Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
35 minut temu, barszczo napisał:

Skala to chyba 1:50

Tak coś czułem, że to może być ta skala.

Napisano
16 godzin temu, Grzes napisał:

Znów coś wydłubałem, tym razem z olx.

Nie wiem jaka to może być skala

image.png.b182359c9125d07afef50b6c08b99fb2.png

image.png.58f920c1d2b24a502e90462de35115dd.png

I ja pytam, czemu do dziś żaden producent nie wydał tej wersji Mi-8

image.png.225fbd62f89ebdd59f5394cf9ffb2d50.png

Ale też, w wypraskach są i na rysunku z instrukcji a na boxarcie (hahaha boxarcie) nie ma osłon kół podwozia głównego.

Wsxysvy wsxedzie piszą że skala 1:50 no to chyba trzeba tego się trzymać. Jest też wyjście skleić i pomierzyć, powinno wyjść.

Napisano
Godzinę temu, jmx62 napisał:

w wypraskach są i na rysunku z instrukcji a na boxarcie (hahaha boxarcie) nie ma osłon kół podwozia głównego.

No wiesz, zwykła rzecz - możesz zrobić jedną z dwóch opcji modelu, a rysunek masz tylko jeden.

Napisano
2 godziny temu, jmx62 napisał:

Wsxysvy wsxedzie piszą że skala 1:50 no to chyba trzeba tego się trzymać. Jest też wyjście skleić i pomierzyć, powinno wyjść.

To stary model Krugozora, był całkiem duży. Skalę 1:50 potwierdza Scalemates. Uproszczony był kosmicznie... 

Napisano
18 godzin temu, Grzes napisał:

Nie wiem jaka to może być skala

1/50 tak piszą

Mil Mi-8 — MZMPI — Retro-Models.Ru

Gdzieś w złomowniku mam jeszcze takiego cusia

MI-4 — DFI — Retro-Models.Ru

W magazynku oprócz Mi-8 jeszcze taki

Mi-2 — Młody Technik — Retro-Models.Ru

i taki

Mil Mi-10 — MZMPI — Retro-Models.Ru

oraz Ił-18 i Antek w wersji M z trapezowym ogonem.

Wszystkie te modele mogłyby śmiało robić za drony bo są z tak pancernie grubego plastiku że żadna OPL czy babcia ze słoikiem z ogórkami im nie groźne wink3

• Haha 1
Napisano
3 godziny temu, Artek82 napisał:

Wszystkie te modele mogłyby śmiało robić za drony bo są z tak pancernie grubego plastiku że żadna OPL czy babcia ze słoikiem z ogórkami im nie groźne wink3

An-2M był tak ciężki, że podwozie się łamało. Górny i dolny płat to lite odlewy 😂. A tak toto wyglądało:

1435532467_1.jpg.41e00f95499e089b8b0a1aafbeed7e9a.jpg

1435532467_3.jpg.64b9df111ac855b053663af41c333f13.jpg

• Like 2
Napisano

Wiedziałem Panowie, że na Was można liczyć :super:

• Like 1
Napisano

Pamiętam, miałem, zakupiony w CSH na Marszałkowskiej we stolycy. Wysiadam z tramwaju, idę paczę, kolejka na chodniku. Ocho mówię do siebie coś rzucili na półki. W myślach jakieś pasażery z NRDówka. Niestety tylko "made in choroszo". Kupilem tego Iłka, zadowolony jak nie wiem co. W domu trochę emocje (i kopara) opadły. Plastyk pancerny, grubość ścianek kadłuba miejscami 3-4mm, spasowanie tragiczne zwłaszcza gondol silnikowych. A już łopaty śmigieł to było coś, jakby byly wystrugane ze sztachet z plota, krawędzie natarcia i spływu jednakowej grubości ok. 2-3mm, zupełnie jakby projektant form żył w czasach średniowiecza i jedyne co widział to śmigi z wiatraka.

Ale i tak był sklejony i stał dumnie (z tyłu) na szafie.

• Like 1
Napisano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim,

Po pasjonującej lekturze, chcę dorzucić coś od siebie, w różnych tematach, na początek dwa słowa o Zefirze, miałem ten model w dzieciństwie, ulany z żółtego plastiku z ostrym dziobem i kółkiem mocowany między pancernych osłonami podwozia   Jaskółkę, a w zasadzie część  modelu mam do dziś. Może kiedyś znajdę moc w sobie i ją wyremontuję.

Pojawił się też wątek modeli w butelce, nie robiłem żaglowców, ale ponad 40 lat temu zrobiłem model  łodzi latającej Short w żarówce, chyba 60W. Na koniec zagadka, czyj to wypust, końcówka lat '80tych?

20260223_164110.jpg

20260302_163632_2.jpg

Edytowane przez Jolomanolo
  • Like 1
Napisano
W dniu 15.02.2026 o 15:07, arhtus napisał:

Nie dawało mi to spokoju i pofatygowałem się znaleźć ten kalendarz.

Aj ta nasza pamięć, jakoś inaczej mi się to utrwaliło 😁

Hood tonie, Bismarcka nie ma, zamiast Akagi jest Kaga...

1989

1.jpg

Też  posiadałem ten kalendarz. 🙂 Adam Werka był prawdziwym mistrzem. Oczywiście po latach można się czasem przyczepić do merytoryki (USS Missouri podczas kapitulacji nie miał już tego kamuflażu, w czasie bitwy o Midway używano już nowego wzoru amerykańskich znaków itp.), ale wiadomo jaki był wtedy w PRL-u dostęp do materiałów, zresztą i na zachodzie zdarzały się podobne błędy. W każdym razie jego obrazy i dzisiaj mogą robić wrażenie. 

W dniu 18.02.2026 o 21:08, Grzes napisał:

Zdobyczny Karaś - kolejny model z PZW w Siedlcach

DSCN6014.thumb.JPG.3f4331b37e696d698b6aeb2b2f951a05.JPG

Miałem to cudo w tym samym pudełku .😄 Również Iskrę z równie wyczynową grafiką. 

• Like 1
Napisano

image.thumb.png.5ccca544acd0ee246f0416a424c2db48.png

Czytaliście?

• Like 2
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Grzes napisał:

image.thumb.png.5ccca544acd0ee246f0416a424c2db48.png

Czytaliście?

Grzesiu, nie wiem czy akurat te (bym musiał sprawdzić) ale te 32 szt. (na ok. 70 tomików wydanych), które posiadam w biblioteczce mam przeczytane :nauka:

Właśnie sprawdziłem z Twojej kolekcji nie czytałem: pierwszej  i przedostatniej 

Edytowane przez Slawek_26869
Napisano

Ta pierwsza: "Lot do Polski" to Chromego? Bo tak mi się coś niejasno kojarzy, że kiedyś daaawno temu przeglądnąłem ksiązęczkę o takim tytule. Jeśli tak, to jest to skastrowana wersja "Szachownic nad Berlinem".

Napisano
4 minuty temu, Baas ArK napisał:

Ta pierwsza: "Lot do Polski" to Chromego? Bo tak mi się coś niejasno kojarzy, że kiedyś daaawno temu przeglądnąłem ksiązęczkę o takim tytule. Jeśli tak, to jest to skastrowana wersja "Szachownic nad Berlinem".

Lot do Polski nie jest Chromego, tylko Medarda Koniecznego

Napisano
48 minut temu, Slawek_26869 napisał:

z Twojej kolekcji nie czytałem: pierwszej  i przedostatniej 

Sławku, kolekcja nie jest moja, bo i ze mnie czytelnik niezbyt zapalony.

Tak jakoś przy okazji szukania wyskoczyło mi to zdjęcie.

Zbiorek wygląda całkiem fajnie, jak Tygrysy (których też nie czytałem, ale bardzo lubiłem oglądać ich okładki).

• Confused 1
Napisano

"Czarny dzień białych gwiazd"

"Puchacze czuwają o świcie"

"Rayaki 444"

"Operacja Midway"

To moje "ulubiene"

Napisano

@Slawek_26869 jeszcze nie spisuj mnie na straty.

Właśnie jestem w trakcie tej lektury:

image.png.d6d4fa7bd797e6674f628882bfb61189.png

• Like 2
Napisano

I ta pozycja stoi u mnie.na półce. 

A ja aktualnie katuję chyba już trzeci raz "trylogię" Króla "Walczyłem pod...". 

Z książek Wacława Króla brakuje mi "Mój Spitfire WX-L". No ale nie dam ponad stówę za książkę którą kiedyś już czytałem tylko po to żeby zbierała kurz na biblioteczce.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, jmx62 napisał:

ja aktualnie katuję chyba już trzeci raz "trylogię" Króla

Nie dziwię, się katowaniu. Dla mnie Król przynudza i jego książki były wartościowe w czasach szczenięcych, gdy poznawało się ten cały lotniczy temat. Teraz nie dałbym i trzydziestu zł za WX-L. W ogóle bym nic nie dał :).

Ale książka kojarzy mi się z tym,  że zdarzyło mi się dyskutować z modelarzem, który rysunek z okładki książki koniecznie chciał potraktować jako dokumentację :).

Edytowane przez greatgonzo
  • Confused 1