abtb Napisano 9 Lutego 2020 Share Napisano 9 Lutego 2020 Witam Dziś do porannej kawy coś dla koneserów i poszukiwaczy czegoś "innego". Temat odrobinkę niszowy i raczej pomijany (omijany ) - Avia S-92 Po zakończeniu wojny , na terenie Czechosłowacji zostało trochę części z budowy samolotów Me 262, z których to Czesi zmontowali pięć maszyn jednomiejscowych i trzy dwumiejscowe. Niektóre źródła podają, że samolotów zmontowano 10. W latach 1947/51 osiem maszyn było używanych przez czechosłowackie lotnictwo. W 1951 r samoloty wycofano ze służby i rozesłano po kraju jako pomoce naukowe. Jedna z tych maszyn trafiła do Szkoły Wojsk Przeciwlotniczych w Ołomuńcu, gdzie była wykorzystywana jako pomoc dydaktyczna do szkolenia. Wg wielu źródeł był to tzw. egzemplarz nielotny. Samolot ten, o numerze bocznym PL-01 dotrwał do roku 1962, kiedy to został wywieziony z terenu lotniska w Ołomuńcu. Jego dalszy los jest nieznany. Avia S-92, Szkoła Wojsk Przeciwlotniczych, Ołomuniec, Czechosłowacja, lata pięćdziesiąte XX w. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Lutego 2020 Share Napisano 9 Lutego 2020 Ciekawy model.Temat praktycznie pomijany a tu proszę .Bardzo fajnie bez przesadnego brudzenia (jak nie latał to jak się miał ubrudzić?).Rodzinka też bardzo ładnie wygląda" jak tenorów trzech" Planujesz do kolekcji następne tym razem w barwach Luftwaffe? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Lutego 2020 Autor Share Napisano 9 Lutego 2020 8 minut temu, Xmen napisał: Planujesz do kolekcji następne Tak, będą jeszcze dwie Avie, aczkolwiek na bazie Me 109 9 minut temu, Xmen napisał: tym razem w barwach Luftwaffe? Zdecydowanie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 9 Lutego 2020 Share Napisano 9 Lutego 2020 Bardzo ładna ta czechosłowacka Jaskółka. I stadko świetne Widać że wiosna zawitała do nas prędzej . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 9 Lutego 2020 Share Napisano 9 Lutego 2020 Fajne jaskółki mimo innego niepoprawnie politycznie malowania. Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Lutego 2020 Share Napisano 9 Lutego 2020 Ciekawe malowania całej trójki i nieoklepane. Podobają mi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 9 Lutego 2020 Share Napisano 9 Lutego 2020 Prezentuje się zacnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Lutego 2020 Autor Share Napisano 10 Lutego 2020 Dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 Lutego 2020 Share Napisano 11 Lutego 2020 Bardzo elegancko Niby matowy, a się świeci, czym malowałeś? Widziałem kalki do tego samolotu, ale z czerwona szczałą, a u ciebie niebieska jest więc jak to było? Też mam w planie te Meśki w edycji Avia bo fajnie wyglądają w tych malowaniach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Lutego 2020 Autor Share Napisano 11 Lutego 2020 10 minut temu, Artek82 napisał: Bardzo elegancko 10 minut temu, Artek82 napisał: Niby matowy, a się świeci, czym malowałeś? Baza to Gunze C8, po wyschnięciu przepolerowana 2500, na to połysk Gunze C a po wszystkim półmat Gunze C. Tak więc jest taka bardziej półmatowa/połyskliwa 12 minut temu, Artek82 napisał: Widziałem kalki do tego samolotu, ale z czerwona szczałą, Ja miałem kalki CMK i tam był wybór - czerwona lub niebieska. Tak na prawdę nikt nie ma pewności w jakim ta strzała kolorze była w rzeczywistości. Ja podparłem się ta fotką: na której widać, że część czerwona kokardy jest znacznie ciemniejsza od strzały a sama strzała ma kolor bardzo zbliżony (tożsamy) do pola niebieskiego kokardy Tak też podaje schemat z instrukcji do kalek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi