Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wygrzebane fotki Mi 24 naszego kontyngentu PKW. Nie znam autorów bo fotki dostałem od różnych znajomków. Z czasem będę uzupełniał jak coś wpadnie.

nwpinoolbgrd7728.jpg

Napisano

Super fota z tym Apachem na pierwszym planie. Chyba konstruktorzy od Mikovleva jak tworzyli 24-ke, nie spodziewali sie, ze te dwa smiglowce beda kiedykolwiek operowac razem

• 5 months later...
Napisano

no są przemalowane 3sztuki na ciemny jednolity bo to natowskie. Pozostałe z 3eskadry "sępy" nadal mają plamy.A ten na tym zdjęciu akurat jest z Pruszcza.Mam to info z pierwszej ręki bo teściu lata takim i był już w iraku,jak zapytałem czy to z ina powiedział ,że tylko pruszcz posłał maszyne.

Napisano (edytowane)

Tylko Pruszcz? Ja mam z kolei informacje, tez z pierwszej reki, ze i z Tomaszowa polecialy...

Edytowane przez Gość
Napisano

ups zgadza się ale napewno nie z inowrocławia.Od nas tylko ludzie

Napisano
Tylko Pruszcz? Ja mam z kolei informacje, tez z pierwszej reki, ze i z Tomaszowa polecialy...

Tylko, że w Tomaszowie nie ma Mi-24, a Sokoły. One owszem poleciały, ale już zdążyły wrócić.

Mi-24D poleciały tylko z 49.PŚB, ale rotacja ludzi jest również z 56.KPŚB. Poleciały najstarsze maszyny i zapewne już tam zostaną na tej obcej pustyni...

Nie zapominajcie, że w Iraku są jeszcze nasze "balony" czyli Mi-8 z 37.dl z Leźnicy

Napisano
Super fota z tym Apachem na pierwszym planie. Chyba konstruktorzy od Mikovleva jak tworzyli 24-ke, nie spodziewali sie, ze te dwa smiglowce beda kiedykolwiek operowac razem

Z tym "Mikovlevem" to myślę żart??? Bo jeśli nie, to oczywiście powinno być Mila

Napisano

Bueheheheheee... LOL

Oczywiscie, ze Mila... Ale dowalilem... Ale moze cos by wyszlo ze wspolpracy np Mikoyana z Yakovlevem... Wtedy mozna by bylo mowic o Mikovlevie... . Swoja droga, do tej pory zylem w nieswiadomosci, ze takiego babola sypnalem... BTW, ja jakos tak czesto mam, ze przekrecam nazwy, a juz rosyjskie w szczegolnosci.

Napisano

za che mi się to wyślę jeszcze te przemalowane na brzydki kolor natowski.i mam zapytanie do forum czy ktoś wie jakie to kolory tych plam ale chodzi o farby w pactrze

bb474844699c6ed8.jpg

12690c72b51f68b5.jpg

93a3a6076a3ca448.jpg

b5be0dd789d5f85d.jpg

eaad4cfd3cf54538.jpg

2c7209318653b695.jpg

5168c57c6cf1446d.jpg

bb8480c944fd1e95.jpg

8cfe3212a5bcb996.jpg

c493daf7602afebc.jpg

be80a8bb84d4fd1c.jpg

678fe853c4d86f0a.jpg

a71deb298cc56879.jpg

fa1c29bfff85f9dd.jpg

98c8bab4e24bd265.jpg

627936916310ef54.jpg

626c0ea193af0887.jpg

• 10 months later...
Napisano

Wiadomo cos o poremontowym malowaniu pierwszego z 5-ki naszych Mi-24W w Lodzi. Pierwszy od miesiaca juz chyba znowu w sluzbie. Ponoc mialy otrzymac malowanie low visibility jako wariacja trzech odcieni nieznanego koloru ( nie mylic z tym brzydkim oliwkowym )

• 5 months later...
Napisano

Takie dwa pytania odnoście Mi-24W z Inowrocławia. Czy wie ktoś z Was czy są na nich używane wyrzutnie npr 8W20 tego typu:

Mi24-Hind.jpg

czy może te ze stożkiem na przodzie wyrzutni?

A pytanie drugie to o kolor wnętrza kabin pilota i strzelca, czy kabiny śmigłowców po remontach i zmianie malowania na jednobarwne są pomalowane jednolicie na czarno, czy też został kolor niebieski, taki jak na zdjęciach powyżej przedstawiających kabinę transportową?

I tak jeszcze "poza konkursem", są może, oprócz Kagero, dostępne kalki do polskich Mi-24? Poza tym tam chyba były kalki do wersji D, a to mnie nie urządza.

pozdrawiam.

Napisano

okonek - dzięki za linka, tam właśnie zacząłem zadawać pytania, i tu mnie administrator "wyeksmitował Za to temat mam obadany, literaturą też jestem obładowany, źle nie będzie ;) A tych kalek Intechu poszukam, jeszcze raz dzięki za info.

ps. czy te kalki Intechu, o których wspomniałeś są do takiego schematu malowania:

http://wp.scn.ru/en/ww3/v/41/29/0/3

• 2 weeks later...
Napisano

Kabiny po remoncie zostają w "oryginalnym" malowaniu tzn. wnętrze jest czarno-zielone, a dokładniej panele maja tak zwaną rosyjską zieleń bo poza ZSSR nikt tego koloru nie używał we wnętrzu płatowca.

b78d4474433b5538.jpg64b793165c615680.jpg

Ten kolor jest trochę dziwny bo to jest taka łamana zieleń w niebieski, ale nie ma co kombinować tak na prawdę co śmigłowiec to i inny odcień tego koloru.W jednych jest on bardziej zielony a w innych bardziej niebieski.

Napisano
W jednych jest on bardziej zielony a w innych bardziej niebieski.
Duzo jeszcze zalezy od oswietlenia, aparatu, monitora itd...
Napisano
Duzo jeszcze zalezy od oswietlenia, aparatu, monitora itd

Zgadza się, ale widzę go na co dzień ;) Tak w zasadzie to można powiedzieć że jest to kolor turkusowy.

Napisano
Malowanie to samo, jakby się ktoś zastanawiał czy są przemalowywane

Ten Mi24 ma malowanie z Pruszcza Gdańskiego , a nie z Inowrocławia. W Iraku nie było śmigłowców z kujaw.

Napisano

Rafał75 - czyżby służba w 49PŚB?

mniej więcej udało mi się odwzorować kolor w ten sposób:

1 warstwa: Humbrol 89 Matt (niebieski) i 80 Matt (zielony) w proporcji 1:1, wychodzi to takie hmmm, mocno zielone

2 warstwa te same kolory w stosunku 5:1 na korzyść niebieskiego.

Efekt końcowy jest zbliżony to koloru na zdjęciach powyżej, choć spróbowałbym jeszcze proporcji 5:2, no ale już za późno, bo wkleiłem już kabinę w kadłub ;)

Napisano
...Chyba konstruktorzy od Mikovleva .

?? kogo?? ;)

Mila

a fotki fajne są, poszukam też zdjęć, na których widać uszkodzenia powłok lakierniczych powstałych przy zdejmowaniu "kokonów", bo ciekawie to wyglądało

Napisano
Mikele
;) zgadłeś. Czekam na zdjęcia. Też nie długo będę kleił "hokeja" w 1:48. Tylko to będzie prosto z pudełka na pamiątkę dla kolegi kończącego służbę. Po prostu ma być ładny i czysty.