Kon_Bar Napisano 8 Grudnia 2019 Share Napisano 8 Grudnia 2019 Po skończeniu MU-2S miałem wrócić do Kamova, ale jak to bywa nowe pudełko kusi bardziej Postanowiłem zrobić 2 x Alouette: SA-316B (na 99% z "Securie Civile") oraz hiszpański SA-319B z pięknym żółtym "SAR" na drzwiach. Czy rzeczywiście SAR będzie żółte to się jeszcze okaże Mam zdjęcia śmigłowca z pływakami, ale we wczesnym malowaniu, gdy nosił jeszcze rejestrację cywilną (początkowo wszystkie Alouette wykorzystywane do misji SAR miały takie a nie wojskowe rejestracje mimo tego, że obsługiwali je żołnierze). "Stare" "SAR" jest czarne i nieciekawe, ale z drugiej strony "100% cywil" Wracając do modelu - Alouette Helera to model stary, ale jak udowadniają liczne relacje sklejalny Niestety mnie naszło na poprawianie producenta. Na razie: poryłem "rowy" (na kadłubie naprawdę przesadziłem, rycie po nocy "na zmęczeniu" to jednak nie jest to ; inna sprawa, że szukam narzędzia do rycia ładnych wąskich linii - JAKIEŚ PORADY?) powierciłem otwory w kadłubie (i powklejałem w nie druty tam gdzie powinny być widoczne fragmenty stelaża) wyborowałem wielką dziurę pod przekładnię (Heller uprościł to miejsce do bólu) podoklejałem (dobra - duże, ale może coś wymyślę) imitacje śrub, które są w Alouette a Heller je całkowicie zignorował stworzyłem wewnętrzne ścianki, aby przez model nie dało się patrzeć "na wylot" Na teraz to wszystko - nie planuję otwierać tej wersji (mam jedno słabe zdjęcie foteli pilotów i to wszystko) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Grudnia 2019 Share Napisano 8 Grudnia 2019 Co do rycia linii to igła krawiecka w obsadce sprawdza się bardzo dobrze. Żyletka piłka też daje rade. Kiedyś w Aeroplanie było opisywane narzędzie do wygniatania linii, ale nie pamiętam nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 8 Grudnia 2019 Share Napisano 8 Grudnia 2019 3 godziny temu, Kon_Bar napisał: Na teraz to wszystko - nie planuję otwierać tej wersji W przypadku Alouette takie stwierdzenie nie ma specjalnego znaczenia... Co do narzędzi - tak jak mig pisał - igła - od lat tak robię i jestem zadowolony... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 8 Grudnia 2019 Share Napisano 8 Grudnia 2019 Super I to się nazywa prawidłowa postawa. Zasiadam i paczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2019 3 godziny temu, Mikolaj75 napisał: W przypadku Alouette takie stwierdzenie nie ma specjalnego znaczenia... 4 godziny temu, mig napisał: Co do rycia linii to igła krawiecka w obsadce sprawdza się bardzo dobrze. Żyletka piłka też daje rade. ... Właśnie z igłą mam problem - rysa jest cienka, lecz (przynajmniej w plastiku Hellera) zostawia "rów z dwoma garbami po bokach". Jak szlifujesz "garby" to materiał wraca do "rowu" i nie idzie go z niego usunąć (np. szczotkowaniem). Szukam więc czegoś, co (idealnie) robiłoby "rów" i ścinało "garby" Mam nadzieję, że wystarczy opis bez rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 8 Grudnia 2019 Share Napisano 8 Grudnia 2019 Możesz sobie kupić coś takiego https://www.mojehobby.pl/products/Panel-Line-Engraver.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 8 Grudnia 2019 Share Napisano 8 Grudnia 2019 Już w ubiegłym stuleciu o tym pisał Andrzej Ziober - garby ścinasz trzymaną w łuk żyletką. O dawna tak robię, a poza tym linie "poleruję" po tych zabiegach zaostrzoną wykałaczką. Z reguły jest dobrze i na razie nie mam potrzeby zmieniać metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Grudnia 2019 Share Napisano 9 Grudnia 2019 19 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Już w ubiegłym stuleciu o tym pisał Andrzej Ziober - garby ścinasz trzymaną w łuk żyletką. O dawna tak robię, a poza tym linie "poleruję" po tych zabiegach zaostrzoną wykałaczką. Z reguły jest dobrze i na razie nie mam potrzeby zmieniać metody. Dokładnie tak jak pisze Mikołaj, ale nie poleruję wykałaczką. Ścinam garby żyletką w łuk, przemywam rozcieńczalnikiem Wamodu i jak jeszcze jest syf w linii to delikatnie przejeżdżam igłą. Metoda stara i sprawdzona przez mistrzów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 9 Grudnia 2019 Share Napisano 9 Grudnia 2019 No dobra... pokaż ty mnie to palcem, bo nie bardzo wiem o co chodzi z tą wygiętą żyletką... Może ktoś fotkę podrzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 10 Grudnia 2019 Share Napisano 10 Grudnia 2019 A ja polecam RB rysiki , bardzo fajnie się prowadzi i ryje bardzo delikatne linie . Do rycia wszelakiej maści drobnicy iglica z cyrkla . Potem papierek 1000 i gotowe. Przykład C-17 studnie można zobaczyć jak to wygląda . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 10 Grudnia 2019 Share Napisano 10 Grudnia 2019 1 godzinę temu, podciech napisał: A ja polecam RB rysiki , bardzo fajnie się prowadzi i ryje bardzo delikatne linie . Do rycia wszelakiej maści drobnicy iglica z cyrkla . Potem papierek 1000 i gotowe. Przykład C-17 studnie można zobaczyć jak to wygląda . Pozdrawiam Te rysiki również widziałem w wersji do prowadzenia linii równoległych, jak i skośnych... od dawna się nad nimi zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 10 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2019 6 godzin temu, podciech napisał: A ja polecam RB rysiki , bardzo fajnie się prowadzi i ryje bardzo delikatne linie . Do rycia wszelakiej maści drobnicy iglica z cyrkla . Potem papierek 1000 i gotowe. Przykład C-17 studnie można zobaczyć jak to wygląda . Pozdrawiam Mam i używam, lecz wydaje mi się, że zostawiają ogromną bruzdę Szukam alternatywy, aby robić cieniutkie ("nowoczesne") linie podziałowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 10 Grudnia 2019 Share Napisano 10 Grudnia 2019 4 godziny temu, Kon_Bar napisał: Szukam alternatywy, aby robić cieniutkie ("nowoczesne") linie podziałowe Musisz w takim razie rękę wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 10 Grudnia 2019 Share Napisano 10 Grudnia 2019 No piknie Fajny temat. To nie robisz żoltego ÖAMTC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 10 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2019 41 minut temu, stakor1 napisał: No piknie Fajny temat. To nie robisz żoltego ÖAMTC? Niby z deklami na filtrach nie planowałem... Ale trzeci to już forma masochizmu I tak dałem się sam sobie przekonać, że 316 i 319 "czymśtam się różnią" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi