Wymysl Napisano Piątek o 06:42 Share Napisano Piątek o 06:42 9 godzin temu, kopernik napisał: pierwszego swojego Lysandera Airfix, czy Matchbox? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Piątek o 13:32 Share Napisano Piątek o 13:32 Jak widzę te wycinki z SP czy Fanatyka z poradami jak coś przerobić na coś innego to przypominają mi się dwa wątki z SP (niestety gdzieś diabeł nakrył ogonem i nie mogę ich znaleźć w moim bajzlowniku). Jak przerobić Jska-1 z ZTS na wszystkie możliwe wersje poczynając od protytypowego I-26 przez Jaki -3, -7, -9. I drugi wątek jak z Ła-7 z czeskiego KP zrobić całą rodzinę Ławoczkinów nawet ŁaGGa-3. Może ktoś z kolegów ma gdzieś w swoim archiwum to prosiłbym o wrzutkę, byśmy powspominali. A może ktoś pokusił się o takie manewry i ma fotki przekonwertowanych modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano Piątek o 14:03 Share Napisano Piątek o 14:03 (edytowane) 18 godzin temu, kopernik napisał: Ktoś sprzeda taki zestaw. Aerograf miałem i starałem się użyć. (...) Ciekawostką jest zaznaczony element. Według opisu po połączeniu z wiertarką uzyskiwało się coś na kształt pompki. Miało to zastępować kompresor. Moje pierwsze malowanie aerografem to był właśnie taki, pożyczony, podpięty do koła od malucha. Sprawdzał się do prostych pudełek na gąsienicach w 1/35, miał wielgaśny słoik na farbę więc sporo się jej marnowało i jeszcze więcej rozpuszczalnika szło na domycie tego ustrojstwa. Owszem precyzja żadna ale to i tak było wielkie woow miec tak równiutko wymalowany model w porównaniu do pędzlowania Po latach trafił do mnie w spadku, zalega gdzieś w piwnicy jako pamiątka. A tej niby sprężarki pod wiertarkę to nigdy nie spotkałem, ciekawostka! Pozdr ww Edytowane Piątek o 15:02 przez wuwumaster 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano Piątek o 16:08 Autor Share Napisano Piątek o 16:08 9 godzin temu, Wymysl napisał: Airfix, czy Matchbox? FROG . Miał mieć malowanie z Birmy, i czarny całkiem mnie pokonał. W zasadzie to nie kolor a wspomniany wcześniej "aerograf" w połączeniu z Humbrolem i brakiem doświadczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano Piątek o 16:13 Autor Share Napisano Piątek o 16:13 Link do szaleństwa : https://allegro.pl/produkt/samolot-mysliwski-pzl-p-24-praca-zbiorowa-0c7a17f3-99a0-4fda-a55a-57441c4460b9?offerId=18507028285 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano Piątek o 21:26 Share Napisano Piątek o 21:26 5 godzin temu, kopernik napisał: Link do szaleństwa : https://allegro.pl/produkt/samolot-mysliwski-pzl-p-24-praca-zbiorowa-0c7a17f3-99a0-4fda-a55a-57441c4460b9?offerId=18507028285 Nawet nie wiedziałem ile kasy mi w domu zalega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Sobota o 10:15 Share Napisano Sobota o 10:15 (edytowane) 20 godzin temu, wuwumaster napisał: A tej niby sprężarki pod wiertarkę to nigdy nie spotkałem, ciekawostka! To element uniwersalnego kompletu narzędzi EMA Combi opartego o wiertarkę cieszyńskiej CELMY. Tam było praktycznie wszystko, nawet Słodowy książkę napisał jak tego używać żeby wykorzystać potencjał narzędzi. Inną sprawą były ceny tych zabawek no i dostępność samej wiertarki w tamtych czasach. Przystawki po sklepach pamiętam leżały, ale bez napędu to można było sobie na nie jedynie popatrzeć: EDIT Jednak to inna sprężarka, do Celmy była taka: Edytowane Sobota o 10:21 przez barszczo 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Sobota o 17:01 Share Napisano Sobota o 17:01 (edytowane) W dniu 17.04.2026 o 15:32, jmx62 napisał: Jak widzę te wycinki z SP czy Fanatyka z poradami jak coś przerobić na coś innego to przypominają mi się dwa wątki z SP (niestety gdzieś diabeł nakrył ogonem i nie mogę ich znaleźć w moim bajzlowniku). Jak przerobić Jska-1 z ZTS na wszystkie możliwe wersje poczynając od protytypowego I-26 przez Jaki -3, -7, -9. I drugi wątek jak z Ła-7 z czeskiego KP zrobić całą rodzinę Ławoczkinów nawet ŁaGGa-3. Może ktoś z kolegów ma gdzieś w swoim archiwum to prosiłbym o wrzutkę, byśmy powspominali. A może ktoś pokusił się o takie manewry i ma fotki przekonwertowanych modeli? A pamiętacie kiedy pojawił się pierwszy Jak-1 z ZTS , to zawęzi krąg poszukiwania w SP ? i jeszcze , czy ten artykuł o Ła-7 był po artykule o Jaku czy przed ? Edytowane Sobota o 17:01 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Sobota o 17:45 Share Napisano Sobota o 17:45 ScaleMates mówi Ła-7 1973 a Jak-1 1977 więc chyba na logikę pierwszy powinien być artykuł a Ławoczce a później o Jakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Sobota o 18:01 Share Napisano Sobota o 18:01 no niekoniecznie , artykuł był w rubryce "Klub 1:72" , a on pojawił się (chyba) w latach 80-tych. Próbowałem znaleźć numer SP poprzez AI (dostęp do numerów jest , ale przejżeć 600-700 numerów , to jatka), ale na razie w takim szukaniu to wyszło , że to debil , podawał mi jakieś numery , w których w ogóle np. nie było nic o Jaku , klubie 1:72 itd.itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Sobota o 18:45 Share Napisano Sobota o 18:45 AI jest rodzaju zenskiego...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Sobota o 18:46 Share Napisano Sobota o 18:46 1 minutę temu, BRAVO112 napisał: AI jest rodzaju zenskiego...... mój nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano Sobota o 19:46 Autor Share Napisano Sobota o 19:46 (edytowane) Oferta z OLX ( po 40 zł ). Sprzedawca chyba pozbywa się magazynu. https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2htDR/?my_ads=0 Zero nigdy nie widziałem, za to skleiłem Ki-61 ( którego tu nie ma ). Reszta z tej oferty przeszła przez warsztat po kilka razy. Nie zawsze z sukcesem. Edytowane Sobota o 19:51 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Sobota o 20:10 Share Napisano Sobota o 20:10 (edytowane) 24 minuty temu, kopernik napisał: Oferta z OLX ( po 40 zł ). Sprzedawca chyba pozbywa się magazynu. https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2htDR/?my_ads=0 Zero nigdy nie widziałem, za to skleiłem Ki-61 ( którego tu nie ma ). Reszta z tej oferty przeszła przez warsztat po kilka razy. Nie zawsze z sukcesem. z vaku były jeszcze Jak-15 , Jak-36 i Su-24 Edytowane Sobota o 20:10 przez Cypis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano Sobota o 20:23 Autor Share Napisano Sobota o 20:23 8 minut temu, Cypis napisał: z vaku były jeszcze Jak-15 , Jak-36 i Su-24 Było jeszcze sporo innych modeli np Wilga , Orliki, Łagg-3, PZL P-11a ... cały Broplan itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Sobota o 20:44 Share Napisano Sobota o 20:44 21 minut temu, kopernik napisał: Było jeszcze sporo innych modeli np Wilga , Orliki, Łagg-3, PZL P-11a ... cały Broplan itd. fakt ŁaGGa-3 też miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Sobota o 23:33 Share Napisano Sobota o 23:33 W dniu 17.04.2026 o 15:32, jmx62 napisał: Jak widzę te wycinki z SP czy Fanatyka z poradami jak coś przerobić na coś innego to przypominają mi się dwa wątki z SP (niestety gdzieś diabeł nakrył ogonem i nie mogę ich znaleźć w moim bajzlowniku). Jak przerobić Jska-1 z ZTS na wszystkie możliwe wersje poczynając od protytypowego I-26 przez Jaki -3, -7, -9. I drugi wątek jak z Ła-7 z czeskiego KP zrobić całą rodzinę Ławoczkinów nawet ŁaGGa-3. Może ktoś z kolegów ma gdzieś w swoim archiwum to prosiłbym o wrzutkę, byśmy powspominali. A może ktoś pokusił się o takie manewry i ma fotki przekonwertowanych modeli? Miałeś rację , najpierw były artykuły o Ła-7 , a potem Jak-1 . Logować mi się u niech nie chce , więc tylko linki : https://archive.org/details/skrzydlata-polska-1978-11-05-nr-45/page/16/mode/2up https://archive.org/details/skrzydlata-polska-1978-06-11-nr-24/page/10/mode/2up https://archive.org/details/skrzydlata-polska-1978-06-18-nr-25/page/16/mode/2up 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Niedziela o 03:05 Share Napisano Niedziela o 03:05 Cypis jesteś wielki, dzięki o to chodziło. Szkoda tylko że słaba jakość jest tych skanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Niedziela o 07:24 Share Napisano Niedziela o 07:24 4 godziny temu, jmx62 napisał: Szkoda tylko że słaba jakość jest tych skanów. Przecież możesz sobie to powiększyć i masz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Niedziela o 08:21 Share Napisano Niedziela o 08:21 Chodziło mi o czytelność tekstów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano Niedziela o 09:17 Share Napisano Niedziela o 09:17 54 minuty temu, jmx62 napisał: Chodziło mi o czytelność tekstów. Taka sama procedura Można powiększyć tak, że okularów nie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Niedziela o 10:08 Share Napisano Niedziela o 10:08 To chyba mi na tlf coś słabo odbiera, na kompie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Niedziela o 11:06 Share Napisano Niedziela o 11:06 wszystko ladnie, tylko powiedzcie mit JAK wytloczyc polistyren przezroczysty???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano Niedziela o 11:17 Share Napisano Niedziela o 11:17 9 minut temu, BRAVO112 napisał: wszystko ladnie, tylko powiedzcie mit JAK wytloczyc polistyren przezroczysty???? w 1977/78 wszystko co nie było metalem , drewnem , szkłem , ceramiką było tzw. plastikiem czasami nazywanym polistyrenem , tak sądzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano Niedziela o 15:29 Share Napisano Niedziela o 15:29 @jmx62 PDF- a sobie pobierz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi