Solo Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Panowie, jakim klejem najlepiej kleić duże powierzchnie, tzn. takie na które nakłada się i rozprowadza klej, a potem spokojnie je łączy w całość, np. płaty skrzydeł w samolotach. Naturalnie Extra Thin Cement Tamki i podobne nie wchodzą w grę. Najfajniejszy byłby taki który torchę rozpuszcza plastik i w ten sposób go łączy, ale nie wiem czy coś takiego w ogóle istnieje. Doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 revell contacta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Tego nie lubię, on trochę słabo klei, kruszy się po zaschnięciu, do tego słyszałem że potrafi uszkodzić plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Ja poza standardowymi Tamki i Revell Contatca, jeszce używam od Gunze Mr Cement Deluxe i właśnie często kleje nim połówki skrzydeł. Podejrzewam, że bardzo podobny do niego bęzie najzwyklejszy Tamiya Cement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 22 minuty temu, Mates napisał: używam od Gunze Mr Cement Deluxe To taki klej że go kładziesz kroplami na powierzchnię i dopiero potem spokojnie dopasowujesz drugą część? Nie paruje, nie znika zanim dopasujesz plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Można też tak kłąść, punktowo, owszem. Ja kładę z reguły kilka warstw, bo fajnie rozprowadza się pędzelkem, który jest w zakrętce. Tak czy owak, mi nie sprawia żadnych problemów i jak już chwyci, to trzyma dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Dzięki, wypróbuję go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly1904 Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Do dużych powierzchni od lat niezmiennie zwykły Tamiya Cement, Revell też mi zbytnio nie podchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Do dużych powierzchni używałem Tamiya cement, o taki chwilowo, używam innego bo tamka mi się skończyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 Dużo zależy od tworzywa jakie oferuje dany producent. Revell contacta jest bardzo dobrym klejem do tego celu. Modele Tamiyi, Hasegawy, Revella ,AFV, Dragona, Trumpetera klei dobrze i bez problemu braku wytrzymałości spoiny. Jednak ostatnio miałem kłopot z modelem Zvezdy B 737. Pomimo odtłuszczenia części połówki kadłuba pękały na spoinach. Użyłem właśnie revellowskiego kleju. Próbowałem też ET od Tamki z podobnym skutkiem, a przecież to również bardzo dobry klej. Trochę mnie to zraziło do skądinąd dobrych ostatnio wypustów Zvezdy. Poratowałem się dwuskładnikowym klejem epoksydowym Technicoll i po kłopocie. Klej kupiłem w markecie budowlanym za ok. 12 pln. Konsystencję dobrą do nakładania zachowuje przez ok. 25 min. Tego typu kleje stosuję też od dawna do przeźroczystych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 4 Kwietnia 2020 Share Napisano 4 Kwietnia 2020 2 minuty temu, Marcin K. napisał: Jednak ostatnio miałem kłopot z modelem Zvezdy B 737. Pomimo odtłuszczenia części połówki kadłuba pękały na spoinach. Użyłem właśnie revellowskiego kleju. Próbowałem też ET od Tamki z podobnym skutkiem, a przecież to również bardzo dobry klej Bardzo dziwna sprawa. Skleiłem kilka modeli Zvezdy extra thinnem i nie miałem jakichkolwiek problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 23 godziny temu, milczacy napisał: Bardzo dziwna sprawa. Skleiłem kilka modeli Zvezdy extra thinnem i nie miałem jakichkolwiek problemów Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim. Być może to "sprawka" zwichrowanego kadłuba? Przed sklejeniem jednak udało mi się go wyprostować na tyle że nie powinien powodować takich problemów. Zobaczę jak będzie przy Dreamlinerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi