JFM Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Lekki opancerzony transporter rozpoznawczy BRDM-2 w malowaniu kompanii rozpoznania 7. batalionu dowodzenia 7. BOW w latach 1990-1993 r. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Ogólnie - podoba się. Plus za polski akcent na forum... Dwa pytania: 1. Kalki - to ToroModel..? 2. Opony - nie powinien być na polskich Stomilach..? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Numery - ToroModel. Kotwice - MF-ZONE. Co do opon to Stomile chyba nie były regułą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Super, jest klimat, drżyjcie Duńczycy! A nie, drżeli przed 7 ŁDD i 6 PDPD parę lat wcześniej. Co do opon - zdjęcie jest zrobione po 1986 roku (emblemat 7-em na prawym ramieniu), aż dziwne że radzieckie opony tak długo dotrwały. Warto zapamiętać! Na fotce widać wyraźnie zimowe desantowanie (oficer w zimowej kurtce) - mocny klimat. Teraz się tego nie ćwiczy bo i nie ma czym... Bardzo proszę o krótki opis robienia zapiaszczonych po desantowaniu opon - technologia, użyta chemia. Efekt wyszedł bardzo dobrze, chciał bym wiedzieć jak został osiągnięty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 29 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Miło, że się podoba, dziękuję. W zasadzie chodziło mi o efekt zapiaszczonych kół od jazdy po wydmach, a nie bezpośrednio po desantowaniu. Co do technologii, to zmieszałem pigment A.Mig-3012 Sand z odrobiną A.Mig-3004 Europe Earth i A.Mig-3003 North Africa Dust + pare kropel A.Mig-2012 Sand & Gravel Glue + woda. Dość rzadkie błotko nałożyłem na koła, a następnie po wyschnięciu (4-5h) przetarłem opuszkami palców i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 29 Sierpnia 2019 Share Napisano 29 Sierpnia 2019 Pojazd zrobiony fajnie, fajna modulacja.Zwłaszcza podobają mi się szczegóły, jak znaki priorytetu drogowego, czy sztyle do łopatek saperskich. Ale w tej beczce miodu łyżka dziegciu , strasznie kiepsko i sztucznie wyglądają te wściekłoniebieskie peryskopy , i tak samo sztucznie wygląda ta zestwowa lufa , jakbyś wymienił tą zestawową lufę na wyrób polskiego Mastera o taki: https://www.jadarhobby.pl/master-gm35011-135-lufa-rosyjskiego-karabinu-maszynowego-kpwt-tankoviy-p-43923.html I zrobił przeźroczyste peryskopy byłby ideał. Pozdr. A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JMjr Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 (edytowane) Jacku, jak wiesz dla mnie cymes ale stary problem, który wyszedł na forum "dawny Gdańsk": czy w tych latach 7 batalion dowodzenia używał czerwonych czy niebieskich kotwic? Edytowane 23 Maja 2020 przez JMjr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Maja 2020 Share Napisano 24 Maja 2020 Bardzo ładny model fajnie że dałeś opuszczone kółka bo mało jest takich modeli (chyba że to jakiś ruchomy patent) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 26 Maja 2020 Autor Share Napisano 26 Maja 2020 W dniu 23.05.2020 o 21:33, JMjr napisał: Jacku, jak wiesz dla mnie cymes ale stary problem, który wyszedł na forum "dawny Gdańsk": czy w tych latach 7 batalion dowodzenia używał czerwonych czy niebieskich kotwic? Janku, Skąd to pytanie, przecież podzieliłem się z Tobą zdjęciem, które mnie zainspirowało. Ja osobiście nie mam wątpliwości, kotwice w 52.krozp/7.ŁDD i później krozp/7.bdow/7.BOW były bordowe. BASTA! A Panom, którzy piszą, że niebieskie, brązowe czy pomarańczowe (ostatnio spotkałem się nawet z takim stwierdzeniem...?!?...), proponuję wizytę u okulisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 Lidzbark Warmiński 1989 rok ,oddelegowano nas na konserwację sprzętu /składowanie na długi czas,zaklejanie włazów, luki ,woreczki absorbujące wilgoć/.Tam miałem okazje zobaczyć BRDM 2 z kotwicą na czerwonym ,bordowym tle.Nadmienię że pomagali nam też żołnierze oddelegowani z 7ŁBWOW. Ten fakt dobrze zapamiętałem gdyż bylem przeświadczony iż kolor powinien być niebieski /tła/ a był bordowy, dlatego fakt ten utkwił mi w pamięci.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) Co do koloru kotwicy, to na forum dawny Gdańsk (zdjęcie z tego forum): http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?p=149454 -jest duży wątek na temat niebieskich beretów. Kotwica w 23 Samodzielnej Kompanii Łączności powinna być na pomarańczowym tle. Na zachowanym wozie z tej jednostki BTR-50, egzemplarz z muzeum w Drzonowie jest czerwona. Transporter był jednak odnawiany i poddany konserwacji w 1995 roku. BRDM pięknie wyszedł - mam go w planach (wersja rozpoznawcza i wersja chemiczna). Szkoda tylko, że jest tak mało zdjęć pojazdów z LWP. Edytowane 16 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 28 Maja 2020 Autor Share Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) Bordowa kotwica na tym BTR-50 PU jest z okresu kiedy z połączenia koirr, + 52krozp + 23kłącz powstał 7.bdow. Edytowane 12 Grudnia 2021 przez JFM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi