MarCorp Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada 1 godzinę temu, Tainan41 napisał: Ciekaw jestem skąd oni biorą te informacje o early, mid i late. Pewnie mają papiery, ale nie mogą pokazać Z artykułów Szulca publikowanych w ich darmowym periodyku. Co do papierów - to uwaga ogólna - prawie w każdym przypadku się nie podzielą łatwo. Albo kupili bez prawa do publikacji i nie mogą, albo kupili za hektar kasy z prawem do publikacji, to za darmo nie opublikują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada Wczesny, średni, późny to jest podział na potrzeby producentów zestawów modelarskich. Dobierany tak, jak im wygodniej. Czasem jest tylko wczesny i późny. Zmiany w produkcji wprowadzano ewolucyjnie i nie istnieje żaden formalny podział. Pierwszy egzemplarz jest wczesny, ostatni późny, a po drodze to już jest pole do popisu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada Na szybko sprawdziłem na liście produkcyjnej ile powstało Mk.Ib - w sumie 25 plus 1 z atrapą. 20 z serii R, 3 z serii X I po jednym L i P. Tak przynajmniej wyszło z listy produkcyjnej. A tak z innej beczki. V. Šulc w sobotę zapowiedział, że będą robić nowe IX i VIII w 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada W kółko tylko te Spitfajery, Meserszmity... Wzięliby się za Lightninga w końcu bo już mam dość czekania na pomniejszoną Tamijunię 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada 43 minuty temu, Tainan41 napisał: A tak z innej beczki. V. Šulc w sobotę zapowiedział, że będą robić nowe IX i VIII w 1/72. ???? Będą wznawiać czy opracowywać na nowo ? VII by się przydała i porządne X i XI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada 1 godzinę temu, greatgonzo napisał: [...] Pierwszy egzemplarz jest wczesny, ostatni późny, a po drodze to już jest pole do popisu. To zależy, co masz na myśli pisząc o wczesnym. Eduard pisze wczesny mając na myśli skrzydło B z "bąblami" na spodzie jak w słynnym QJ-S/R6923. A z tego co się orientuję, to seria Wxxxx już miała klasyczne znane z Mk.Vb. Więc QJ-N, ten QJ-N tu nie pasuje. Ale był wcześniejszy QJ-N/R6882, który by można tu wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada 5 minut temu, martinello napisał: ???? Będą wznawiać czy opracowywać na nowo ? VII by się przydała i porządne X i XI. Nowe. Czy zrobią te bardziej niszowe? Nie wiem. Ale raczej bym stawiał na @MarCorp and Co. Marku, są szanse na rozpoznawcze długonosowe Spity z Merlinami? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada Widzę, że Marek tylko zalajkował Nie wiem, co to znaczy, poważnie! Ja bym powiedział tak - jeśli okaże się, że w najbliższym roku IBG jest w stanie znieść konkurencję Edka w Spitach, to będzie szansa na wszystko. A jak nie, to nie. Na dobrą sprawę to zależy od Was. A tymczasem polecam moje najnowsze wypociny na temat powierzchni Spitów - i myśliwskich i wczesnych rozpoznawczych. Po angielsku, ale pewnie w razie potrzeby Google Translate poratuje: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235149757-released-172-early-merlin-spitfire-family-ibg-guessing-game-round-2/page/38/#findComment-5374439 MS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada (edytowane) 43 minuty temu, Skawinski napisał: Widzę, że Marek tylko zalajkował Panie! Taki zapier.. że nie ma czasu taczek załadować. Tu się mię... instrukcje rysuje, Panie! Jest dokładnie tak jak piszesz. Jeśli się okaże, że jest słaba sprzedaż obecnych Spitfire to ten stan zamknie drogę do nowych projektów w temacie Merlinów. Proste, IBG nie jest instytucją harytatywną i nie będzie inwestować w tematy skazane na porażkę. A jaka bedzie sprzedaż to się dowiemy rok po wyjściu Eduarda. Ale zawsze można jakąś konwersję do Eduarda popełnić Edytowane 25 Listopada przez MarCorp Dodane wyjaśnienie co autor ma na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada (edytowane) 25 minut temu, MarCorp napisał: Panie! Taki zapier.. że nie ma czasu taczek załadować. Tu się mię... instrukcje rysuje, Panie! Jesli o instrukcji mowa, to uprzejmie donoszę, ze na stronie IBG w zakładce dotyczącej modelu spita "beginning of the saga" podczepiona jest instrukcja spitfire PR... Edytowane 25 Listopada przez martinello 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada 2 godziny temu, Tainan41 napisał: To zależy, co masz na myśli pisząc o wczesnym. Ja nic. To zależy, co producent zestawu ma na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada 25 minut temu, greatgonzo napisał: Ja nic. To zależy, co producent zestawu ma na myśli. A ok. Wiem , że masz dużą wiedzę na temat Spita i pomyślałem, że może masz jakieś informacje, które by rzuciły nowe światło w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada A jaki jest temat, bo mi umknęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada 22 minuty temu, greatgonzo napisał: A jaki jest temat, bo mi umknęło? Te malowania, które proponuje Eduard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Listopada Share Napisano 25 Listopada Malowania, OK, ale w jakim kontekście? Bo o zestawie Eduarda nie wiem kompletnie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Środa o 09:50 Share Napisano Środa o 09:50 21 godzin temu, Tainan41 napisał: A tak z innej beczki. V. Šulc w sobotę zapowiedział, że będą robić nowe IX i VIII w 1/72. To ja wracam do sprawy - po co ? Aktualne modele VIII, IX i XVI nie są złe, mają kilka lat. Tamiya wydała ponownie model Stuarta w 1/35 po 44 *) latach i to ma sens, bo zmieniły się technologie, gusta, itp *) model z 1974 roku -> https://www.scalemates.com/kits/tamiya-mm142-stuart--1098910 model z 2018 roku -> https://www.scalemates.com/kits/tamiya-35360-m3-stuart--1123750 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano Środa o 09:56 Share Napisano Środa o 09:56 2 minuty temu, martinello napisał: To ja wracam do sprawy - po co ? Aktualne modele VIII, IX i XVI nie są złe, mają kilka lat. Tamiya wydała ponownie model Stuarta w 1/35 po 44 *) latach i to ma sens, bo zmieniły się technologie, gusta, itp *) model z 1974 roku -> https://www.scalemates.com/kits/tamiya-mm142-stuart--1098910 model z 2018 roku -> https://www.scalemates.com/kits/tamiya-35360-m3-stuart--1123750 Choćby po to, żeby poprawić jakość elementów (niektóre wyglądają jak robione w mydle, widoczne przesunięcia form) czy usunąć głupie pomysły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano Środa o 10:01 Share Napisano Środa o 10:01 5 minut temu, martinello napisał: 21 godzin temu, Tainan41 napisał: A tak z innej beczki. V. Šulc w sobotę zapowiedział, że będą robić nowe IX i VIII w 1/72. To ja wracam do sprawy - po co ? Chyba żeby zablokować IBG, które mogłoby wypuścić za jakiś czas późne Spity nieco lepsze od Eduardowskich. Jeśli Eduard głównie żyje z dodatków, to wypasione, zdetalowane zestawy u konkurencji zabierają im rynek. A tak mogą w miarę szybko i tanio zrobić w serii 'hybrid' np. dwuramkowy zestaw z kilogramem druku 3D. I temat w zasadzie zamknięty dla konkurencji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano Środa o 11:15 Share Napisano Środa o 11:15 Godzinę temu, HKK napisał: Chyba żeby zablokować IBG, które mogłoby wypuścić za jakiś czas późne Spity nieco lepsze od Eduardowskich. Jeśli Eduard głównie żyje z dodatków, to wypasione, zdetalowane zestawy u konkurencji zabierają im rynek. A tak mogą w miarę szybko i tanio zrobić w serii 'hybrid' np. dwuramkowy zestaw z kilogramem druku 3D. I temat w zasadzie zamknięty dla konkurencji. Te nowe zestawy mają być normalne, nie hybrydowe. Co do IBG, to nie kojarzę by kiedyś wspominali coś o kontynuowaniu swojej linii Spitów poza Mk.VI. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Środa o 15:01 Share Napisano Środa o 15:01 (edytowane) Kolejne "nowości" od KP Edytowane Środa o 15:03 przez Cypis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Niedziela o 08:21 Share Napisano Niedziela o 08:21 Wznowienie Hellcata od Italeri. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano Niedziela o 15:19 Share Napisano Niedziela o 15:19 (edytowane) W dniu 25.11.2025 o 15:54, Skawinski napisał: jeśli okaże się, że w najbliższym roku IBG jest w stanie znieść konkurencję Edka w Spitach, to będzie szansa na wszystko. A jak nie, to nie. Na dobrą sprawę to zależy od Was. W dniu 25.11.2025 o 16:27, MarCorp napisał: Jeśli się okaże, że jest słaba sprzedaż obecnych Spitfire to ten stan zamknie drogę do nowych projektów w temacie Merlinów. Proste, IBG nie jest instytucją harytatywną i nie będzie inwestować w tematy skazane na porażkę. A jaka bedzie sprzedaż to się dowiemy rok po wyjściu Eduarda. Do tej pory wahałem się z zakupem ,,nowych spitów''. Postanowiłem dać sobie na ,,wstrzymanie '' i spokojne poczekać na rozwój wydarzeń , może jakieś porównania itp. Pewnie jak znaczne grono ,,sklejaczy do gabloty,czy na półeczkę", interesuje mnie cała seria spitów tz. ; od Mk I , po Mk V wszystkich wersji . Muszę przyznać ,że wasze wpisy ułatwiły mi decyzję ! Eduard z wypuszczaniem odmiany Mk V idzie jak burza. Są już te niby wczesne ,za moment będzie dwupak wersji Mk V b w odmianach ,,normalnej'' i Trop z oboma filtrami , tylko patrzeć jak pojawi się Mk V c , a po nim wersje Mk I/II . Nic to dziwnego . Gdy Eduard szykuje się do wypuszczenia modelu jakiegoś znanego samolotu ,zazwyczaj ma już przygotowane matryce na wypraski do wszystkich wersji ( tak jak z Bf 109 F-G) U IBG natomiast czytam , że może za rok , i to jak przebije Edka ,to może wtedy: itd. itp. Jakoś sobie nie wyobrażam ,żeby dorównali w sprzedaży Eduardowi ( ale może mam za mała wyobraźnię ?) Zamiast tych ,,prototypowych wynalazków'' powinni iść od razu błyskawicznie w Spity Mk V, a przedwojenne wersje zostawić pasjonatom na koniec. Osobiście chcę mieć te podstawowe wersje od jednego producenta ,aby wyglądały,,jednolicie'' na półce , a widzę ,że z IBG będzie ciężko. Pewnie jakaś znacząca przewaga merytoryczna modelu IBG ( a raczej ,,babole '' u Edka ) ,mogłyby mnie skłonić do oczekiwania na dalsze wersje od IBG . Czy taką przewagę ktoś jest w stanie mi pokazać , bo po prawdzie ,mój entuzjazm do Spitfire'a Mk I IBG ostudził ten ,,wściekły atak dzięcioła" na powierzchnię tego modelu ( ale pewnie dramatyzuję i na żywo jest to akceptowalne) Edytowane Niedziela o 15:21 przez zatras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano Niedziela o 16:09 Share Napisano Niedziela o 16:09 W dniu 6.11.2025 o 17:09, filipsg napisał: Po pierwsze i najważniejsze, pudełka i grafiki z samolotami są żółto-niebieskie od ładnych paru lat, bo żółty od zawsze był kolorem pudełek Zwiezdy, a niebieski symbolizuje modele lotnicze, tak jak zielony pancerkę. Po drugie są tak oddani patriotycznej produkcji modeli ruskiego sprzętu, że za zmianę kolorystyki loga nic im się nie stanie (zwłaszcza, że gwiazda została, a i żółto-czarny schemat można elegancko powiązać ze wstęgą św. Jerzego). Są tak "odważni", że figurki piechocińców zgodnie z rosyjską nowomową nazywają "uprzejmymi ludźmi": (..._) "Uprzejmi ludzie" to było jedno z określeń na zielonych ludzików którzy zajmowali Krym i "wcale nie byli współczesną piechotą rosyjską bo takie mundury można kupić w każdym sklepie z mundurami". Nie bronię tej firmy - sam po wybuchu wojny schowałem C-130 do piwnicy bo jak stamtąd wróciłem to na ruskie g...o nie mogłem patrzeć - ale to określenie jest poniekąd "historyczne". Tak określano ich w mediach czasami. Natomiast faktycznie zmienili logo, tylko że nie na "neutralne" tylko nawiązujące bardziej do oznaczeń wojennych niż flagi. Ukrainy na pewno nie wspierają, przecież oni te koszty mają tak niskie bo mają/mieli ogromne wsparcie z Kremla. (Nikt by tak zdetalowanego C-130 nie wydał w Europie czy USA za taką cenę). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano Niedziela o 21:36 Share Napisano Niedziela o 21:36 5 godzin temu, zatras napisał: U IBG natomiast czytam , że może za rok , i to jak przebije Edka ,to może wtedy: itd. itp. Wróć i przeczytaj ze zrozumieniem te posty do których się odnosisz. Jeden post przed Michałem jest to, na co poszła jego odpowiedź. To było rozważanie, czy powstaną Seafire oparte na Merlinach oraz późnie długonose wersje, a nie czy IBG dokończy co ogłosiło. IBG ogłosiło i ma gotową całą rodzinę od MKI do Mk.VI włącznie z rozpoznawczymi PR - ale wydaje je według swojego harmonogramu, a nie wedle życzeń i zażaleń. Nie ogląda się na inne firmy, więc na plan wydań nie ma wpływu co wydają Czesi, Polacy ani Chińczycy. Więc to, czy Eduard wyda taką czy inną wersję w dowolnej wariacji, nie zmieni kolejnosci IBG. Na marginesie jest to normalna i zdrowa praktyka i dokładnie taka sama jak jak to ogłasza Eduard - oni robią swoje, IBG swoje. Również to, co wyda IBG, nie zmieni kursu Eduarda. To oczywizm. Tak samo dotyczy to innych producentów oraz innych typów (modeli). 5 godzin temu, zatras napisał: Osobiście chcę mieć te podstawowe wersje od jednego producenta ,aby wyglądały,,jednolicie'' na półce , a widzę ,że z IBG będzie ciężko. Z jakiego powodu? Eduard wyda I-V, a IBG wyda I-VI. Czegoś brakuje w IBG? 5 godzin temu, zatras napisał: Pewnie jakaś znacząca przewaga merytoryczna modelu IBG ( a raczej ,,babole '' u Edka ) ,mogłyby mnie skłonić do oczekiwania na dalsze wersje od IBG . Czy taką przewagę ktoś jest w stanie mi pokazać , bo po prawdzie ,mój entuzjazm do Spitfire'a Mk I IBG ostudził ten ,,wściekły atak dzięcioła" na powierzchnię tego modelu ( ale pewnie dramatyzuję i na żywo jest to akceptowalne) To już Ci muszą koledzy napisać. Ja porównałem ramki V-tek IBG z Eduardem i widze bardzo dużo błedów u Czechów ale nie wymienię. Z dwóch powodów, raz że lubię Eduarda i bardzo sobie cenię ich modele (a juz uwielbiam Mustangi), a dwa ze z definicji ocenicie że moje wpisy są stronnicze (a fakt ze nie nie jestem pracownikiem IBG i tak będzie bez znaczenia). Z trzeciej strony, ja naprawdę wiem że ta merytoryka ma dla Was drugorzędne znaczenie i zwyczajnie nie mam czasu żeby tracić na takie opisy. Jeśli jednak kupisz oba (pożyczysz, obojętne) i położysz obok siebie, to zobaczysz te róznice w detalach - na pytanie kto ma poprawnie odpowiedź jest jedna. Nity, no cóż - chyba nie będzie zaskoczeniem że Eduardowe podobają mi się mniej. A jeśli Tobie wcale się nie podobają, to muszę Cię zmartwić: obaj producenci upstrzyli swoje modele dziurkami udającymi nity oraz rowkami udającymi linie podziału blach. Tak naprawdę w tej skali idealny jest Frog, goły plastik bez żadnych zagłębień leży doskonale w skali. Frogi maja też mało częsci, to również zaleta. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu W dniu 25.11.2025 o 16:27, MarCorp napisał: Jeśli się okaże, że jest słaba sprzedaż obecnych Spitfire to ten stan zamknie drogę do nowych projektów w temacie Merlinów. To po Twoim wpisie wywnioskowałem ( jak widać niesłusznie ) ,że jak Mk I nie będzie schodził to IBG daruje sobie dalsze wersje z Merlinami ;czyli Mk II -V 21 godzin temu, MarCorp napisał: W dniu 30.11.2025 o 16:19, zatras napisał: Osobiście chcę mieć te podstawowe wersje od jednego producenta ,aby wyglądały,,jednolicie'' na półce , a widzę ,że z IBG będzie ciężko. Z jakiego powodu? Eduard wyda I-V, a IBG wyda I-VI. Czegoś brakuje w IBG? Tak - IBG brakuje szybkości Eduarda ,w wydawaniu kolejnych wersji . Właśnie sprawnością w ich wypuszczaniu ,Eduard zdominuje rynek na wczesne spity . Jak ktoś kupi Edka to pewnie odpuści sobie IBG . 21 godzin temu, MarCorp napisał: Ja porównałem ramki V-tek IBG z Eduardem i widze bardzo dużo błedów u Czechów ale nie wymienię. Czyli klasyk ,,wiem ,ale nie powiem" Bardzo mnie te błędy ciekawią . Czyżby podstawowe wymiary się nie zgadzały,a może kołpak ,albo śmigło ma zły obrys, koła za małe , czy owiewka nie taka ??? - cholipa no zdradź jednak coś. 21 godzin temu, MarCorp napisał: Nity, no cóż - chyba nie będzie zaskoczeniem że Eduardowe podobają mi się mniej. A mnie podobają się bardziej- są rzadsze i wyglądają przez to bardziej ,,realistycznie '' na małym modelu w skali 1/72 !!! Nawet ,,surfeiserowanie '' powierzchni Spita z IBG niewiele - moim zdaniem - pomaga w złagodzeniu gęstości ściegów na ich modelu. 21 godzin temu, MarCorp napisał: w tej skali idealny jest Frog, goły plastik bez żadnych zagłębień leży doskonale w skali. Frogi maja też mało częsci, to również zaleta. Złośliwostki zostaw sobie Marku do użytku np. domowego ,może Ci się przydadzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi