WujekAlice Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 A tak poważnie - ile robicie modeli rocznie, bo ja tak w najbardziej efektywnych czasach około 10-12, w porywach do 15. Łatwo policzyć, że jak się ma te 200-250- modeli, to trzeba na to jakieś 20 lat. Jak się ma 40-50 na karku, a chyba takich tu większość, to te plany są już bardzo dalekosiężne i trzeba zacząć brać pod uwagę stan zdrowia - na przykład oczki i rączki już powoli nie te... do 60tki top myślę, że spoko ale potem może się zacząć robić z górki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 15 minut temu, WujekAlice napisał: ile robicie modeli rocznie, bo ja tak w najbardziej efektywnych czasach około 10-12, w porywach do 15. To najwyższy czas coś pokazać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 2 godziny temu, abtb napisał: Chciałbym dożyć chwili, w której wyjmujesz z tej szafy ostatniego wiatraka do zrobienia. Chwilę po tym skończy się świat... 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 25 minut temu, WujekAlice napisał: A tak poważnie - ile robicie modeli rocznie, bo ja tak w najbardziej efektywnych czasach około 10-12, w porywach do 15. Łatwo policzyć, że jak się ma te 200-250- modeli, to trzeba na to jakieś 20 lat. Jak się ma 40-50 na karku, a chyba takich tu większość, to te plany są już bardzo dalekosiężne i trzeba zacząć brać pod uwagę stan zdrowia - na przykład oczki i rączki już powoli nie te... do 60tki top myślę, że spoko ale potem może się zacząć robić z górki. Hmmm, w dobrych czasach, za 3 lata zrobiłem około 200 modeli. Byłem bez pracy, to tylko tym i zajmowałem. Teraz na odwrót, niema czasu na robienie, tylko zbieranie... Rozumiem ze, ludzie tak długo nieżyjo , ale już niedługo emerytura. Ot wtedy to ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 22 minuty temu, Grzes napisał: Chwilę po tym skończy się świat.. Jakieś czarnowidztwo Kolega uprawia czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) A wierzysz w to wyciągnięcie ostatniego modelu do zrobienia? Zwłaszcza, że mam nadzieję na dorzucanie nowych w opustoszałe miejsca... Edytowane 26 Listopada 2019 przez Grzes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 45 minut temu, mbrnnr napisał: To najwyższy czas coś pokazać. Tutaj? Ja ? niedzielny sklejacz? Przy takich tuzach - daj spokój. To jak kiedyś pisałem koledze z abecadłem na plecach - wolałbym na golasa przelecieć się po ulicy - wstyd byłby mniejszy Ale jak się wezmę kiedyś za TU 2 z ICM to pewnie opiszę wrażenia, bo wypowiadano się tu o tym modelu bardzo nieprzychylnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) 16 minut temu, Grzes napisał: A wierzysz w to wyciągnięcie ostatniego modelu do zrobienia? Można nie wierzyć, ale miałem kiedyś taki moment w "działalności" że w szafie nie było ani jednego pudełka do wyciągnięcia. Ale to był solidny kryzys i trwał jakieś pół roku. A potem to już lawina. Ledwo opanowałem szał zakupowy. Teraz jak coś upatrzę to siadam w kąciku i czekam aż mi przejdzie. 14 minut temu, WujekAlice napisał: Tutaj? Ja ? niedzielny sklejacz? Nie zjedzą, nie zjedzą. Możesz śmiało pokazywać. Pierwsze dziesięć sztuk będzie okres ochronny i będzie ok. Dalej to już tylko pod górę - antena za gruba, kółko za czarne, kolor nie trafiony itd i itp. Normalnie "na widelec" 14 minut temu, WujekAlice napisał: To jak kiedyś pisałem koledze z abecadłem na plecach Zdradzę koledze wielką tajemnicę: to są inicjały (t - Tomasz, A........................) 14 minut temu, WujekAlice napisał: Ale jak się wezmę kiedyś za TU 2 z ICM 14 minut temu, WujekAlice napisał: wypowiadano się tu o tym modelu bardzo nieprzychylnie Znowu ja Podsumowanie: Warsztat liczy już 4 strony, z tego: - pół strony poświęcone budowie śmigłowca ( i to ostro naciągnięte) - 3,5 strony bajania o szafach, śpiewach, pomarańczach, herbatach i lataniu na golasa. CO TO JEST?!!! "Pytanie na śniadanie" czy poważny warsztat? Edytowane 26 Listopada 2019 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Listopada 2019 Autor Share Napisano 26 Listopada 2019 1 godzinę temu, Robertas napisał: Tylko 270... To masz jeszcze do czego zdążać Do porównania, moja szafka https://www.scalemates.com/profiles/mate.php?id=10934&p=stash&q=*&fkSTASHMATE[]=10934&fkSTASHSTATUS[]=10934-Stash&page=stash&fkCATNAME[]="Helicopters" Niezłe zbiory. Widziałem kilka "perełek" które chętnie bym przytulił... ale również Widzę że jestem cała masa dodatków i kalkomanii Ja pokazałem tylko zasób modeli. Ja bardzo często przerabiam do wariantu który mi jest potrzebny ... ze względu na problem z dostępnością jakiegoś modelu. ...i ja to wszystko zabrałem od 2014 roku Ogólnie panowie, bardzo dziękuję za życzenia długiego życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 4 minuty temu, Mitrandir napisał: Ja pokazałem tylko zasób modeli. Ja bardzo często przerabiam do wariantu który mi jest potrzebny ... ze względu na problem z dostępnością jakiegoś modelu. Znam te chorobę. Pierwsze stadium, zbieramy różne śmigłowce.. A potem zaczynamy robić modyfikacje, drugie stadium.. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 41 minut temu, abtb napisał: CO TO JEST?!!! "Pytanie na śniadanie" czy poważny warsztat? Najważniejsze, że jest fajnie. Dyskusja się toczy wartko - czego więcej chcieć? A że nie do końca na temat, to już chyba tylko problem modów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 49 minut temu, Robertas napisał: Znam te chorobę. Pierwsze stadium, zbieramy różne śmigłowce.. A potem zaczynamy robić modyfikacje, drugie stadium.. No i dlatego mam coś koło 10 Me 109... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Listopada 2019 Autor Share Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) 3 godziny temu, abtb napisał: Podsumowanie: Warsztat liczy już 4 strony, z tego: - pół strony poświęcone budowie śmigłowca ( i to ostro naciągnięte) - 3,5 strony bajania o szafach, śpiewach, pomarańczach, herbatach i lataniu na golasa. CO TO JEST?!!! "Pytanie na śniadanie" czy poważny warsztat? 2 godziny temu, WujekAlice napisał: Najważniejsze, że jest fajnie. Dyskusja się toczy wartko - czego więcej chcieć? A że nie do końca na temat, to już chyba tylko problem modów. Moderatorzy jakoś sobie będą musieli z tym poradzić Taki mam styl prowadzenia warsztatu... Przede wszystkim dobra zabawa, modele i pasja... i wszelkie rozmowy w tym temacie uważam za rzeczowe... Mój wątek... moje zasady. Jak już kiedyś Mikołajowi powiedziałem, u mnie wątek ma żyć i być dyskusją, a nie monologiem. To nie benefis w teatrze Moim celem nie jest prezentowanie dokumentacji i napinanie się, tylko skonsolidowanie modelarzy robiących wiatraki. I z tego co widzę trochę żeście się z aktywizowali Panowie przepraszam najmocniej, jeśli was poziom merytoryczny nie satysfakcjonuje... nie zmuszam do czytania Tomku... skoro już tak wywierasz presję, to kiedy u ciebie coś można będzie zobaczyć? Chętnie bym tego sea kinga też popodziwiał... ... tylko nie bardzo coś zamieszczasz. Ale żeby przy tym wywodzie nie być gołosłownym... mały update Blaszki... blaszki... bla... wreszcie jakoś to zakryłem. Pierwszy podkład. ... i podkład docelowy Teraz można zacząć nitowanie kadłuba. Przepraszam za jakość zdjęć, ale coś mi się z obiektywem dzieje... Poza tym, przy tym limicie jak kompresuje zdjęcia z telefonu, czasem wychodzi taka sieczka... Edytowane 26 Listopada 2019 przez Mitrandir 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Mitrandir napisał: Przepraszam za jakość zdjęć, Jest dobrze , nie denerwuj się . Hello 1 godzinę temu, Mitrandir napisał: Przede wszystkim dobra zabawa, modele i pasja... Tak trzymać . Pozdrawiam Hello Edytowane 26 Listopada 2019 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Kupiłeś już biały spray? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Jaki masz plan na tył belki ogonowej? Bo taka dziura to chyba tam nie zostanie, będziesz wkładał wał do środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Listopada 2019 Autor Share Napisano 26 Listopada 2019 24 minuty temu, Grzes napisał: Kupiłeś już biały spray? Nie, z wałka trysnę 22 minuty temu, bazylms napisał: Jaki masz plan na tył belki ogonowej? Bo taka dziura to chyba tam nie zostanie, będziesz wkładał wał do środka? Mówisz od wewnątrz ...? Nie, tam są jeszcze blaszki i klapa górna, plus dojdzie jeszcze na rampie stelaż do opuszczania trału, i trał ktory jest do dorbienia. 32 minuty temu, Hello napisał: Tak trzymać ☺. Taki jest zamiar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Yhyyymmmmmmmm.... Będzie to jeszcze wszystko nitowane... Grubo! Szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 No nieźle, chwile mnie nie było i się kącik filozofizno -zadumny zrobił Fajna robota z blaszkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Dobra, mam pytanie merytoryczne w temacie! Czy te zaznaczone strzałkami kratki to blaszki, czy reklamowane przez nas herbatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 6 godzin temu, Mitrandir napisał: Tomku... skoro już tak wywierasz presję, to kiedy u ciebie coś można będzie zobaczyć? Chętnie bym tego sea kinga też popodziwiał... ... tylko nie bardzo coś zamieszczasz. To proszę ciebie jest celowe działanie. Dział "śmigłowcowy" rozbuchał się i wybuchł jak wulkan na Kamczatce. A jak wiadomo każdy wulkan z czasem się wypala. Tak więc za miesiąc, trzy dział się uspokoi, wypali, i nastanie marazm i bezrobocie. I wtedy wchodzę JA ze swoimi warsztatami w celu podtrzymania życia w dziale. Jak już "sokolnicy" się trochę uspokoją, to se odpalę dyskretnie: Batalia o wafelki. Epizod III: "Wiatr ze Wschodu" z konkretnym wiatrakiem A tak dokładnie, ci co są zorientowani w moich warsztatach doskonale wiedzą że praca wre na ostro. Tak jak pisałem, w łykend powinna być podwójna galeria, a po powrocie z Tarnobrzegu kolejne dwie, w tym jedna dubeltowa. A że to samoloty to fotek nie zamieszczam A twój wiatrak prezentuje się wyśmienicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Listopada 2019 Autor Share Napisano 26 Listopada 2019 Cieszę sie Tomciu razem z toba Inna kwestia to... czy zauważyłeś, że mamy 9 nowych warsztatów śmigłowcowych?!? Dawno nie było takiego ruchu w interesie... 58 minut temu, Grzes napisał: Dobra, mam pytanie merytoryczne w temacie! Czy te zaznaczone strzałkami kratki to blaszki, czy reklamowane przez nas herbatki? Grześ, to Edkowa metaloplastyka... jest tego sporo. 1 godzinę temu, stakor1 napisał: No nieźle, chwile mnie nie było i się kącik filozofizno -zadumny zrobił Fajna robota z blaszkami A dziękować, dziękowć 4 godziny temu, rudy0007 napisał: Yhyyymmmmmmmm.... Będzie to jeszcze wszystko nitowane... Grubo! Szacun Dziękuje ale to minimum które trzeba wykonać... na bialym malowaniu powinno być nitowanie inaczej będzie medzie mdły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Fajnie to wszystko zaczyna wyglądać ogólnie, miedziucha robi robotę. Przy swoim SH-60J też się zastanawiałem czy nie zrobić nitów. W zestawie z HB wygląda to znacznie lepiej niż w Hasegawie. No ale przy pierwszym śmiglaku nie chciałem sobie aż tak komplikować sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Listopada 2019 Autor Share Napisano 26 Listopada 2019 1 minutę temu, rudy0007 napisał: Fajnie to wszystko zaczyna wyglądać ogólnie, miedziucha robi robotę. Przy swoim SH-60J też się zastanawiałem czy nie zrobić nitów. W zestawie z HB wygląda to znacznie lepiej niż w Hasegawie. No ale przy pierwszym śmiglaku nie chciałem sobie aż tak komplikować sprawy Gdybym tak podchodził do tematu, to wiekszość moich wiatraków w ogóle by nie powstało Trzymam kciuki za twoje chęci... Do boju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Listopada 2019 Share Napisano 26 Listopada 2019 Dzięki za info. Miałem nadzieję, że użyłeś herbatek i już wymyśliłeś jak je ładnie przyklejać na model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi