dei Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 W 11bczś było 4 T-55, czy są wiadome ich numery taktyczne ? Co oznaczać mógł biały trójkąt widoczny na niektórych wieżach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 (edytowane) Model fajnie wyszedł, z tego co widzę TAKOM dał płytę nadsilnikową rosyjskich T-55A i czeskie klapy przeprawowe nad wlotami powietrza. Zdjęcie do celów dyskusyjnych ze strony modeledo. Powinna być taka jak w T-54: Płyta nadsilnikowa naszego T-55: prawidłowe klapy i płytę ma T-55A Miniart Edytowane 17 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 Płyta w Takomie na zdjęciu jest ewidentnie Czeska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) Jeszcze ta pokryweczka osłony jarzma armaty powinna być bez przetłoczenia w kształcie litery X: Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 25 Lutego 2021 Autor Share Napisano 25 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 18.02.2021 o 19:02, dei napisał: W 11bczś było 4 T-55, czy są wiadome ich numery taktyczne ? Co oznaczać mógł biały trójkąt widoczny na niektórych wieżach? Tak: 1. 8704 - d-ca batalionu; 2. 8705 - d-ca 1 kompanii; 3. 8718 - d-ca 2 kompanii; 4. 8731 - d-ca 3 kompanii. Numery taktyczne batalionu: 8704 - 8743 - czołgi; 8744 - WZT-1;8745-WZT-2; 8746 - TOPAS R3 wóz dowodzenia . Z numerami to w ogóle jest dziwna sprawa...?!?... Wiem na przykład z przekazu d-cy 3.kczpł, że po przezbrojeniu batalionu na PT-76 jeden z dowódców batalionu jeździł wozem z numerem 8710. On sam zaś jeździł wozem o numerze 8740. Gdzie tu logika...?... Zwyczajowo było tak, że wóz z pierwszym numerem w pododdziale był wozem dowódcy tegoż. Niestety nie wiem w jakim celu był namalowany ten trójkąt...? Być może na potrzeby konkretnego ćwiczenia dla odróżnienia "swój/obcy". Natomiast trzycyfrowy numer nad numerem taktycznym to numer burtowy okrętu desantowego, na który dany wóz był ładowany. Swój model budowałem kilka lat wstecz, kiedy nie miałem jeszcze tej wiedzy co teraz. Jak pisałem kilka postów wcześniej opierałem się na kolorowej pocztówce, na której wg mnie jest T-55, ale teraz to już sam nie wiem...?!?... Edytowane 10 Czerwca 2022 przez JFM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 25 Lutego 2021 Share Napisano 25 Lutego 2021 Dziękuje za informacje .Jeden z wozów dowodzenia , była to wersja z wykuszem z tyłu wieży, niestety numer taktyczny jest zasłonięty.Wydaje mi się iż wóz z numerem 8731 to też może być T-55 ,wnioskuje to po braku ,,grzybka'' na wieży ,co było cechą charakterystyczną dla T-54 , ale mogę się mylić ,jakość zdjęcia jest słaba .Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 25 Lutego 2021 Autor Share Napisano 25 Lutego 2021 A skąd to zdjęcie jeśli wolno spytać? Z jakiego filmu? Jest gdzieś dostępny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 25 Lutego 2021 Autor Share Napisano 25 Lutego 2021 1 godzinę temu, dei napisał: Dziękuje za informacje .Jeden z wozów dowodzenia , była to wersja z wykuszem z tyłu wieży, niestety numer taktyczny jest zasłonięty.Wydaje mi się iż wóz z numerem 8731 to też może być T-55 ,wnioskuje to po braku ,,grzybka'' na wieży ,co było cechą charakterystyczną dla T-54 , ale mogę się mylić ,jakość zdjęcia jest słaba .Pozdrawiam Nie koniecznie... Należy pamiętać, że podstawowe T-54 były z czasem (w czasie remontów głównych, ale nie tylko) modernizowane do standardu AD, AM, AM1, AM2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 25 Lutego 2021 Share Napisano 25 Lutego 2021 To prawda ,ale opierając się na fotografiach czołgów 11bczś to wozy T-54, są przed modernizacją i posiadają tę cechę.Mam na myśli wozy z numerami taktycznymi 8723,8722,8719,8713,8710,rodzi się pytanie kiedy były uwiecznione na zdjęciach. Czy posiada Pan informacje o T-34/85 w jednostkach 7DD, to też nieco zapomniany temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 11 godzin temu, dei napisał: Dziękuje za informacje .Jeden z wozów dowodzenia , była to wersja z wykuszem z tyłu wieży, niestety numer taktyczny jest zasłonięty.Wydaje mi się iż wóz z numerem 8731 to też może być T-55 ,wnioskuje to po braku ,,grzybka'' na wieży ,co było cechą charakterystyczną dla T-54 , ale mogę się mylić ,jakość zdjęcia jest słaba .Pozdrawiam Ciekawe. Wychodzi na to że w Dywizji była używana wersja dla dowódcy batalionu T-55AD1. Szkoda że nie widać całego numeru. To kolegi zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 26 Lutego 2021 Autor Share Napisano 26 Lutego 2021 13 godzin temu, JFM napisał: A skąd to zdjęcie jeśli wolno spytać? Z jakiego filmu? Jest gdzieś dostępny? Chodzi mi o zdjęcie wozu 8731 z trójkątem na wieży zjeżdżającego z rampy