hamp Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca Jak Studio 2 to i hit na który czekałem: Kosmos 1999 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca Eagle z tego serialu mozna sobie w roznych skalach zanabyc. https://modele.sklep.pl/szukaj.html/szukaj=eagle 1999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca 8 godzin temu, jmx62 napisał: I AirShow w Radomiu. O proszę. A tego nie kojarzę, choć byłem na wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca Wątek powędrował w kierunku wiadomym. W kierunku sukcesywnego kolorowania tamtych czasów , pomniejszania permanentnych trudności w zaopatrzeniu , zapominaniu , że " wolność" była czymś niekiedy mocno umownym. Przypominaniu barwnych pojedynczych wydarzeń , które szarość życia w PRL - u czyniła chociaż odrobinę bardziej znośnym. Zapominaniu , że te wszystkie towary prezentowane w tym wątku owszem były , ale dostępne tylko dla niektórych i żeby mieć do nich dostęp trzeba było być osobą " pełnosprytną" lub funkcjonować jako część systemu / uprzywilejowanego lub znajomościowego lub żeby coś dostać trzeba było komuś coś innego dać i zwykle nie były to pieniądze w wysokości odpowiadającej cenie wyrobu. To czasy gdy się było młodszym i nic nie bolało i choćby dlatego było pięknie , a jak człowiek obleciał kilkanaście kiosków i kupił tego MM lub SP to pełnia szczęścia , która w krajach tzw " zgniłego Zachodu" była normą. Dlatego każda kupowana wtedy książka to odrębna opowieść ( gdzie kupiona , od kogo , co poszło w zamian ) . Ja to też mam , że jestem w stanie wskazać gdzie który numer TBiU kupiłem , ale powoli mam dość koloryzowania tych szarych czasów , co człowiek ze zdobytymi rolkami papieru toaletowego zawieszonymi na szyi wyglądał na prawdziwego wygranego czas PRL - u . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca Wszystko się zgadza. Jest tylko malutkie ale. Wtedy człowiek się cieszył z tego co zdobył, teraz marudzi, bo trzeba model w dwóch miejscach podszpachlować... Robiliśmy gnioty, na widok których aktualnie modelarze przeżyli by traumę i skończyli u psychoanalityka. I wyglądały nie dużo gorzej niż wiele dzieł współczesnych tfurców. A co do bezkrytyczności- to było 40-50 lat temu. Ktoś ma patent na powrót młodości?? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca (edytowane) Umowmy się, że nasza młodość przypadła na lata, których gospodarczo, ekonomicznie i państwowotwórczo za Chiny Ludowe nie chciałbym przeżyć ponownie. Kombinowania bardzo długo się oduczałem, z kupowaniem na zapas wciąż mam kłopot. Teraz jest zdecydowanie normalnie. I tak naprawdę tylko od nas zależy jaki model sobie kupimy i jak oraz czym go wykończymy. Ale fakt faktem, że to wówczas nauczyłem się, że ograniczenia tkwią w mojej głowie, a zrobić/naprawić/dodać czy odjąć to można naprawdę wszystko. dzisiaj, dzięki internetowi, mamy dostęp do tzw. wiedzy tajemnej, dostępnej wówczas naprawdę nielicznym (pamiętam swój opad szczęki, kiedy w Morzu zobaczyłem okręty Janusza Skulskiego) i mogłem tylko pomarzyć o kontakcie z nim i jego pomysłach czy narzędziach. Dziś wystarczy poświęcić czas na przeszukanie zasobów sieci, żeby znaleźć świetne porady. No i koniecznie podglądać warsztaty na naszym forum Edytowane 18 Lipca przez slamacek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca 26 minut temu, India napisał: A co do bezkrytyczności- to było 40-50 lat temu. Ktoś ma patent na powrót młodości?? Przeciez w tym watku podrozujemy w czasie! Dobrze nam idzie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Lipca Share Napisano 18 Lipca 3 godziny temu, Grzes napisał: O proszę. A tego nie kojarzę, choć byłem na wszystkich Napewno 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca Wzmacniacz wzroku dla modelarzy i nie tylko.... Spadek po Koledze, Teraz przydaje się jak znalazł. O ile pamiętam, to Koledzy od moczenia kija znają tę firmę, o ile pamiętam robili kołowrotki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca Lata 80-90 Prexer to były bardzo dobre kołowrotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca Dla mnie Prexer to przede wszystkim diaskopy i rzutniki do wyświetlania bajek i nie tylko. Wszystkie Jacki, Anie i tym podobne. Któż tego nie miał? Prześcieradło na ścianę i jazda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca W dniu 4.07.2024 o 10:01, Wojtek59 napisał: Niestety, "drodzy" koledzy wszystko rozebrali między sobą. Ale emerytura już za 160 dni to sobie coś odtworzę. Kiedyś nawet miałem "pseudo-Hellcata" w takiej małej żarówce. Sprzedawali takie modele w Ruchu po 3 zł. Ale też poszedł w ludzi. Mam jeszcze jednego, to sobie zrobię. Ino z żarówkami kłopot, bo te obecne produkty, to jakieś jaja. Jak znajdę to wrzucę zdjęcie. A mój butelkowiec zachował się w 100%. Pod spodem zapisałem datę budowy: 1983-1985. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca 7 minut temu, letalin napisał: Całość wygląda pięknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Lipca Share Napisano 20 Lipca Brak modeli plastikowych zmuszał do znajdowania innych sposobów zaspokajania głodu modelowania. Stąd ten butelkowiec. W tym samym czasie, w latach liceum, wróciłem do kartonówek. Całe wakacje 1983 przesiedziałem w mieście, klejąc "Małe Modelarze". Nożyczki chirurgiczne podprowadzone ojcu, Wikol i Distal wtedy wystarczały. Mosquito, pomalowany czarnym tuszem wisiał jeszcze dwa lata temu pod sufitem w moim dawnym pokoju. Teraz, uszkodzony w czasie remontu, czeka na mój powrót do Polski, remont i ponowne podwieszenie na żyłce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Wracając do wątku Świata Młodych. Wrzucam kilka przykładów z mojego zbioru gazet z lat 1975 - 77, przede wszystkim komiksy które wtedy się ukazały i co ciekawsze okładki: Papcio Chmiel goni złodzieja pomysłów: Tytus, Romek i Atomek Operacja Bieszczady, późniejsza księga XII: Pierwszy Kajko i Kokosz w ŚM, późniejsza książka Szkoła latania: Jonka, Jonek i Kleks: Mało znany i pamiętany Kuśmider i Filo: Akcja Jagiełło: Przepraszamy, remanent, później też wyszedł w formie książki: Kolejny Kajko i Kokosz, późniejsza książka Na wczasach: Tytus, Romek i Atomek, Pierwsza wyprawa na Wyspy Nonsensu, późniejsza księga XIII: Jeden z moich ulubionych, czyli Kubuś Piekielny, jego pierwsze przygody: Roz i Bitek Papcia Chmiela: I na koniec w Pustyni i w paszczy, też wyszło jako książeczka: Na razie tyle, sukcesywnie dokupuję 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca A mógłbyś pokazać te artykuły z rocznicy Aerfłotu i ten z Muchą na okładce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Lipca Share Napisano 21 Lipca Pewnie, ale dopiero gdzieś w połowie tygodnia . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca I (żart) powoli się zbliżamy do RAZEM, oczywiście chodzi o malowanie figurek pań... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca 18 minut temu, India napisał: I (żart) powoli się zbliżamy do RAZEM, oczywiście chodzi o malowanie figurek pań... W innym dziale z "Żołnierzem Polskim" było już parę wstawek z kącika "Na spocznij..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca 13 minut temu, Grzes napisał: W innym dziale z "Żołnierzem Polskim" było już parę wstawek z kącika "Na spocznij..." Taka moda. Kiedyś "ITD","Panorama", "Widnokręgi" czy lotnicze "Wiraże". Dzisiaj chyba żaden popularny periodyk nie publikuje artystycznych aktów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca 9 godzin temu, India napisał: I (żart) powoli się zbliżamy do RAZEM, oczywiście chodzi o malowanie figurek pań... Tu raczej Kolega się zbliżył do OSOBNO, a nie RAZEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 22 Lipca Share Napisano 22 Lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Lipca Share Napisano 23 Lipca W dniu 22.07.2024 o 08:25, India napisał: I (żart) powoli się zbliżamy do RAZEM, oczywiście chodzi o malowanie figurek pań... Coś tam gdzieś w magazynku mam, mogę poszperać jak chcecie . Ale z drugiej strony, teksty w dziale Osobno na ostatniej stronie Razem były naprawdę świetne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 23 Lipca Share Napisano 23 Lipca Ano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Lipca Share Napisano 23 Lipca (edytowane) A ja znalazłem w necie jeszcze jedną elektozabawkę z tamtych czasów. Kolega miał taką, razem robiliśmy zakłady o to kto lepszy. Wygrywający miał prawo wybrać od przegranego najlepszą historyjkę z Donaldów. Najbardziej lubiłem zagadki geograficzne i na takich najwięcej zyskałem. Edytowane 23 Lipca przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi