TM48 Napisano Sobota o 20:36 Share Napisano Sobota o 20:36 5 minut temu, Qz9 napisał: Wiesz, wszystko można spiłować tylko po co? A to mnie o to nie pytaj. Ja tylko w kwestii formalnej odnoszę się do tego co twierdzi Gabor. 8 minut temu, Qz9 napisał: Różnica jest, czy to jest 0,6 czy 0,55 mm to nie ma znacenia jest inny kształt. Skrócenie pierścienia powoduje widoczną zmianę kształtu kadłuba z zewnątrz No i właśnie z zewnątrz na tej 1/3 ma się zmienić. Co do Szulca pełna zgoda. Zamiast zaklinać rzeczywistość powinien zrobić zestaw korekcyjny. I zadowoliłby wymagających i trochę zarobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Sobota o 20:58 Share Napisano Sobota o 20:58 19 minut temu, TM48 napisał: A to mnie o to nie pytaj. Ja tylko w kwestii formalnej odnoszę się do tego co twierdzi Gabor. Chodziło mi o to, że to wbrew pozorom nie są łatwe przeróbkigdy trzeba na okrągłym kształt zmieniać, żeby to wyszło równo. Mało kto ma tokarkę w palcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Sobota o 21:00 Share Napisano Sobota o 21:00 (edytowane) Na zdjęciu wypraski grzbiet dochodzi tam gdzie powinien. Czy jest szerszy trudno zawyrokować ,powinno się odciąć grzbiet i obsadzić na kadłubie aby zobaczyć jak głęboko siada. Bis w fabrycznym malowaniu i mf też w fabrycznym. Krzywizna kadłuba u góry w kierunku pierścienia jest taka sama Zdjęcia do dyskusji z publikacji p.Gołabka Edytowane Sobota o 21:20 przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Sobota o 21:27 Share Napisano Sobota o 21:27 24 minuty temu, em napisał: Bis w fabrycznym malowaniu i mf też w fabrycznym. Krzywizna kadłuba u góry w kierunku pierścienia jest taka sama Po długości stożka widać, że to są kompletnie inne dwie perspektywy, a nawet tutaj widać, że na górnym zdjęciu łuk raptownie się zmienia przy wlocie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Sobota o 21:29 Share Napisano Sobota o 21:29 Pewnie że inna perspektywa oraz szerokość pierścienia, niemniej krzywizna taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Sobota o 21:43 Share Napisano Sobota o 21:43 Nie jest taka sama, owszem widzę to dopiero jak wiem na co patrzeć i wątpię żebym widział to na modelu (a na pewno by mi to nie przeszkadzało), niemniej nie są to identyczne krzywizny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Sobota o 21:48 Share Napisano Sobota o 21:48 (edytowane) em ja wiem, że ty SIL chyba jesteś były ale sorki, wyraźnie widac na zdjęciu BISa , że jest zagięcie na kadłubie mocniej widoczne niż na MF. Wziąłem zdjęcia z sieci w możliwie dużej rozdzielczości i zmniejszylem do 1200px, żebyśmy rozmawiali o mniej więcej tym samym i nie ze zdjecia z rastrem. Ale żeby się nie pałować, przejadę się przy najbliższej okazji do muz lotu i zrobię zdjęcia dokładnie pod kątem 90 stopni i z teleobiektywu, nie będzie zmian perspektywy. Jeśli coś jest krótsze to siłą rzeczy musi byc inna geometria bo gdzieś te 4 cm się musi zgubić. Może i na samym pierścieniu ale nie daje mi spokoju to , że żaden migacz nie daje takiego efektu beczki jaki widać na załączonym zdjęciu BISa . Cały problem to chyba jest z tego, że Czesi na BIS nie latali i raczej szulc ściemnia, że tam jakieś mega focenia w DE robili. Edytowane Sobota o 21:51 przez Qz9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Sobota o 22:20 Share Napisano Sobota o 22:20 Cóż, moim zdaniem różnica jest wyraźna. Ale pewnie w czerwcu wybiorę się znowu do muzeum to z ciekawości sprawdzę na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano Niedziela o 04:15 Share Napisano Niedziela o 04:15 A stożek w 21 ruchomy czasem nie jest? I jest to zależne od zakresu pracy silnika i dodatkowo prędkości? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Niedziela o 07:54 Share Napisano Niedziela o 07:54 Jest ruchomy ale nie rozmawiamy o stożku tylko o kształcie przodu kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Niedziela o 08:13 Share Napisano Niedziela o 08:13 Różnica w szerokości między wlotami mf a bis to 3 centymetry ,a bisowy sprawia wrażenie o wiele szerszego. Zdjęcia moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano Niedziela o 11:53 Share Napisano Niedziela o 11:53 Owszem, pisze się o kształcie przodu kadłuba. I wpis wyżej - "sprawia wrażenie szerszego"- 3 cm różnicy w szerokości jest nie do złapania wzrokiem. Ale różnica w wypełnieniu wlotu spowodowana budową stożka lub jego wysunięciem - jak najbardziej... Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Niedziela o 12:00 Share Napisano Niedziela o 12:00 DKdecals nadciąga z kalkami na Fairey Battle. Jest i nasz: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Niedziela o 13:07 Share Napisano Niedziela o 13:07 (edytowane) M stożek wysunięty na maksimum Bis oraz MF z prawej pod pitotka widać identyczny kat kadlubow Zdjęcia moje. Edytowane Niedziela o 13:08 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Niedziela o 14:06 Share Napisano Niedziela o 14:06 57 minut temu, em napisał: Bis oraz MF z prawej pod pitotka widać identyczny kat kadlubow Naprawdę, nie wiem jak tu widzisz identyczny kształt. Przerysowałem kontury w corelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 14:24 Share Napisano Niedziela o 14:24 (edytowane) - Edytowane 18 godzin temu przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Niedziela o 14:33 Share Napisano Niedziela o 14:33 6 minut temu, Xmen napisał: Ile to jest w realu na modelu? Tyle, że ja bym pewnie nie poprawiał. Jednak mam wrażenie, że nie rozumiesz o co chodzi w tej dyskusji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 14:38 Share Napisano Niedziela o 14:38 (edytowane) - Edytowane 18 godzin temu przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Niedziela o 14:49 Share Napisano Niedziela o 14:49 (edytowane) 45 minut temu, TM48 napisał: Naprawdę, nie wiem jak tu widzisz identyczny kształt. Przerysowałem kontury w corelu. Nałóż na siebie. W mf ie wyjdzie Ci dłuższy przód? O te nieszczęsne 4 cm? Możesz zrobić jeszcze to samo dla lewej strony? Z bisem 9784 Edytowane Niedziela o 14:52 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Niedziela o 15:08 Share Napisano Niedziela o 15:08 15 minut temu, em napisał: Nałóż na siebie. W mf ie wyjdzie Ci dłuższy przód? O te nieszczęsne 4 cm? Nie nałożę bo jest inna perspektywa. Ale tu nie chodzi o 4cm. Jest krótszy? Ma mniejszy wlot? Ma inny przez to kształt? Nie chodzi o to, czy w modelu jest to ważne, czy nieważne bo o tym sobie zadecyduje każdy indywidualnie. Ja przynajmniej nie uważam siebie za takiego guru który będzie komukolwiek tłumaczył, czy ma to sens, czy nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi