Jump to content

MiG-21MF, Eduard, 1:48

Mates
 Share

Recommended Posts

Skończyłem Eduardowego Miga-21, wersja weekend edition. Można powiedzieć, że dwa tygodnie temu w sobotę zacząłem i przełożyło się to właściwie na raptem kilka dni po kilka godzin pracy. 

O zestawie nie ma się właściwie za bardzo co rozpisywać, ponieważ model jest znany i powszechnie chwalony. Lepszego modelu Mig-21 na rynku nie ma. Świetne spasowanie, praktycznie żadnych dziwnych przypadków w trakcie budowy. Miałem lekkie szpary na łączeniu kadłub-skrzydło, ale szpachla Vallejo załatwiła skuteczne sprawę.

Kolory dobierałem wg instrukcji Eduarda, główne kolory kamuflażu malowane farbami Tamiya. Po podkładzie poszła czarna baza, biały marmurek i potem mocno rozcieńczone dedykowane kolory kamuflażu. Biały, neutral grey i jako czarnego użyłem rubber black Tamki, który tonowałem jeszcze dodatkowo innymi odcieniami szarego. Kokpit to Vallejo emerald green (całkiem dobrze odwzorował charakterystyczny kolor kokpitu - jak porównałem z kalkami, to różnica niezauważalna), detale z pędzla Vallejo, REvell i Model MAster. Brudzenie to głównie farby olejne dla plastyków, które rozcieńczałem white spiritem.

Model kupiłem lekko wybrakowany, ponieważ nie było uzbrojenia. Ostatecznie udało się je zdobyć. Jednak w zamian do zestawu dostałem żywiczne koła - użyłem tylko tych dedykowanych do głównego podwozia. Poza tym model prosto z pudła, miałem moment słabości i chciałem kupić pitota od Mastera, ale w porę się powstrzymałem.

aFVHlRg.jpg

uBRbK3Z.jpg

RyG6J4M.jpg

0SL0q2e.jpg

ALOuin5.jpg

kuq1Yb8.jpg

jKeDPVY.jpg

dSO7hh6.jpg

Jyz5zU5.jpg

Znalazłem gdzieś starego Miga-21 Zvezdy w 1:72. Foto z porównaniem skali.

WdiO2kI.jpg

Edited by Mates
  • Like 7

Bardzo mi się podoba, fajny kamuflaż. Wreszcie Twój model przyciąga wzrok, bo wybrałeś fajne kamo i nieźle Ci ono wyszło.
Tradycyjnie mógłbym się przyczepić do braku zabrudzeń na spodzie maszyny, ale to już kwestia wyboru.
Tak czy inaczej gratulacje, bo wyszedł Ci bardzo fajny model.

• Like 1

Brak jest też IFF-ów i jeszcze jednego "skrzydełka", jak to nazwaliście, z przodu na charakterystycznej łódce po lewej stronie.
Przy tej skali takie elementy powinny się znaleźć.
A z modelu naszego bisa zdejmij szachownice z górnych powierzchni płatów.

• Like 1

24 minuty temu, Mates napisał:

Muszę przejrzeć jeszcze raz instrukcję

Pamiętaj, że instrukcja to nie wszystko

Cienka blacha albo hips.
Da się w 1:72, to tym bardziej w 1:48

A to antena IFF. Powinna być z przodu na spodzie i na szczycie statecznika

3756-514106760ce5ed0bd07ddb2aa8d0b27f.jpg

Godzinę temu, Grzes napisał:

Pamiętaj, że instrukcja to nie wszystko

Pamiętaj, że to wyraźnie model z pudła. Problemów merytorycznych jest więcej, więc jak się czepiać, to wszystkiego. 

Dodałem anteny IFF, małe skrzydełko przy łódce oraz skrzydełka na pitocie. Wszystko z materiałów dostępnych pod ręką - starej blachy Eduarda, kawałka hipsu oraz resztek jakiejś wypraski.

Przeglądam teraz fotki z pierwszego posta i faktycznie brak tych elementów raził w oczy. Dziękuję @Grzes za czujność i zwrócenie uwagi.

Dziękuję też za pozytywny odzew.

hzkWcRI.jpg

dqjNxSC.jpg

Co do modelu jeszcze, to tak jak golenie podwozia głównego są bardzo dobrze zamontowane, to Eduard skopał goleń przednią. Nie mogłem w ogóle jej dobrze skleić, ostatecznie sprawę załatwił klej CA.

• Like 1

W dniu 6.07.2019 o 19:32, mbrnnr napisał:

Pamiętaj, że to wyraźnie model z pudła. Problemów merytorycznych jest więcej, więc jak się czepiać, to wszystkiego.

No i jak widać powyżej, nawet w modelu "z pudła" można bezboleśnie dodać coś extra.

Szczęściem kolega @Mates odebrał sugestie właściwie, a nie jako czepianie się i model, moim zdaniem, dzięki paru niewielkim drobiazgom zyskał bardzo wiele.

• Like 1