abtb Napisano 9 Lutego 2020 Napisano 9 Lutego 2020 Witam Dziś do porannej kawy coś dla koneserów i poszukiwaczy czegoś "innego". Temat odrobinkę niszowy i raczej pomijany (omijany ) - Avia S-92 Po zakończeniu wojny , na terenie Czechosłowacji zostało trochę części z budowy samolotów Me 262, z których to Czesi zmontowali pięć maszyn jednomiejscowych i trzy dwumiejscowe. Niektóre źródła podają, że samolotów zmontowano 10. W latach 1947/51 osiem maszyn było używanych przez czechosłowackie lotnictwo. W 1951 r samoloty wycofano ze służby i rozesłano po kraju jako pomoce naukowe. Jedna z tych maszyn trafiła do Szkoły Wojsk Przeciwlotniczych w Ołomuńcu, gdzie była wykorzystywana jako pomoc dydaktyczna do szkolenia. Wg wielu źródeł był to tzw. egzemplarz nielotny. Samolot ten, o numerze bocznym PL-01 dotrwał do roku 1962, kiedy to został wywieziony z terenu lotniska w Ołomuńcu. Jego dalszy los jest nieznany. Avia S-92, Szkoła Wojsk Przeciwlotniczych, Ołomuniec, Czechosłowacja, lata pięćdziesiąte XX w. 8 Cytuj
Xmen Napisano 9 Lutego 2020 Napisano 9 Lutego 2020 Ciekawy model.Temat praktycznie pomijany a tu proszę .Bardzo fajnie bez przesadnego brudzenia (jak nie latał to jak się miał ubrudzić?).Rodzinka też bardzo ładnie wygląda" jak tenorów trzech" Planujesz do kolekcji następne tym razem w barwach Luftwaffe? 1 Cytuj
abtb Napisano 9 Lutego 2020 Autor Napisano 9 Lutego 2020 8 minut temu, Xmen napisał: Planujesz do kolekcji następne Tak, będą jeszcze dwie Avie, aczkolwiek na bazie Me 109 9 minut temu, Xmen napisał: tym razem w barwach Luftwaffe? Zdecydowanie nie Cytuj
kapsel Napisano 9 Lutego 2020 Napisano 9 Lutego 2020 Bardzo ładna ta czechosłowacka Jaskółka. I stadko świetne Widać że wiosna zawitała do nas prędzej . 1 Cytuj
Adamo722 Napisano 9 Lutego 2020 Napisano 9 Lutego 2020 Fajne jaskółki mimo innego niepoprawnie politycznie malowania. Podoba się 1 Cytuj
mig Napisano 9 Lutego 2020 Napisano 9 Lutego 2020 Ciekawe malowania całej trójki i nieoklepane. Podobają mi się. 1 Cytuj
Artek82 Napisano 11 Lutego 2020 Napisano 11 Lutego 2020 Bardzo elegancko Niby matowy, a się świeci, czym malowałeś? Widziałem kalki do tego samolotu, ale z czerwona szczałą, a u ciebie niebieska jest więc jak to było? Też mam w planie te Meśki w edycji Avia bo fajnie wyglądają w tych malowaniach. 1 Cytuj
abtb Napisano 11 Lutego 2020 Autor Napisano 11 Lutego 2020 10 minut temu, Artek82 napisał: Bardzo elegancko 10 minut temu, Artek82 napisał: Niby matowy, a się świeci, czym malowałeś? Baza to Gunze C8, po wyschnięciu przepolerowana 2500, na to połysk Gunze C a po wszystkim półmat Gunze C. Tak więc jest taka bardziej półmatowa/połyskliwa 12 minut temu, Artek82 napisał: Widziałem kalki do tego samolotu, ale z czerwona szczałą, Ja miałem kalki CMK i tam był wybór - czerwona lub niebieska. Tak na prawdę nikt nie ma pewności w jakim ta strzała kolorze była w rzeczywistości. Ja podparłem się ta fotką: na której widać, że część czerwona kokardy jest znacznie ciemniejsza od strzały a sama strzała ma kolor bardzo zbliżony (tożsamy) do pola niebieskiego kokardy Tak też podaje schemat z instrukcji do kalek: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi