barszczo Napisano 1 Maja Share Napisano 1 Maja 6 godzin temu, Wymysl napisał: Ale w tym na górze jest kanał dolotowy od zewnętrznej ramki do podstawy silnika, a w dolnym nie ma. Słuszna uwaga, jutro sprawdzę w swoim jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja (edytowane) Nie pamiętam czy o tym było. Robiliście takie szybowce?? Pamiętam, że robiliśmy takie na ZPT. Nawet ładnie wychodził, ale nigdy go nie skończyłem, więc nawet nie wiem czy to latało. Edytowane 2 Maja przez Grzes 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja Grzesiu nie wiem jak Młodziki, ale Świerszczyki dobrze poklejone i wyważone, oklejone papierwm pakowym "w prążki" latały bardzo ładnie. U kuzyna w modelarni młodzi adepci modelarstwa zaczynali swoją przygodę na nich i Jaskółkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja ja Jaskolki popelnilem dwie i puszczalem z Baraniej Gory ( okolice Jeleniej Gory ) A pozniej zrobilem model z napedem gumowym, kryty juz papierem japonskim Puscilem go z Baraniej Gory a pozniej szedlem po niego 40 minut.... Teraz robie plastikowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja No ja w swojej karierze "modelarstwa lotnego" również popełniłem 2 Jaskółki; pierwszą w modelarni u kuzyna, a drugą na lotnisku aeroklubowym w Lesznie podczas Kursu Instruktorów Modelarstwa Lotniczego Klasy III, zdobywając nią Mistrzostwo Kursu za najdłuższe loty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja (edytowane) 33 minuty temu, BRAVO112 napisał: ja Jaskolki popelnilem dwie i puszczalem z Baraniej Gory ( okolice Jeleniej Gory ) A pozniej zrobilem model z napedem gumowym, kryty juz papierem japonskim Puscilem go z Baraniej Gory a pozniej szedlem po niego 40 minut.... Teraz robie plastikowe Czy Barania Góra to okolice Jeleniej Góry? Wątpię Z tych fruwających to były Zuch, Czyżyk, Świerszczyk, Jaskółka(kilka wersji, najfajniejsza była pierwsza wersja) Dzięcioł i Sowa(no ta to już była zawodowa z balsy, papier japoński itp) I jeszcze gumówka Skierka. Trochę się tego nakleiło i napuszczało. Z Jaskółką startowalem nawet na jakich zawodach aeroklubowych, w pierwszej dzyszcze się załapałem tak że źle nie było. A potem tak jak pisał BRAVO112 nastąpiła era plastyków w SH, M-xy, A-xy, Revelle i Hellery. Edytowane 2 Maja przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja Wiedziałem, że na Was zawsze można liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja (edytowane) Godzinę temu, jmx62 napisał: Czy Barania Góra to okolice Jeleniej Góry? Wątpię nie musisz watpic, bo raz w tygodniu biegalem tam jako dzieciak a w zimie nawet na nartach probowalem jezdzic Miedzy Jelenia Gora a Piechowicami po stronie lewej Po 35 latach juz zadrzewiona Edytowane 2 Maja przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja Zawsze myślałem że Barania Góra to szczyt w Beskidach i tam są źródła Wisły. A widocznie jest też i w okolicach J-G. 4 lata byłem na WOSR w J-G i nie słyszałem o Baraniej Górze w tamtych okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja Jaskółek popełniłem trzy i wszystkie o dziwo latały. Klasyka, klasyk produkowana do dzisiaj. A poniżej fajny artykuł o zakładach w Krośnie które te cudeńka produkowały: https://krosno24.pl/informacje/jaskolki-swierszczyki-i-czyzyki-powstawaly-w-wytworni-w-krosnie-i911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja 43 minuty temu, jmx62 napisał: Zawsze myślałem że Barania Góra to szczyt w Beskidach i tam są źródła Wisły. A widocznie jest też i w okolicach J-G. 4 lata byłem na WOSR w J-G i nie słyszałem o Baraniej Górze w tamtych okolicach. Powim szczerze że trochę znam okolice Jeleniej Góry i też za bardzo nie kojarzę tam Baraniej Góry "Ciotka Wiki" podaje 4 szczyty o tej nazwie, ale żadne nie jest na Dolnym Śląsku: Barania Góra (1220 m n.p.m.) – szczyt w Beskidzie Śląskim, położony w woj. śląskim, na granicy powiatów cieszyńskiego i żywieckiego Barania Góra (427 m n.p.m.) – wzniesienie w Górach Świętokrzyskich, położone w woj. świętokrzyskim, powiecie kieleckim, gminie Strawczyn Barania Góra (369 m n.p.m.) – wzniesienie na Wyżynie Olkuskiej Barania Góra (217,4 m n.p.m.) – wzniesienie na Pojezierzu Bytowskim, położone w woj. zachodniopomorskim, powiecie koszalińskim, gminie Polanów. Ale kłucił się nie będę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja Dołączam . Ale skromnie: jedna Jaskółka i jedna czeska gumówka (kupione w CSH oczywiście), puszczane na łąkach podczas weekendowych wypadów. Gumówke po nakręceniu 40 obrotów startowałem z "lotniskowca" czyli blatu stołowego . Szczeniackie czasy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja Godzinę temu, Slawek_26869 napisał: Powim szczerze że trochę znam okolice Jeleniej Góry i też za bardzo nie kojarzę tam Baraniej Góry moze byla to nazwa lokalna, ale Barania Gora byla w dawnym Sobieszowie ( pod Zamkiem Chojnik) w drodze do Piechowic Sobieszow, podobnie, jak Cieplice Sl zostaly wlaczone do Jeleniej. A z latajacych mam jeszcze gdzies zrobiny w 50 % czeski model na silnik CO2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja Ten czeski modelik i silnik to była firma Modéla, jakoś tak to się pisało. Już wtedy(lata 70/80) czescy modelarze mieli lepiej od nas. Czeskie silniczki spalinowe MVVS na głowę biły te produkcji CCCP. O aparaturach RC nie wspomnę. No i pierwsze plastyki KP, niby z perspektywy czasu słabe ale wtedy to było hohoho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 2 Maja Share Napisano 2 Maja (edytowane) 55 minut temu, BRAVO112 napisał: A z latajacych mam jeszcze gdzies zrobiny w 50 % czeski model na silnik CO2 Może taki z kadłubem wytłoczonym ze styroduru? Edytowane 2 Maja przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja 14 godzin temu, Wymysl napisał: Może taki z kadłubem wytłoczonym ze styroduru? nie, nie. Wszystko z listewek Tylko nos byl wytloczka z plastiku Szukalem zdjecia, ale na razie nie znalazlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja Taki : Messenger made by Modela 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja 2 godziny temu, Wojtek59 napisał: Taki : Messenger made by Modela Nie wiem czy to jest ten sam model, ale my z bratem żeśmy złożyli coś takiego: https://archiwum.allegro.pl/oferta/czeski-retro-model-szybowiec-messenger-co2-guma-i7043456059.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja Tak. To to samo. Też go miałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja Ładnie to latało na nabojach od syfonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja 3 godziny temu, Wojtek59 napisał: Messenger made by Modela wlasnie taki ( mial byc ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja Ten mój był inny, to był jednopłat dokładniej górnopłat coś jak RWD-8. I jeszcze był model latajacy szybowca jakby replika ŚK-38, nawet niedawno widziałem na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja To takiego nie kojarzę. Ale SK-38 też miałem. Miał plastikowe żeberka skrzydła. I z tamtych czasów zostało mi min. to pudełko: 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja (edytowane) Dzięki że przypomniałeś tego Gawrona. Ja go nie miałem ale miał go kolega. Nawet całkiem znośnie latał. A teraz trochę z innej beczki. Może nie całkiem modelarsko ale lotniczo. Pamięta ktoś takie nasze polskie "lego"? Edytowane 3 Maja przez jmx62 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 3 Maja Share Napisano 3 Maja Godzinę temu, jmx62 napisał: Pamięta ktoś takie nasze polskie "lego"? Myślę, że wciąż jeszcze dałbym radę go skompletować. Mój nie miał chyba czerwonych i żółtych detali, był biało-szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi