JFM Napisano 29 Sierpnia 2019 Napisano 29 Sierpnia 2019 Lekki opancerzony transporter rozpoznawczy BRDM-2 w malowaniu kompanii rozpoznania 7. batalionu dowodzenia 7. BOW w latach 1990-1993 r. 5 1 Cytuj
mandrivecs Napisano 29 Sierpnia 2019 Napisano 29 Sierpnia 2019 Ogólnie - podoba się. Plus za polski akcent na forum... Dwa pytania: 1. Kalki - to ToroModel..? 2. Opony - nie powinien być na polskich Stomilach..? 1 Cytuj
JFM Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Napisano 29 Sierpnia 2019 Numery - ToroModel. Kotwice - MF-ZONE. Co do opon to Stomile chyba nie były regułą: Cytuj
Michal_G Napisano 29 Sierpnia 2019 Napisano 29 Sierpnia 2019 Super, jest klimat, drżyjcie Duńczycy! A nie, drżeli przed 7 ŁDD i 6 PDPD parę lat wcześniej. Co do opon - zdjęcie jest zrobione po 1986 roku (emblemat 7-em na prawym ramieniu), aż dziwne że radzieckie opony tak długo dotrwały. Warto zapamiętać! Na fotce widać wyraźnie zimowe desantowanie (oficer w zimowej kurtce) - mocny klimat. Teraz się tego nie ćwiczy bo i nie ma czym... Bardzo proszę o krótki opis robienia zapiaszczonych po desantowaniu opon - technologia, użyta chemia. Efekt wyszedł bardzo dobrze, chciał bym wiedzieć jak został osiągnięty. 1 Cytuj
JFM Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Napisano 29 Sierpnia 2019 Miło, że się podoba, dziękuję. W zasadzie chodziło mi o efekt zapiaszczonych kół od jazdy po wydmach, a nie bezpośrednio po desantowaniu. Co do technologii, to zmieszałem pigment A.Mig-3012 Sand z odrobiną A.Mig-3004 Europe Earth i A.Mig-3003 North Africa Dust + pare kropel A.Mig-2012 Sand & Gravel Glue + woda. Dość rzadkie błotko nałożyłem na koła, a następnie po wyschnięciu (4-5h) przetarłem opuszkami palców i już. Cytuj
Adams M1A1 Napisano 29 Sierpnia 2019 Napisano 29 Sierpnia 2019 Pojazd zrobiony fajnie, fajna modulacja.Zwłaszcza podobają mi się szczegóły, jak znaki priorytetu drogowego, czy sztyle do łopatek saperskich. Ale w tej beczce miodu łyżka dziegciu , strasznie kiepsko i sztucznie wyglądają te wściekłoniebieskie peryskopy , i tak samo sztucznie wygląda ta zestwowa lufa , jakbyś wymienił tą zestawową lufę na wyrób polskiego Mastera o taki: https://www.jadarhobby.pl/master-gm35011-135-lufa-rosyjskiego-karabinu-maszynowego-kpwt-tankoviy-p-43923.html I zrobił przeźroczyste peryskopy byłby ideał. Pozdr. A. 1 Cytuj
JMjr Napisano 23 Maja 2020 Napisano 23 Maja 2020 (edytowane) Jacku, jak wiesz dla mnie cymes ale stary problem, który wyszedł na forum "dawny Gdańsk": czy w tych latach 7 batalion dowodzenia używał czerwonych czy niebieskich kotwic? Edytowane 23 Maja 2020 przez JMjr 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 24 Maja 2020 Napisano 24 Maja 2020 Bardzo ładny model fajnie że dałeś opuszczone kółka bo mało jest takich modeli (chyba że to jakiś ruchomy patent) 1 Cytuj
JFM Napisano 26 Maja 2020 Autor Napisano 26 Maja 2020 W dniu 23.05.2020 o 21:33, JMjr napisał: Jacku, jak wiesz dla mnie cymes ale stary problem, który wyszedł na forum "dawny Gdańsk": czy w tych latach 7 batalion dowodzenia używał czerwonych czy niebieskich kotwic? Janku, Skąd to pytanie, przecież podzieliłem się z Tobą zdjęciem, które mnie zainspirowało. Ja osobiście nie mam wątpliwości, kotwice w 52.krozp/7.ŁDD i później krozp/7.bdow/7.BOW były bordowe. BASTA! A Panom, którzy piszą, że niebieskie, brązowe czy pomarańczowe (ostatnio spotkałem się nawet z takim stwierdzeniem...?!?...), proponuję wizytę u okulisty. Cytuj
dei Napisano 26 Maja 2020 Napisano 26 Maja 2020 Lidzbark Warmiński 1989 rok ,oddelegowano nas na konserwację sprzętu /składowanie na długi czas,zaklejanie włazów, luki ,woreczki absorbujące wilgoć/.Tam miałem okazje zobaczyć BRDM 2 z kotwicą na czerwonym ,bordowym tle.Nadmienię że pomagali nam też żołnierze oddelegowani z 7ŁBWOW. Ten fakt dobrze zapamiętałem gdyż bylem przeświadczony iż kolor powinien być niebieski /tła/ a był bordowy, dlatego fakt ten utkwił mi w pamięci.Pozdrawiam Cytuj
robertmodelarz Napisano 28 Maja 2020 Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) Co do koloru kotwicy, to na forum dawny Gdańsk (zdjęcie z tego forum): http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?p=149454 -jest duży wątek na temat niebieskich beretów. Kotwica w 23 Samodzielnej Kompanii Łączności powinna być na pomarańczowym tle. Na zachowanym wozie z tej jednostki BTR-50, egzemplarz z muzeum w Drzonowie jest czerwona. Transporter był jednak odnawiany i poddany konserwacji w 1995 roku. BRDM pięknie wyszedł - mam go w planach (wersja rozpoznawcza i wersja chemiczna). Szkoda tylko, że jest tak mało zdjęć pojazdów z LWP. Edytowane 16 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj
JFM Napisano 28 Maja 2020 Autor Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) Bordowa kotwica na tym BTR-50 PU jest z okresu kiedy z połączenia koirr, + 52krozp + 23kłącz powstał 7.bdow. Edytowane 12 Grudnia 2021 przez JFM Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi