Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Qz9 napisał:

Wiesz, wszystko można spiłować tylko po co?

A to mnie o to nie pytaj. Ja tylko w kwestii formalnej odnoszę się do tego co twierdzi Gabor.

8 minut temu, Qz9 napisał:

Różnica jest, czy to jest 0,6 czy 0,55 mm to nie ma znacenia jest inny kształt. Skrócenie pierścienia powoduje widoczną zmianę kształtu kadłuba z zewnątrz

No i właśnie z zewnątrz na tej 1/3 ma się zmienić.

Co do Szulca pełna zgoda. Zamiast zaklinać rzeczywistość powinien zrobić zestaw korekcyjny. I zadowoliłby wymagających i trochę zarobił.

19 minut temu, TM48 napisał:

A to mnie o to nie pytaj. Ja tylko w kwestii formalnej odnoszę się do tego co twierdzi Gabor.

Chodziło mi o to, że to wbrew pozorom nie są łatwe przeróbkigdy trzeba na okrągłym kształt zmieniać, żeby to wyszło równo. Mało kto ma tokarkę w palcach 😉  

Na zdjęciu wypraski grzbiet dochodzi tam gdzie powinien.

Czy jest szerszy trudno zawyrokować ,powinno się odciąć grzbiet i obsadzić na kadłubie aby zobaczyć jak głęboko siada.

Bis w fabrycznym malowaniu i mf też w fabrycznym.

Krzywizna kadłuba u góry w kierunku pierścienia jest taka sama

Zdjęcia do dyskusji z publikacji p.Gołabka

IMG_20250412_220203.jpg

IMG_20250412_220121.jpg

Edytowane przez em
  • Like 1

24 minuty temu, em napisał:

Bis w fabrycznym malowaniu i mf też w fabrycznym.

Krzywizna kadłuba u góry w kierunku pierścienia jest taka sama

Po długości stożka widać, że to są kompletnie inne dwie perspektywy, a nawet tutaj widać, że na górnym zdjęciu łuk raptownie się zmienia przy wlocie.

• Like 2

em ja wiem, że ty SIL chyba jesteś były ale sorki,  wyraźnie widac na zdjęciu BISa , że jest zagięcie na kadłubie mocniej widoczne niż na MF. Wziąłem zdjęcia z sieci w możliwie dużej rozdzielczości i zmniejszylem do 1200px, żebyśmy rozmawiali o mniej więcej tym samym i nie ze zdjecia z rastrem.

Ale żeby się nie pałować, przejadę się przy najbliższej okazji do muz lotu i zrobię zdjęcia dokładnie pod kątem 90 stopni i z teleobiektywu, nie będzie zmian perspektywy.

Jeśli coś jest krótsze to siłą rzeczy musi byc inna geometria bo gdzieś te 4 cm się musi zgubić. Może i na samym pierścieniu  ale nie daje mi spokoju to , że  żaden migacz nie daje takiego efektu beczki jaki widać na załączonym zdjęciu BISa .29124659565_87fd3338d9_4k.jpg50888736892_3072aa2c74_k.jpg

38602239316_ea0b43297d_k.jpgCały problem to chyba jest z tego, że Czesi na BIS nie latali i raczej szulc ściemnia, że tam jakieś mega focenia w DE robili. 

Edytowane przez Qz9
  • Like 2

Owszem, pisze się o kształcie przodu kadłuba. I wpis wyżej - "sprawia wrażenie szerszego"- 3 cm różnicy w szerokości jest nie do złapania wzrokiem. Ale różnica w wypełnieniu wlotu spowodowana budową stożka lub jego  wysunięciem - jak najbardziej...

Tyle.

45 minut temu, TM48 napisał:

Naprawdę, nie wiem jak tu widzisz identyczny kształt. Przerysowałem kontury w corelu.

kontur.JPG

Nałóż na siebie. W mf  ie wyjdzie Ci dłuższy przód?  O te nieszczęsne 4 cm?

Możesz zrobić jeszcze to samo dla lewej strony? Z bisem 9784

Edytowane przez em

15 minut temu, em napisał:

Nałóż na siebie. W mf  ie wyjdzie Ci dłuższy przód?  O te nieszczęsne 4 cm?

Nie nałożę bo jest inna perspektywa.

Ale tu nie chodzi o 4cm. Jest krótszy? Ma mniejszy wlot? Ma inny przez to kształt?

Nie chodzi o to, czy w modelu jest to ważne, czy nieważne bo o tym sobie zadecyduje każdy indywidualnie. Ja przynajmniej nie uważam siebie za takiego guru który będzie komukolwiek tłumaczył, czy ma to sens, czy nie ma.