kopernik Napisano 14 Lutego 2023 Autor Share Napisano 14 Lutego 2023 3 godziny temu, merlin_70 napisał: Bardzo dobrze , że wróciłeś do pokazywania starych modeli , są zdecydowanie ciekawsze od opowieści rodem z Żółtego Tygrysa Ludzie większość tych tomików to była propaganda , albo bezrefleksyjne przepisywanie radzieckich wspomnień . W tym wątku z tych informacji to się tyko można pośmiać . My też mieliśmy takiego co twierdził, że na PWS 26 me 109 wykręcił i spowodował jego zniszczenie , tylko źródeł na to brak. Szanowny Panie ! Żółty Tygrys to nie była seria książek historycznych a beletrystyka . Wśród autorów trafiali się min Arct i Król. W lotniczych tomikach zawarte były świetne opisy walk i akcji lotniczych na różnych frontach II wś. Bez zadęcia historycznego, podawania nr seryjnych maszyn, ilości wystrzelonej amunicji i wszystkich tych rzeczy które raczej nie interesują nastolatka i przeciętnego entuzjasty lotnictwa. Oczywiście, trafiały się propagandowe tomiki, ale na pewno nie w większości. Przykładowe tomiki, i gdzie tu propaganda ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 25 minut temu, jmx62 napisał: A jakie durnoty Sienkiewicz nawypisywał w swojej Trylogii albo Matejko nabazgrolił na płótnie. Dzisiejsza historia o tych sprawach mówi całkiem co innego a jednak każdy czytał, czyta lub przeczyta kiedyś. Bo to klasyka. ŻT to też klasyka. Dla niektórych "dziadków" to niemalże święty Graal. Ile razy widziałem w pociągu jak dojeżdżający do pracy wyciągali z kieszeni płaszcza wymiętolony z pozaginanymi rogami tomik ŻT, poślinił palce żeby można było przewracać strony i czytał, często nawet zasnął nad lekturą bo pół nocy nie przespał bo np. czuwał przy chorym dziecku. Bo nic innego do czytania nie było. DLATEGO CZYTAŁEŚ, a nie dlatego ,że miałeś jaki wybór. Miałeś tylko to i kilka gazet ,z których każda przechodziła przez cenzurę. I w normalnym obiegu mogłeś przeczytać Skalskiego Czarne krzyże ... a tam wspominki o 17.09 tylko zobacz jakie to były wspominki i dlaczego nie było jego wspomnień z okresu po 1939 roku .Wiesz dlaczego bo mu UB ecy dziennik lotów przy aresztowaniu ukradli. I ja nie mam pretensji że to CZYTAŁEŚ, ja sam czytalem ale mam pretensje że z tego snu się nie chcesz obudzić. I to od ponad 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 Kopernik , ale ty mi powiedz w jaki sposob rozpoznawałeś wtedy co było propagandą a co nie . Teraz wiesz , wtedy czytales tak jak ja. A tomiki " Rakietowym w czołgi " , albo " Ruchome twierdze " było tam coś o słabo zaprojektowanym ile 2 i o tym że nazwa Czarna śmierć to radziecki pomysł, bo Niemcy nazywali go cementowym bombowcem , a o czołgu KW było że jak do Ameryki pojechał na testy to amerykańscy inżynierowie powiedzieli ze skrzynia biegów to kopia ich projektu tylko pytali czemu skopiowali nieudany projekt , a tekst o tym że jeden z układów zaprojektował sabotażysta bo niemożliwe że ktoś takie g.. zaprojektował. Było to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 A i ostatnie pytanie były tomiki Tygrysa o klęsce radzieckiego lotnictwa w 1941 roku , czy były takie " Skrzydlate tarcze " , Skrzydlata tarcza stolicy " , a tam co rozdział to zwycięski taran i za każdym razem rozproszone niemieckie bombowce w strachu zrzucały swoje bomby na własne oddziały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Lutego 2023 Autor Share Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) 15 minut temu, merlin_70 napisał: Kopernik , ale ty mi powiedz w jaki sposob rozpoznawałeś wtedy co było propagandą a co nie . Dokładnie tak jak obecnie. Jak coś trąci ruskiem to "be". I tych ruskich to raczej się nie czytało ... Przynajmniej ja nie czytałem. Zachodnie tomiki znikały z kiosków, nawet trafiały do drugiego obiegu. Kioski zalegały te ruskie. Modeli samolotów ruskich też raczej się nie sklejało, a jak już to kombinowałem jak tu zrobić go bez gwiazd. Wbrew pozorom nie byliśmy jako dzieci ( może nie wszyscy) tak głupi, jak niektórzy sądzą. Edytowane 14 Lutego 2023 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 Ale ludzie czytali . Wszystko co o zachodzie było to schodziło. Flisowski pisal o wojnie na Pacyfiku i się czytało z wypiekami . Ale Morrisona na którym się opierał, ba wręcz przepisywał nikt nie wydal , dopiero około 2000 roku finna wydała nawet zdjęcia prawie identyczne . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 a ja chcialem tylko napisac, ze kupilem sobie po latach " sowy nadleca o swicie"..... Sorry znow mnie zlinczuja, jak wtedy, gdy napisalem, ze zadna dora 15 nie latala 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 No i jeszcze jedno . To co pisano o Zachodzie tez przechodziło przez cenzurę i też nie można było wszystkiego napisać i w określonym świetle. Miałeś informacje ze kręgosłup Luftwaffe złamano na Zachodzie , a na Wschodzie mimo wielokrotnej przewagi ZSRR nie potrafił wywalczyć przewagi w powietrzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 3 minuty temu, merlin_70 napisał: Ale ludzie czytali . Wszystko co o zachodzie było to schodziło. I to w kilku wersjach o tym samym. Np. "Trzydzieści sekund nad celem", "Egzekucji nie będzie" i "Cel na dzisiejszą noc". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 4 minuty temu, BRAVO112 napisał: a ja chcialem tylko napisac, ze kupilem sobie po latach " sowy nadleca o swicie"..... Sorry znow mnie zlinczuja, jak wtedy, gdy napisalem, ze zadna dora 15 nie latala Typy sprzętu to najmniejszy problem tej książki, wierz mi . Ale wtedy też się ją czytało. Po prostu te publikacje nie wytrzymują próby czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Lutego 2023 Autor Share Napisano 14 Lutego 2023 2 minuty temu, merlin_70 napisał: Typy sprzętu to najmniejszy problem tej książki, wierz mi . Ale wtedy też się ją czytało. Po prostu te publikacje nie wytrzymują próby czasu . Ale co nie wytrzymuje próby czasu ? Beletrystyka ? Śmieszne ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 A co chcesz powiedzieć że literatura taka jak Żółty Tygrys wytrzymuje próbę czasu , konfrontacje z nowymi źródłami ? Jako całość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Lutego 2023 Autor Share Napisano 14 Lutego 2023 Żółty Tygrys to nie seria historyczna, a BELETRYSTYKA osadzona w określonych realiach i czasach. Po prostu czytadło, a nie żródło wiedzy. Jeśli ktoś tego nie rozumie, to trudno. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) czytadło osadzone w określonych czasach, typowy męski harlequin, seria wydawnicza do poduchy, na podróż itd, przy okazji była mikro przekazem wiedzy historyczno-technicznej dla dzieciaka ja ja wtedy a propagandę, to bez trudu się odsiewało z głowy i czytało dalej, dzięki tym tomikom wiele osób czegoś więcej się dowiadywało niż jakaś część społeczeństwa i mogło w przyszłości zweryfikować jeżeli kogoś to zainteresowało bardziej, rozmiar kieszonkowy i wątpię by ŻT były traktowane inaczej przez moich rówieśników z PRL Edytowane 14 Lutego 2023 przez panmopsik 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 Teraz, panmopsik napisał: czytadło osadzone w określonych czasach, typowy męski harlequin, seria wydawnicza do poduchy, na podróż itd, przy okazji była mikro przekazem wiedzy historyczno-technicznej dla dzieciaka ja ja wtedy a propagandę, to bez trudu się odsiewało z głowy i czytało dalej, rozmiar Porównanie z Harlequinami adekwatne. Była inna, trochę bardziej ambitna seria "BKD". "Bitwy. Kampanie. Dowódcy". Niekoniecznie DWS. Mniej beletrystyki. Też propagandowa momentami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 No nie , bo jak w takim razie ocenić książki Króla te o polskich dywizjonach . Te przez Ciebie wskazywane. Wiesz ze opowieść o wyprowadzaniu Lancastera z korkociągu z Tygrysa o dywizjonie 300 jest prawdziwa jak i szereg . Bądźmy konsekwentni .To nie były czytadła, owsem często były fabularyzowane , ale nie czytadła. Czyli mam prawo od niej oczekiwać pewnej rzetelności. Ni mogły być rzetelne bo była cenzura i nie o wszystkim można było pisac , autorzy nie mieli dostępu do zrodel , a te co pisały ze Niemcy niekiedy zwyciężali musiały być odpowiednio opracowane byś mógł je przeczytać w PRL - u .Sukcesy niemieckich asów byl negowane z założenia, a sukcesy choćby naszych pilotow akceptowane bez zastrzeżeń, Niemiec zawsze kłamał, Polak i Rosjanin nie. I to wszystko po 89 roku zostało obniżone wra z otwarciem archiwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 No to jak nie Tygrysy to może chociaż książki Pawlaka o 1939 roku , albo Krzemińskiego ",Wojna powietrzna w Europie ....te bardziej historyczne tez próbę czasu wytrzymały.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Lutego 2023 Autor Share Napisano 14 Lutego 2023 2 minuty temu, merlin_70 napisał: No to jak nie Tygrysy to może chociaż książki Pawlaka o 1939 roku , albo Krzemińskiego ",Wojna powietrzna w Europie ....te bardziej historyczne tez próbę czasu wytrzymały.? Pisaliśmy sobie o tygryskach. Jak chcesz to wprowadzaj materiał do dyskusji, ale nie łącz ich. To zupełnie inny poziom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 Nie przyjacielu ,jak ja skrytykowałem Tygrysy to Ty mi tomikiem Króla, na poparcie jakie to ambitne było, jak ja bardziej o tym to tym jak tam pisano to Ty z Tygrysa czytadło robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Lutego 2023 Autor Share Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Godzinę temu, merlin_70 napisał: Nie przyjacielu ,jak ja skrytykowałem Tygrysy to Ty mi tomikiem Króla, na poparcie jakie to ambitne było, jak ja bardziej o tym to tym jak tam pisano to Ty z Tygrysa czytadło robisz Nigdzie nie napisałem, że książki Króla to literatura faktu ! Ale jako pilot walczący w IIwś przynajmniej wiedział o czym pisze. Jego książki, podobnie jak Arcta znikały z półek księgarskich, co nie znaczy, że są to książki historyczne. To są zbeletryzowane wspomnienia i nie można ich traktować jak np książek Pawlaka, które aspirowały znacznie wyżej. Książki - wspomnienia Skalskiego, Arcta, Króla Wyszkowskiego, Rolskiego, Urbanowicza, Meissnera nie są i nawet nie aspirują do działu książek wiernie oddających historię. Jeśli ktoś traktował je jako wierny przekaz historyczny to musiał mieć w chwili czytania 8-13 lat. Z tego się wyrasta, ale nie zmienia to faktu, że są to fajne książki. Edytowane 14 Lutego 2023 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 14 Lutego 2023 Share Napisano 14 Lutego 2023 (edytowane) Ludzie, ja pierdziu...ale dyskucha się rozpętała. A to ja tym butem rzuciłem z Pociaka. Hahaha żebym wiedział to chyba bym nie wspomniał. I tak oto biedny Tygrysek(Żółty) dostał rykoszetem po żebrach. No nie chciałem. Cytując klasyka: "Ja tylko pociungnoł" Edytowane 14 Lutego 2023 przez jmx62 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 15 Lutego 2023 Share Napisano 15 Lutego 2023 I tu cie Kopernik znowu zaskoczę, sięgnij do niektórych późniejszych opracowań i o dziwo zobaczysz , że to Twoje czytadło figuruje tam jako bibliografia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 O ! zaskoczyłeś mnie ! Teraz to już nie wiem czy to faktycznie czytadło, czy kamienie milowe na które powołują się w bibliografii ( w/g Ciebie ) "... niektóre późniejsze opracowania... ". Warto było czytać czy nie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 15 Lutego 2023 Autor Share Napisano 15 Lutego 2023 Jeszcze pościk o literaturze lotniczej czasów minionych. "Kosynierzy Warszawscy", wydana w Londynie ( obecnie jest już naście wydań krajowych ) wydawała się dziełem kompetentnym. Oto co sam autor mówił( pisał ) w 1976r o swoim dziele. Wypowiedz autora zaczerpnąłem od p. Roberta Czapajewa bez jego wiedzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi