Versatille Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 ześć Wam. Jestem na początku przygody z modelarstwem. Mam problem z nalożeniem washa na swój model samolotu. Najpierw pomalowałem go farbą olejną Tamiya. Potem nałożyłem lakier bezbarwny błyszczący Vallejo Gloss Varnish. Następnie używam washa olejnego od Ammo Mig i tu jest problem. Podczas próby rozprowadzenia washa zmywa on lakier bezbarwny i także farbę olejną pod nim. Co robię nie tak jak należy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 Nic. Vallejo jest słaby, przepuszcza rozcieńczalnik z Ammo na warstwę Tamki i wszystko złazi. Czemu wybrałeś takie combo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 Vallejo to syf...Użyj sidolux-u na zabezpieczenie powłoki. Na to wash kalki I ponownie zabezpiecz sido.... Lub kup lakier ammo.. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Versatille Napisano 24 Listopada 2019 Autor Share Napisano 24 Listopada 2019 Dziękuję za odpowiedź. Jaki lakier bezbarwny byłby polecany pod ammo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 Dziękuję za odpowiedź. Jaki lakier bezbarwny byłby polecany pod ammo? Użyj sidolux u.Lub kup lakier błyszczący Ammo.. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Versatille Napisano 24 Listopada 2019 Autor Share Napisano 24 Listopada 2019 Dziękuję za odpowiedzi. To mój pierwszy model i nie wiedziałem że Vallejo jest za słaby pod washa. Zapewne jest dobry ale na wykończenie modelu. ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 Sidolux to też straszny syf, ale jeśli pędzlujesz, to będzie na początek ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 24 Listopada 2019 Share Napisano 24 Listopada 2019 Sidolux to też straszny syf, ale jeśli pędzlujesz, to będzie na początek ok. Dla początkującego ok....Zawsze zostaje lakier clear Tamki. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Versatille Napisano 28 Listopada 2019 Autor Share Napisano 28 Listopada 2019 Cześć Wam. Jestem na początku przygody z modelarstwem i buduję swój pierwszy model. Pomalowałem go farbą olejną Tamiya z serii XF po czym nałożyłem jedną warstwę lakieru bezbarwnego akrylowego Tamiya XF-22 rozcieńczając go Laquer Thinnerem od Tamiya bo był gęsty. Po nałożeniu washa od Mig i odczekaniu 5 minut przecieram go ale rozpuszcza on lakier bezbarwny i lakier bazowy. Co robię nie tak? Może to kwestia tylko jednej warstwy lakieru bezbarwnego? Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 Już pytałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Versatille Napisano 28 Listopada 2019 Autor Share Napisano 28 Listopada 2019 Tak. Pytałem. Ale wcześniej stosowałem lakier bezbarwny od Vallejo i napisano mi tutaj że za słaby i się rozpuszcza. Polecono zamienić na Tamiya i kupiłem X-22. Ale problem dalej występuje. Wash rozpuszcza to co pod nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 Ja tam się nie znam, ale skoro tak, to może warto by było o tym napisać w tym samym, już założonym wątku, nadmieniając co zrobiłeś nowego, bo istnieje małe prawdopodobieństwo (ale jednak istnieje), że nasze szklane kule akurat są w serwisie i niekoniecznie możemy się domyślić co się tam u Ciebie zmieniło po drodze. Ale naturalnie mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Versatille Napisano 28 Listopada 2019 Autor Share Napisano 28 Listopada 2019 Kupiłem bezbarwny X22 od Tamiya i wash Mig też go rozpuszcza. Czy zostaje Sidolux do drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 Kupiłeś X-22 akrylowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Versatille Napisano 28 Listopada 2019 Autor Share Napisano 28 Listopada 2019 Tak. Przed jego nałożeniem rozcieńczyłem go Laquer Thinnerem bo był gęsty. Nałożyłem jedną warstwę tego bezbarwnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Versatille Napisano 28 Listopada 2019 Autor Share Napisano 28 Listopada 2019 Mam też Sidolux ale chciałem profesjonalnie i nałożyłem na razie ten X22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 11 minut temu, Versatille napisał: Tak. Przed jego nałożeniem rozcieńczyłem go Laquer Thinnerem bo był gęsty. Nałożyłem jedną warstwę tego bezbarwnego. No to mogło być za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 A może problem jest w tym czym zmywasz wash.Miałem taki przypadek że jak używałem White Spirit firmy Renesans to też lubił zmyć wash razem z lakierem i to X-22 oraz Microscale zwłaszcza jak trochę więcej go nałożyłem.Jak kupiłem White Spirit od AK to problem zniknął. Może znawcy tematu się wypowiedzą czy to możliwe.Czy White Spirit od różnych producentów to to samo czy może są jednak różnice w "mocy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Versatille Napisano 28 Listopada 2019 Autor Share Napisano 28 Listopada 2019 Wash nakładam na całą powierzchnię skrzydła samolotu po czym przecieram wash po 5 minutach na sucho płatkami kosmetycznymi aby wash wypełnił nie tylko linie podziału ale został częściowo też na panelach skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Listopada 2019 Share Napisano 28 Listopada 2019 Jeśli na sucho, to warstwa lakieru jest najprawdopodobniej zbyt cienka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Versatille Napisano 28 Listopada 2019 Autor Share Napisano 28 Listopada 2019 Oki. Spróbuję w takim razie nałożyć w sumie 3 warstwy tego X22. Zmykam malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Podepnę się pod temat. Otóż taki problem: Farby gunze, na to lakier clear Tamiya TS-13 w sprayu i teraz wash domowej roboty (farba olejna+white spirit). Nastąpiła reakcja łosza z lakierem bezbarwnym i go rozpuszcza. Zrobiłem w ten sposób 6 modeli i żadnych problemów. 1. Co może być tego powodem? 2. Jak to naprawić? Kolejna warstwa lakieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Podstawowe pytanie, ile dałeś czasu lakierowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Tak dokładnie czas ma tu znaczenie.Ale-Panie inżynierze dałbym kolejną warstewkę lakieru.Skoro powierzchnia zareagowała to prawdopodobnie graniczące z pewnością za cienka warstwa lakieru .A sknocone miejsca prysnąć delikatnie miejscowo bazą szarą.(JA tak bym zrobił) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Czas schnięcia lakieru to 12 godzin swobodnego schnięcia, następnie do pudła i tak przeleżał 12 godzin. Może to pudełkowanie było tu kluczem i lakier nie stwardniał jak powinien? Za radą kolegi @push-up78 psiknę bazą i potem dwie warstwy lakieru w odstępie 12-24 godzi pomiędzy. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi