Skocz do zawartości

F-105D Polish Glider Trumpeter 1:32

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Powrót do mojego ulubionego tematu czyli samoloty o napędzie odrzutowym.

Model F-105D od Trumpeter skala 1:32.

Jest to naprawdę duży model jak na samolot jednosilnikowy, jakość zestawu Trumpetera oceniam dość słabo - z pewnością nie jest to najlepszy model tego producenta w skali 1:32
Model wykonany tak jak lubię najbardziej prosto z pudła.

eshUG8V.jpg?1KuVbUPp.jpg?19wWQndl.jpg?1L3UNnJa.jpg?1eshUG8V.jpg?14rdl09f.jpg?1
vnbbQ4E.jpg?1bXl8njs.jpg?1E6ltVRd.jpg?1L3UNnJa.jpg?13urG8ZL.jpg?1

• Like 8
Napisano

Piękny model znakomicie pomalowany.

Choć wydaje się że na brązie zbyt mocno podkreśliłeś linie podziału.Przód prawej burty jest mocno "kartonowy".Może to być też kwestia obróbki zdjęć. 

• Thanks 1
Napisano
5 godzin temu, KRL napisał:

Model wykonany tak jak lubię najbardziej prosto z pudła.

A kto by przy tej skali i Twoim tempie wyrobił na pudło dodatków? :D

Model wygląda bardzo ładnie, i na dodatek ma naszego orła.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Plus za temat . W krakowskim muzeum jest taki samolot w malowaniu Kutyny . Ma trochę inaczej malowanego orła . W muzeum jest z jakimś podpisem , nie dojrzałem na zdjęciu z jakim ? Może drążyłes temat i wiesz która wersja jest prawidłowa - muzealna czy Twoja ? 

Pozdrawiam Hello

Edytowane przez Hello
Napisano
2 godziny temu, Hello napisał:

W muzeum jest z jakimś podpisem , nie dojrzałem na zdjęciu z jakim ? Może drążyłes temat i wiesz która wersja jest prawidłowa - muzealna czy Twoja ? 

Pozdrawiam Hello

Ten podpis to "Yankee Air Polak". Na modelu (chyba) też jest - na zdjęciach dobrze nie widać, ale mam wrażenie, że jest tylko w złym kolorze - na czerwono. Mam ten model Trumpetera w 1:72 i tam na pewno jest na czerwono. W egzemplarzu muzealnym napis jest w kolorze białym - nie wiem czy taki był w rzeczywistości, ale jako, że przekazanie tego eksponatu do Muzeum mocno wspierał sam gen. Kutyna to pewnie Muzeum w kwestiach merytorycznych korzystało z Jego wiedzy.

Sam model świetny, szczerze gratuluję.

Mój w 1:72 w planach - taka powtórka z rozrywki po 20 latach po sklejeniu F-105D z kartonu z wycinanki bodajże Hobby Model:)

• Like 1
Napisano

Znalazłem dwa zdjęcia tej maszyny , co prawda czarno-białe ale napis na pewno nie jest czerwony jak tarcza herbu - będzie biały . Więc albo kiedyś krótko był czerwony albo Chińczykom cały czas " czerwono" . Przyznam się ,że nie wiedziałem o samolocie Kutyny w muzeum , u nas . I tym sposobem F-105 będzie trzeba zakupić ... , o ile jest w skali 1/48 .

Pozdrawiam Hello

P.S.  Dziękuję za nowy temat KRL i Axel

Napisano

Sam model w 1/48 to obecnie jedynie zdaje się Hobby Boss - nie wiem jak ten zestaw wygląda merytorycznie bo to nie moja skala.

Jeśli koniecznie musi być "Polski Latawiec" to stary zestaw Monogramu ma to malowanie w pudełku (tylko kwestia wieku kalek). Z "aftermarketowych" kalkomanii jest arkusz Superscale 48-269, ale tam jest godło całkowicie skopane. No i chyba sama kalka też do jakichś świeżych wypustów nie należy.

Sam samolot ma dość ciekawą historię. Nazwa własna "Polski Latawiec" nie była wcale określeniem pozytywnym - kontekst trochę podobny do "Polish Joke". Z resztą, w późniejszym okresie samolot służył pod innym przydomkiem. Dość długo był "odrestaurowywany" w Duxford, UK po czym został, również dzięki staraniom gen. Kutyny przekazany do Krakowa jako depozyt USAF Museum.

Przepraszam za OT.

Pozdrawiam,

Axel

Napisano

Jestem w tej chwili poza domem więc nie mogę zerknąć na model. Jest jednak wielce prawdopodobne że  kalka nie odwzorowuje wiernie oryginału.