ODSa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 26 Lutego 2021 Autor Share Napisano 26 Lutego 2021 11 godzin temu, dei napisał: Czy posiada Pan informacje o T-34/85 w jednostkach 7DD, to też nieco zapomniany temat.Pozdrawiam Szczątkowe. To temat, nad którym trzeba się pochylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 (edytowane) 11 godzin temu, dei napisał: Czy posiada Pan informacje o T-34/85 w jednostkach 7DD, to też nieco zapomniany temat.Pozdrawiam Temat był już kiedyś wałkowany na modelworku. To chyba najbardziej znane zdjęcie: Znalazłem jeszcze jedno: http://www.7ldd.ocalicodzapomnienia.eu/wpis.php?wpisid=60 Edytowane 26 Lutego 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 26 Lutego 2021 Autor Share Napisano 26 Lutego 2021 (edytowane) Nie mylmy pojęć Kol. Robercie. Mówimy o 7.ŁDD (wcześniej 23.DD). Natomiast na powyższym zdjęciu jest wóz z 3.ppm MW z Dziwnowa (lub wcześniejszego 3.bpm MW). Chodzi najprawdopodobniej o takie wozy. Piszę najprawdopodobniej, bo nie mam pewności czy to pojazd z Niebieskich Beretów...?... Edytowane 16 Marca 2021 przez JFM Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 Chyba tak wygląda tył wieży w wersji dowódczej, ten wykusz to za duży nie był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 2 minuty temu, JFM napisał: Nie mylmy pojęć Kol. Robercie. Mówimy o 7.ŁDD (wcześniej 23.DD). Natomiast na powyższym zdjęciu jest wóz z 3.ppm MW z Dziwnowa (lub wcześniejszego 3.bpm MW). To o tym nie wiedziałem. Szacun za znajomość historii LWP. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 26 Lutego 2021 Autor Share Napisano 26 Lutego 2021 23 minuty temu, OLO napisał: Chyba tak wygląda tył wieży w wersji dowódczej, ten wykusz to za duży nie był. To mi wygląda raczej na T-55AM2 KLADIVO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 Zgadza się ale w wersji dowódczej ze standardowym wykuszem na radiostację i w ksą żce o Meridzie służący na niej oficer pasjonat podaje że wykusz nie był odlewany tylko spawany z dość grubej blachy i wyściełany wykładziną antyradiacyjną pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 (edytowane) To prawie tak, ... ale trochę inaczej. Pancerz wieży nie był ruszany. Aby z tyłu zmieściła się dodatkowa radiostacja R-112, wycinano część osłony antyradiacyjnej w środku. To co wycięto, przeniesiono na zewnątrz wieży i obudowano blachą. Edytowane 26 Lutego 2021 przez Jarekk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 Film znalazłem na Facebook strona Muzeum Artylerii w Toruniu, 13 lutego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adzio45 Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 Zdjecie z mojej kolekcji (Muzeum Wojskowe Pivka Slowenia ) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 Hipoteza że T-55A 7 ŁDD to wersje dowódcze (T-55AD1 lub T-55AD2) jest bardzo prawdopodobna. Skoro były to wozy dowódcy batalionu i dowódców kompanii to powinny być to wersje D. A czemu nie T-54D? Ano T-54D powstał przed T-54AM1 czyli pierwszą wersją która potrafiła forsować po dnie. W związku z tym T-54D były by dla 7 ŁDD bezwartościowe jako sprzęt desantowy. To oczywiście przy założeniu logiki (a gdzie się zaczyna wojsko tam logika się kończy) ale w sumie to chyba najbardziej prawdopodobne. Koledzy bardziej oblatani w wersjach T-5x poprawcie jeżeli androny napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 1 godzinę temu, Michal_G napisał: Hipoteza że T-55A 7 ŁDD to wersje dowódcze (T-55AD1 lub T-55AD2) jest bardzo prawdopodobna. Skoro były to wozy dowódcy batalionu i dowódców kompanii to powinny być to wersje D. A czemu nie T-54D? Ano T-54D powstał przed T-54AM1 czyli pierwszą wersją która potrafiła forsować po dnie. W związku z tym T-54D były by dla 7 ŁDD bezwartościowe jako sprzęt desantowy. To oczywiście przy założeniu logiki (a gdzie się zaczyna wojsko tam logika się kończy) ale w sumie to chyba najbardziej prawdopodobne. Koledzy bardziej oblatani w wersjach T-5x poprawcie jeżeli androny napisałem. Dokładnie tak to wygląda w moich "kwitach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 26 Lutego 2021 Autor Share Napisano 26 Lutego 2021 W 11.bczś były 4 szt. T-55AD i 36 szt. T-54AM. Informacja potwierdzona przez z-cę d-cy d/s technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 13 godzin temu, JFM napisał: Nie mylmy pojęć Kol. Robercie. Mówimy o 7.ŁDD (wcześniej 23.DD). Natomiast na powyższym zdjęciu jest wóz z 3.ppm MW z Dziwnowa (lub wcześniejszego 3.bpm MW). Chodzi najprawdopodobniej o takie wozy. Piszę najprawdopodobniej, bo nie mam pewności czy to pojazd z jednostki desantowej, czy obrony wybrzeża...?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi