kapsel Napisano 22 Lutego 2020 Share Napisano 22 Lutego 2020 Witam serdecznie, Troszkę czasu jestem już na tym forum, jednak będzie to mój pierwszy wątek warsztatowy. Wypada się przywitać, także na imię mam Leszek i miłośnikiem lotnictwa jestem od najmłodszych lat. Wojna na Dalekim Wschodzie jest według mnie jednym z tych tematów, które potrafią wciągnąć bez reszty . Uznałem więc, że jako pierwszy model pokazywany tu będzie coś właśnie z Kraju Kwitnącej Wiśni. Tego Oscara dostałem przed laty od kumpla i wypadałoby go zbudować. Nie często widuje się modele wiekowego Nichimo, więc tym bardziej temat może zainteresować. Nie wiem jak leży w planach, ale urzekł mnie swoją finezją i ładną powierzchnią.Zdjęcia ramek, parę części były już poza oszklenie kabiny jest naprawdę przyjemne Oczywiście nadlewki wszelkie są często spotykane Gwiazdy silnika także nie są jakieś specjalnie finezyjne Tu detale głównie ciasnej kabiny pilota Instrukcja No i kalkomanie.. mimo iż arkusz bardzo bogaty, to ze względu na wiek chyba nie do wykorzystania. Pomyślałem, że użyję ich jako szablony do masek. W sumie to jeszcze nie wybrałem w jakim malowaniu mój Sokół będzie Całość postaram się wzbogacić o jakieś blaszki Parta - przede wszystkim tablica przyrządów i chłodnica. Jutro zaczynam, także liczę na pomoc obytych w temacie, a wiem, że takich tu nie brakuje 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Lutego 2020 Share Napisano 22 Lutego 2020 Oooooo, w końcu To ja zasiadam w pierwszym rzędzie, na przeciwko biurka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 22 Lutego 2020 Share Napisano 22 Lutego 2020 looks pretty well... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 22 Lutego 2020 Autor Share Napisano 22 Lutego 2020 44 minuty temu, abtb napisał: Oooooo, w końcu To ja zasiadam w pierwszym rzędzie, na przeciwko biurka. 34 minuty temu, WujekAlice napisał: looks pretty well... Przyznaję się bez bicia że liczyłem na waszą obecność no i pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 22 Lutego 2020 Share Napisano 22 Lutego 2020 Godzinę temu, kapsel napisał: Troszkę czasu jestem już na tym forum, jednak będzie to mój pierwszy wątek warsztatowy. I tak o największych "babolach" dowiesz się w galerii.Kalki wywal do kosza, masz maski Montexu.Malowanie numer dwa z tego zestawu jest interesujące i rzadko spotykane.Działaj a ja sobie poobserwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 22 Lutego 2020 Autor Share Napisano 22 Lutego 2020 No właśnie te drugie malowanie wydaje mi się jakieś takie przyjemniejsze a to że cięgi zbiorę to już się nastawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Lutego 2020 Share Napisano 22 Lutego 2020 Przyznaję się bez bicia, że nawet o czymś takim jak Nichimo nie słyszałem. Tak więc popodgladam z cicha. 49 minut temu, Xmen napisał: Malowanie numer dwa z tego zestawu jest interesujące i rzadko spotykane. Rzadko spotykane to to syjamskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 23 Lutego 2020 Autor Share Napisano 23 Lutego 2020 No a weźcie Panowie wymalujcie takie piękne syjamskie linie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Lutego 2020 Share Napisano 24 Lutego 2020 W dniu 22.02.2020 o 22:35, Baas ArK napisał: Rzadko spotykane to to syjamskie Ogólnie Hayabusa w kamuflażu jest rzadkim widokiem.Przeważnie są "srebrne" lub zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 24 Lutego 2020 Share Napisano 24 Lutego 2020 Srebrne w ciapki. I malowanie Mandżukuo się też pojawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 8 Marca 2020 Autor Share Napisano 8 Marca 2020 Witam, niestety domowe obowiązki skutecznie spowolniły tempo robót nad Sokołem. Cudem udało mi się wygospodarować troszkę czasu, także spożytkowałem go na model. Niewielki jest postęp, ale pokażę co udało mi się do tej pory wykonać. Powycinałem i oczyściłem z nadlewek drobnicę składającą się na jednostkę napędową. Przy okazji zająłem się detalami wnętrza kabiny pilota. Zaskakujące jest, że tak leciwy zestaw ma tak wiele elementów. Podkład na burtach i na sucho złożony Ha -25 Części silnika pomalowałem. Pozostanie ogarnąć popychacze jakieś przecierki suchym pędzlem i łosz. Elementy kokpitu także dostały podkładem Fotel i podłogę ciachnąłem duraluminium pod przyszły chipping No cóż, nie wiele ale pomalutku się rozkręca I mam pytanie do znających temat.. jaki kolor będzie najodpowiedniejszy do wewnętrznej strony osłony silnika ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Marca 2020 Share Napisano 8 Marca 2020 18 minut temu, kapsel napisał: pomalutku się rozkręca Może i pomaleńku ale za to ładnie . Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 9 Marca 2020 Autor Share Napisano 9 Marca 2020 Tak tak drobnymi kroczkami ale coś tam na biurku się dzieje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 W dniu 8.03.2020 o 18:12, kapsel napisał: I mam pytanie do znających temat.. jaki kolor będzie najodpowiedniejszy do wewnętrznej strony osłony silnika ? No właśnie, ja też? Metallic blue green? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 6 minut temu, WujekAlice napisał: Metallic blue green? Nie do końca.Ten kolor to Aotake Iro czyli nanoszony na powierzchnie aluminiowe transparentny lakier zabezpieczający.Miał różne odcienie .W zależności od ilości warstw i producenta dawał różne kolory.Tutaj link do dyskusji na Britmodeller o kolorach wnętrza Ki 43. https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235018924-ki-43-colours/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 9 Marca 2020 Autor Share Napisano 9 Marca 2020 Dzięki Xmen ułatwiłeś mi troszkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 9 Marca 2020 Share Napisano 9 Marca 2020 Czyli spokojna rozczochrana - żaden diabeł niw wyjdzie co to takiego, bo widziałem w sieci chyba z 5 wzorników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 15 Marca 2020 Autor Share Napisano 15 Marca 2020 Witam w ten niedzielny wieczór Pomimo niewielkiej ilości wolnego czasu, i leczeniu ran po zaciekłych walkach o makaron udało mi się troszeczkę podziałać przy Sokole. Generalnie wnętrze kokpitu pomalowałem i pozostanie mi zająć się drobiazgami. Na tę chwilę jest tyle. Drobnica oraz burty kadłuba przed przecierkami suchym pędzlem, lakierem i washem. Silniczek. Po wstępnych przymiarkach wynika że chłodnica przesłoni praktycznie całość gwiazd. Tablice w towarzystwie rzeczonego napędu. Z oryginalnej kalkomanii powycinałem pojedynczo zegary i nałożyłem je w odpowiednie miejsca. Cieszę się że mam szablony do malowania bo kalkomanie już praktycznie nie nadają się do użytku. Straszliwie kruche. Na fotel dam jeszcze pasy rzecz jasna No i wszystko w komplecie. Dziś jeszcze psiknę bezbarwny i postaram się troszkę przyspieszyć z robotą w tygodniu. Niech to w końcu zacznie przypominać model samolotu Do zobaczenia wkrótce i pozdrawiam serdecznie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 Coraz ładniej to wygląda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 No, ładnie. Ale wnetrze to tak kolor interior green przypomina.... Światlo, czy tak wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 15 Marca 2020 Autor Share Napisano 15 Marca 2020 8 minut temu, WujekAlice napisał: No, ładnie. Ale wnetrze to tak kolor interior green przypomina.... Światlo, czy tak wyszło? Położyłem Gunze C 127 Cocpit Color (Nakajima ). Myślę, że po washu troszkę ten kolor nieco zmieni odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 Gdybyś potrzebował jeszcze informacje o lotnictwie " Kraju kwitnącej wiśni " to polecam stronę" Aviaton of japan".Kopalnia wiedzy o malowaniach , recenzje modeli i kalkomanii.Sam często korzystam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 15 Marca 2020 Autor Share Napisano 15 Marca 2020 26 minut temu, abtb napisał: Coraz ładniej to wygląda Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 15 Marca 2020 Autor Share Napisano 15 Marca 2020 Teraz, Xmen napisał: Gdybyś potrzebował jeszcze informacje o lotnictwie " Kraju kwitnącej wiśni " to polecam stronę" Aviaton of japan".Kopalnia wiedzy o malowaniach , recenzje modeli i kalkomanii.Sam często korzystam. Wielkie dzięki za podpowiedź. Z pewnością skorzystam, tym bardziej że pół szafy to japsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toke Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 Super to wygląda, zapowiada się piękny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi