MichalZ Napisano 20 Czerwca 2019 Share Napisano 20 Czerwca 2019 Witam, mam taki problem, otóż wykonałem F-16 w skali 1:48 model pomalowałem Farbami gunze H +leveling thinner, model się błyszczy, chciałbym go zmatowić i tu się pojawia moje pytanie, jaki Lakier matowy nie rozpuszcza gunzy? Położyłem matowy firmy AK na jeden z elementów i od razu rozpuścił farbę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 20 Czerwca 2019 Share Napisano 20 Czerwca 2019 Tylko farby i nic więcej? Żadnego połysku pod kalki? Żadnego połysku na kalki? Mat kładzie się mgiełką, a nie na mokro. Druga sprawa to taka, że każdy lakier w pierwszej warstwie (lub dwóch) kładzie się delikatnie, dając czas na zaschnięcie - to tworzy warstwę chroniącą farbę przed rozpuszczeniem thinnerem. Określenie "matowy firmy AK" też niewiele mówi, bo AK ma różne lakiery. Chodzi Ci o serię Real Colors? Czym rozcieńczałeś lakier? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 20 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2019 Lakier połysk dany był pod kalki, użyłem lakieru AK matowego w spray, nie jest to żadne Real colours Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 20 Czerwca 2019 Share Napisano 20 Czerwca 2019 No to grubo musiałeś prysnąć, że i połysk rozpuściło, i do farby doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 20 Czerwca 2019 Share Napisano 20 Czerwca 2019 Gunze H matowy kładziony cienką warstwą, tak żeby nie zalewać modelu. Wtedy nic się nie rozpuści, a przynajmniej mi się to nigdy nie zdarzyło w przeciągu prawie 15 lat stosowania przeze mnie chemii Gunze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Czerwca 2019 Share Napisano 20 Czerwca 2019 Skoro lakier matowy rozpuścił farbę, to znaczy ze był kładziony strasznie grubą, mokrą warstwą. Mat kładzie się wieloma bardzo cienkimi warstwami, mgiełką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 20 Czerwca 2019 Share Napisano 20 Czerwca 2019 30 minut temu, Solo napisał: Skoro lakier matowy rozpuścił farbę, to znaczy ze był kładziony strasznie grubą, mokrą warstwą. Mat kładzie się wieloma bardzo cienkimi warstwami, mgiełką. Dokładnie tak, a w przypadku matowego Gunze H tym bardziej, ponieważ kładziony jedną grubszą warstwą zaczyna się lekko błyszczeć. Tak więc kilka cienkich warstw to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Czerwca 2019 Share Napisano 21 Czerwca 2019 Tamiya matowa, albo poliuretanowe Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 21 Czerwca 2019 Share Napisano 21 Czerwca 2019 Microscale matt, niczego ci nie rozpuści a wybacza wszystko w trakcie nakładania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 22 Czerwca 2019 Share Napisano 22 Czerwca 2019 Gunze GX113 + levelling thinner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 22 Czerwca 2019 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2019 20 godzin temu, Qz9 napisał: Microscale matt, niczego ci nie rozpuści a wybacza wszystko w trakcie nakładania. Zastosowałem z pełnym powodzeniem, dzięki wszystkim za porady oraz sugestie co do kwestii lakieru Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi