaly" wczesniej niz prototypy i tez musialyby byc opracowane jakies koncepcje, w tym nowy rodzaj skrzydla.

Edytowane przez Gość
Napisano

i kolejne fotki...co do szwedów...fakt trochę jest tu i z Gripena i z Viggena.Na zdjęciach widoczny (co prawda na rysunku ale zawsze coś) spód samolotu.Na przedostatnim zdjęciu pilot testowy Władimir Gorbunov.Według danych z BBC a podanych przez rosjan samolot w pierwszym locie wzniósł się na wysokość 1000m ,zatoczył nad lotniskiem 2 kręgi z prędkością 500-600km/h po czym wylądował.Lot trwał 18 minut.Ostatnie zdjęcie to archiwalne czarno białe ujęcie "nowego" Mig-a:D

ba27fb0b86b41559m.jpg6be301f1d27b427em.jpg0fd37d989fcbb825m.jpg

d0a9ee8194315fa2m.jpg81108f1a3100d840m.jpga6a02569919dd64dm.jpg

8bf0c62ef53710f8m.jpg67069072550041bfm.jpg

Napisano
co do chińczyków...oni nie nałożyli znaków na Mig-a 1.44. Oni stworzyli makietę nowego samolotu nie da się ukryć że odpatrzoną od miga 1.44.Wygląda to jak (5%)X-32+(15%)F-22+(80%)Mig 1.44 + szczypta Su-27. Oto ona:

d11b4b980532627c.jpg

b89e4a02b470ae2b.jpg

Stary, gdzie ty masz oczy ??????

Naprwdę, nie widzisz tu YF-23???, A jeśli chodzi o układ kaczki, to mig1,44 nie jest jedynym samolotem o tym układzie :-))