Adamo722 Napisano 23 Października 2019 Share Napisano 23 Października 2019 Witam Galeria modelu, którego warsztat był prowadzony tutaj: https://modelwork.pl/topic/37315-spitfire-mkixc-148-eduard/ Rada dla robiących ten model, żeby dolne kokardy malować bo kalkomania słabo siada na tych wystających bąblach. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 23 Października 2019 Super Moderator Share Napisano 23 Października 2019 Kurcze, fajna maszynka ale tło by się przydało fajniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 23 Października 2019 Share Napisano 23 Października 2019 A oni latali na misje bombowe? Bo coś jakoś nie pamiętam...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 23 Października 2019 Autor Share Napisano 23 Października 2019 W Tunezji to raczej nie ale na Sycylii to kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 23 Października 2019 Share Napisano 23 Października 2019 rób zdjęcia z dłuższą ogniskową, bo taki szeroki kąt zniekształca bryłę samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 23 Października 2019 Share Napisano 23 Października 2019 2 godziny temu, Adamo722 napisał: W Tunezji to raczej nie ale na Sycylii to kto wie Na Sycylii być może, ale Cyrk Skalskiego nie latał nad Sycylią. Ja bym te bomby jednak usunął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 23 Października 2019 Autor Share Napisano 23 Października 2019 Jesli chodzi o zgodnosc historyczną to masz rację usunę bomby bo zaczęto je zakladac w 1944r. Chodzilo mi o to, że prawdopodobnie samoloty zostaly przekazane do 145 dywizjonu RAF i braly udzial w działaniach śródziemnomorskich nad Sycylia i Wlochami. Szukalem na ten temat informacji czy byly przemalowywane czy nie ale chyba gdzies widzialem w necie zdjecie zx6 z lotniska na Sycylii i byl nie przemalowany. Tak wiec taka opcja rok pozniej byla mozliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 23 Października 2019 Share Napisano 23 Października 2019 (edytowane) Była, tylko nawet jesli nie był przemalowany, to raczej szachownicy już nie miał. jakby się nie patrzeć - coś trzeba zdjąć - albo bomby, albo szachownicę. A jeszcze ciekawostka - 145 latał w Afryce na Spitfire'ach Mark V, tylko Polacy dostali Dziewiątki - przynajmniej tak gdzieś czytałem Edytowane 23 Października 2019 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 23 Października 2019 Autor Share Napisano 23 Października 2019 Masz rację nasza eskadra dostała w całości IX bo nasi piloci już na nich latali w Anglii. Do Afryki ta wersja dopiero wchodziła w pojedynczych egzemplarzach do poszczególnych dywizjonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 23 Października 2019 Share Napisano 23 Października 2019 Z czego pozostali piloci 145go specjalnie się nie cieszyli, bo Dziewiątka była sporo szybsza i bardziej dynamiczna od Piątki i spokojnie radziła sobie z Ferdynandami i włoskimi MC 202, które już odstawały od nowych Spitów pod każdym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 23 Października 2019 Share Napisano 23 Października 2019 Czy mi sie wydaje, czy kalki się " świecą"? Lakierowałeś całość lakierem matowym albo połmatem?Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 23 Października 2019 Autor Share Napisano 23 Października 2019 Zdjęcia są robione w namiocie bezcieniowym z diodami, który bardziej pasuje do skali 1/72 i modele w 1/48 ledwo do niego wchodzą i diody byly blisko skrzydla. Modelu nie lakierowalem tylko przed kalkami bylo sido. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 23 Października 2019 Share Napisano 23 Października 2019 Modeł ładny ,ale przydały by się jakieś ślady eksploatacji ,piasek , pustynia , częste loty , płatowiec musiał się zużywać. Te linki od stateczników poziomych , często je widzę w modelach spitów ale na zdjęciach archiwalnych ich nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Października 2019 Share Napisano 23 Października 2019 Anteny IFF MkII widac na wielu zdjęciach Spitfire. Fakt, że obecność tego radia w samolotach PFT nie jest jednoznaczna. Ferdinandy weszły do służby w czasie bitwy na łuku kurskim. Spitfire'y PFT nie miały jak się z nimi zmierzyć i w ogóle nie wiem czy takie starcie kiedykolwiek miało miejsce ;). Powstanie PFT miało charakter w znacznej mierze polityczny. Wyposażenie w możliwie najlepsze samoloty było jednym z warunków całego przedsięwzięcia. Zagrywka dość skuteczna, choć moralnie zapewne wątpliwa. Ale, jak wiadomo, polityka nie zna takiego pojęcia. Model ma zupełnie błędną geometrię podwozia. Tego typu rzeczy to zupełne podstawy modelarstwa (przynajmniej jeszcze niedawno tak było). W tej sytuacji debatowanie nad szczegółami śladów eksploatacji jawi się być bezcelowym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 24 Października 2019 Autor Share Napisano 24 Października 2019 (edytowane) Prawdę mówiąc z tym podwoziem to masz rację bo podczas montażu zwróciłem uwage na to ze podwozie powinno byc pionowo a nie lekko rozchylone. Tylko ze to byl model od kogos kupiony ze sklejonymi juz skrzydlami i nie wiedzialem czy powodem jest błąd w montazu skrzydla czy tak to zaprojektowal producent. Edytowane 24 Października 2019 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 (edytowane) Ferdynandy latały w Afryce, bo Marseille na nim zginął. EDIT - Okej, zajarzłem Edytowane 24 Października 2019 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 2 godziny temu, Adamo722 napisał: czy tak to zaprojektowal producent. Ogólnie w modelarstwie bardziej popłaca kierowanie się tym jak to robił producent samolotu niż poczynaniem producenta zestawu modelarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 24 Października 2019 Autor Share Napisano 24 Października 2019 Podwozie poprawione, bombki usunięte Ślady eksploatacji eksploatacji niewielkie bo eskadra otrzymała nowe samoloty w marcu i raptem bojowo w cyrku Skalskiego latały do maja 1943. Dzięki wszystkim za uwagi do modelu i mam nadzieję, że większych błędów już nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 No i to żyje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 A to już zależy co jest dla kogo większym błędem. Parę rzeczy się nie zgadza z oryginałem, ale brawo za poprawki. To się chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszek Napisano 16 Grudnia 2019 Share Napisano 16 Grudnia 2019 Dzień dobry , podoba mi sie pana wykonanie modelu , mam kilka modeli do wykonania na zamówienie oczywiście odpłatnie skala 1/48. Może pan by sie podjął lub kogoś polecił . Jestem z Radomia . Proszę o pilny kontakt 664 700 310. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Grudnia 2019 Share Napisano 18 Grudnia 2019 W dniu 23.10.2019 o 20:55, WujekAlice napisał: Z czego pozostali piloci 145go specjalnie się nie cieszyli, bo Dziewiątka była sporo szybsza i bardziej dynamiczna od Piątki i spokojnie radziła sobie z Ferdynandami i włoskimi MC 202, które już odstawały od nowych Spitów pod każdym względem. Ej, ej , Panowie! Co to jest Ferdynand? Bo po mojemu to jakiś tam pojazd pancerny pochodna Elefanta czy tez odwrotnie, nie kojarzę bo to nie moja strefa zainteresowania. Ale jeśli chodziło o Bf-109F to raczej Friedrich a nie Ferdynand. no i na takim niszczycielu czołgów Marseille nie zestrzeliłby ponad 150 samolotów. Beefki były Emile, Gustawy i Friedrichy ale nie Ferdynandy. No chyba, że się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 19 Grudnia 2019 Share Napisano 19 Grudnia 2019 Może i masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi