Marcinej Napisano 14 Lipca 2012 Share Napisano 14 Lipca 2012 @Robercie, to z panelami na różne odcienie już znałem i tak też wykonałem u siebie. Bardziej mam na myśli ślady eksploatowania maszyny, coś jak na tej fotce: Zapożyczony screen z czeskiego forum. Wyblaknięcia, przetarcia, wycieki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 WitamBędę kładł kalki z zestawu Fujimi które mają jakieś 20 lat - obawiam się że mogą popękać a nie mam zbędnej żeby potestować. Czy psiknięcie warstwy lakieru bezbarwnego zabezpieczy je przed tym? Pozdrawiam Piotr Tak. Uważaj jednak na samochodowe spraye. Niektóre mają tak silne naprężenia, że potrafią farbę oderwać, a tym bardziej kalkę zniszczyć. Ja maluję sidoluxem, choć nie wiem czy olejne jako bardziej elastyczne nie byłyby lepsze. Może ktoś ma takie doświadczenie? Dzięki za odpowiedź. Myslałem o gloss albo satin Humbrola - ale sido to tez dobry pomysł. Warto kalki przypiąć do podłoża czy nie maja tendencji do zwijania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 Witam,mam pytanie odnośnie farb, bo przeczytałem już chyba wszystkie wątki na forum i zgłupiałem. Mam do pomalowania auto cywilne z Revella i tam podanych 20 kolorów farb (w tym matowe, metaliczne i błyszczące) - wszystkie trzeba kupić. Przeczytałem, że malując akrylami Revella z aero, po wyschnięciu robi się piasek, chropowata powierzchnia. Moje pytanie brzmi, czy jeśli dokupię rozcieńczalnik czy też opóźniacz i go zmieszam z farbą, to efekt piasku zniknie? Jeśli nie, to czy dobre będą zamienniki i z jakiej firmy? Całość chcę malować aero, tylko niektóre - małe elementy - pędzlem. No i na to wszystko oczywiście lakier, ale on chyba nie pomoże w przykryciu piasku jeśli ten powstanie... Poradźcie proszę, co kupić. Ponieważ nikt nie śpieszy się z odpowiedzią, to ja spróbuję. Mam 2 akryle Revella - błyszczące: żółty nr 12 i czarny nr 7. Rozcieńczam je rozpuszczalnikiem Gunze (Błękitna etykieta) i dodaję retardera Tamiy'i (bo akurat taki mam). Maluje mi się bardzo dobrze. Żaden piasek się nie robi. Uważam, że akryle Revella są niedoceniane. Choć gdybym robił (tak jak piszesz) Shelby w skali 1:12 to kupiłbym raczej celulozowe farby Gunze. Tych 20 kolorów to myślę, że Revell przesadził. Czasem jakaś farbka jest potrzebna na zrobienie 1 kropki na tablicy przyrządów, a czasem Revell gdy nie ma koloru w swym zestawie doradza mieszanie 3 farb, zamiast napisać, że jest odpowiednik np. Tamiy'i. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 ja używam lifecolor -- chwalę je sobie ad jakości i krycia (dość duża paleta) oraz pactry (coraz mniej jej ufam więc zmieniam powoli na poprzednie) -- rozcieńczam wodą deminarilozowaną bez opóźniaczy pod pędzel i do aerografu; metalizerów gunze i trochę brudzenia z ak i jak na mnie starczy; stosuję ciśnienie na kompresorze od 0,8 do 2,5 Bara w zależności od rozcieńczenia farby i malowanego elementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Witam Jak jest różnica miedzy zestawami Weekend Edition a Profipack Eduarda? Dodatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrL Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsilias vibe Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Gdzie dostanę rurki/pręty plastikowe na klatki bezpieczeństwa? Nie wiem, czy ma to jakąś specjalną nazwę, czy nie... To chyba to. Nada się? http://exito.sklep.pl/pl/p/PLASTRUCT-90850-Profil-okragly-03-mm-x-250-mm/6820 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Gdzie dostanę rurki/pręty plastikowe na klatki bezpieczeństwa? Nie wiem, czy ma to jakąś specjalną nazwę, czy nie... To chyba to. Nada się? http://exito.sklep.pl/pl/p/PLASTRUCT-90850-Profil-okragly-03-mm-x-250-mm/6820 na PW wysłałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsilias vibe Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Gdzie dostanę rurki/pręty plastikowe na klatki bezpieczeństwa? Nie wiem, czy ma to jakąś specjalną nazwę, czy nie... To chyba to. Nada się? http://exito.sklep.pl/pl/p/PLASTRUCT-90850-Profil-okragly-03-mm-x-250-mm/6820 na PW wysłałem Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 gdzie w warszawie dostane cleanlux? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 poszukaj w chemicznych --- ja przez przypadek znalazłem w białymstoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 gdzie w warszawie dostane cleanlux? Prawie w każdym markecie, Biedronce, Plusie itd. Na stoisku gdzie jest chemia domowa do podłóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 A w Tesco na Gocławku Cleanlux jest w dziale z rozpuszczalnikami, klejami i farbami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 dzięki, szukałem w leclerku lecz niiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 dzięki, szukałem w leclerku lecz niiet Jak znajdziesz taki rząd butelek z dużym napisem Sidolux to na jednej będzie pisało mniejszymi literami Cleanlux. Ale może też być sam napis Cleanlux. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 sorki ale w tych miejscach (w białymstoku) nie znajdę tego sido od cholery ale clino nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 dziwne z reguły nie ma problemu z jego zakupwm w większych sklepach - ja nawet dostałem go kiedyś gratis do sido do PCV - aby ułatwić ci zadanie zamieszczam fotkę - chcarakteryzuje go pomarańczowa zakrętka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
errol Napisano 20 Lipca 2012 Share Napisano 20 Lipca 2012 @Marak, @sabatms - trochę się spóźniłem, ale dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati13u Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 @Marak patrzyłem na dziale z płynami do podłóg(z sidoluxami) @tombie01 jak wygląda to widziałem bo widziełem 5 litrową bańkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 21 Lipca 2012 Share Napisano 21 Lipca 2012 Jakich Alcadów użyć do silników A340? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 22 Lipca 2012 Share Napisano 22 Lipca 2012 Jak najbezpieczniej rozkleic gąsienice ogniwkowe i usunąć z nich farbe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Jak najbezpieczniej rozkleic gąsienice ogniwkowe i usunąć z nich farbe? a czym sklejane ??? farba jak najbardziej klinluks + szczoteczka do zębów działa zajefajnie kurde znowu przez dzieciaki zapomniałem spisać nazwy preparatu (to już tydzień piszę) --- chyba znowu pójdę do podstawówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demonion Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Jak najbezpieczniej rozkleic gąsienice ogniwkowe i usunąć z nich farbe? a czym sklejane ??? farba jak najbardziej klinluks + szczoteczka do zębów działa zajefajnie kurde znowu przez dzieciaki zapomniałem spisać nazwy preparatu (to już tydzień piszę) --- chyba znowu pójdę do podstawówki Klejone żółtym humbrolem. Clinux stoi na szafce więc z tym nie ma broblemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 ad humbrola spytaj roberta ostrowskiego ja tego nigdy nie używałem --- może on coś doradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 ten klej humbrola to taki do plastiku? jesli tak to nie rozkleisz bo nadtapia plastik http://www.nokaut.pl/chemia-modelarska/humbrol-klej-z-igla-28-ml.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi