Mates Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 (edytowane) Skończyłem Eduardowego Miga-21, wersja weekend edition. Można powiedzieć, że dwa tygodnie temu w sobotę zacząłem i przełożyło się to właściwie na raptem kilka dni po kilka godzin pracy. O zestawie nie ma się właściwie za bardzo co rozpisywać, ponieważ model jest znany i powszechnie chwalony. Lepszego modelu Mig-21 na rynku nie ma. Świetne spasowanie, praktycznie żadnych dziwnych przypadków w trakcie budowy. Miałem lekkie szpary na łączeniu kadłub-skrzydło, ale szpachla Vallejo załatwiła skuteczne sprawę. Kolory dobierałem wg instrukcji Eduarda, główne kolory kamuflażu malowane farbami Tamiya. Po podkładzie poszła czarna baza, biały marmurek i potem mocno rozcieńczone dedykowane kolory kamuflażu. Biały, neutral grey i jako czarnego użyłem rubber black Tamki, który tonowałem jeszcze dodatkowo innymi odcieniami szarego. Kokpit to Vallejo emerald green (całkiem dobrze odwzorował charakterystyczny kolor kokpitu - jak porównałem z kalkami, to różnica niezauważalna), detale z pędzla Vallejo, REvell i Model MAster. Brudzenie to głównie farby olejne dla plastyków, które rozcieńczałem white spiritem. Model kupiłem lekko wybrakowany, ponieważ nie było uzbrojenia. Ostatecznie udało się je zdobyć. Jednak w zamian do zestawu dostałem żywiczne koła - użyłem tylko tych dedykowanych do głównego podwozia. Poza tym model prosto z pudła, miałem moment słabości i chciałem kupić pitota od Mastera, ale w porę się powstrzymałem. Znalazłem gdzieś starego Miga-21 Zvezdy w 1:72. Foto z porównaniem skali. Edytowane 6 Lipca 2019 przez Mates 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Fajna Milka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Sympatyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Bardzo ładny, ale mam dwa zastrzeżenia. Po pierwsze pisze się MiG a nie Mig. Po drugie na rurce pitota brakuje skrzydełek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Bardzo mi się podoba, fajny kamuflaż. Wreszcie Twój model przyciąga wzrok, bo wybrałeś fajne kamo i nieźle Ci ono wyszło. Tradycyjnie mógłbym się przyczepić do braku zabrudzeń na spodzie maszyny, ale to już kwestia wyboru. Tak czy inaczej gratulacje, bo wyszedł Ci bardzo fajny model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 7 minut temu, mig napisał: Bardzo ładny, ale mam dwa zastrzeżenia. Po pierwsze pisze się MiG a nie Mig. Po drugie na rurce pitota brakuje skrzydełek To prawda,te skrzydełka to dość charakterystyczna cecha rurek Pito w samolotach MiG i Su. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Brak jest też IFF-ów i jeszcze jednego "skrzydełka", jak to nazwaliście, z przodu na charakterystycznej łódce po lewej stronie. Przy tej skali takie elementy powinny się znaleźć. A z modelu naszego bisa zdejmij szachownice z górnych powierzchni płatów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 6 Lipca 2019 Autor Share Napisano 6 Lipca 2019 Muszę przejrzeć jeszcze raz instrukcję, bo nie zauważyłem, abym cos pominął. Wiem, że na tym pitocie brak skrzydełek, ale zdaje sie, Eduard nie dorzucał ich do zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 24 minuty temu, Mates napisał: Muszę przejrzeć jeszcze raz instrukcję Pamiętaj, że instrukcja to nie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 6 Lipca 2019 Autor Share Napisano 6 Lipca 2019 Wiem, wiem. Patrzę dorobić jakos te skrzydełka, myślę, ze jakas stara blacha Edka sie nada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Cienka blacha albo hips. Da się w 1:72, to tym bardziej w 1:48 A to antena IFF. Powinna być z przodu na spodzie i na szczycie statecznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Godzinę temu, Grzes napisał: Pamiętaj, że instrukcja to nie wszystko Pamiętaj, że to wyraźnie model z pudła. Problemów merytorycznych jest więcej, więc jak się czepiać, to wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Jak dla mnie bardzo przyjemny w odbiorze model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 7 minut temu, kowal76 napisał: Jak dla mnie bardzo przyjemny w odbiorze model. Zgadzam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 6 Lipca 2019 Autor Share Napisano 6 Lipca 2019 Dodałem anteny IFF, małe skrzydełko przy łódce oraz skrzydełka na pitocie. Wszystko z materiałów dostępnych pod ręką - starej blachy Eduarda, kawałka hipsu oraz resztek jakiejś wypraski. Przeglądam teraz fotki z pierwszego posta i faktycznie brak tych elementów raził w oczy. Dziękuję @Grzes za czujność i zwrócenie uwagi. Dziękuję też za pozytywny odzew. Co do modelu jeszcze, to tak jak golenie podwozia głównego są bardzo dobrze zamontowane, to Eduard skopał goleń przednią. Nie mogłem w ogóle jej dobrze skleić, ostatecznie sprawę załatwił klej CA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 No i gitara . Model dostał smaczków i to się chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 Dobrze, że dorobiłeś brakujące elementy, model od razu lepiej wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Lipca 2019 Share Napisano 8 Lipca 2019 W dniu 6.07.2019 o 19:32, mbrnnr napisał: Pamiętaj, że to wyraźnie model z pudła. Problemów merytorycznych jest więcej, więc jak się czepiać, to wszystkiego. No i jak widać powyżej, nawet w modelu "z pudła" można bezboleśnie dodać coś extra. Szczęściem kolega @Mates odebrał sugestie właściwie, a nie jako czepianie się i model, moim zdaniem, dzięki paru niewielkim drobiazgom zyskał bardzo wiele. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi