mandrivecs Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 Mam pytanie dotyczące tytułowego Sd.Kfz.182 KING TIGER. Model tej maszyny możemy nabyć od MENGA - Meng Model TS031 GERMAN HEAVY TANK Sd.Kfz.182 KING TIGER (HENSCHEL TURRET). https://www.mojehobby.pl/products/GERMAN-HEAVY-TANK-Sd.Kfz.182-KING-TIGER-HENSCHEL-TURRET.html Opracowane wypraski nie mają powłoki zimmerit, za to dość ładnie wyglądającą fakturę odlewu. W kwestii pojazdów drugowojennych jestem zielony - proszę o informację, czy wszystkie maszyny miały powłokę z zimmeritu, czy równie dobrze można wykonać model prosto z pudła bez zimmeritu i nie jest to błąd? Tak naprawdę czołgu potrzebuję w charakterze zdobycznego ciągnionego przez ciągnik M26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachim1902 Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 Witaj. Model podobno jest ciężki w składaniu ale to zasłyszane opinie. Moze odezwie sie ktoś kto miał z nim do czynienia. Zimmerit był stosowany do września 1944 roku później zrezygnowano z nakładania tej pasty. Więc kamuflaże wykonane po tej dacie będą jak najbardziej właściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2020 Ok. To idąc dalej: M26 dałby radę to uciągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 2 godziny temu, mandrivecs napisał: Ok. To idąc dalej: M26 dałby radę to uciągnąć? O ile się nie mylę M26 miał dwie wciągarki każda dawała radę 30 tonom, więc można zakładać że łącznie mógłby uciągnąć 60. Jednak zaglądając na szybko do Wiki okazuje się że ten Twój tygrysek z wieżą Henschela ważył pod 70... chyba by nie dał rady Ale to jeszcze niech Ci ktoś potwierdzi co siedzi w pancerce - bo ja to głównie okręty, więc mogę sadzić kocopoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 4 godziny temu, lachim1902 napisał: Witaj. Model podobno jest ciężki w składaniu ale to zasłyszane opinie. Moze odezwie sie ktoś kto miał z nim do czynienia. Zimmerit był stosowany do września 1944 roku później zrezygnowano z nakładania tej pasty. Więc kamuflaże wykonane po tej dacie będą jak najbardziej właściwe. Szczerze to mam złożonego KT tyle że z wieża Porsche i muszę powiedzieć że składał się elegancko. Szpachla tylko aby zaklajstrowac diurki na górnej płycie wiezy. Miałem do kompletu zimmerit od Meng-a jako kalka. Trochę gimnastyk było na obłych kształtach ale siadło przyzwoicie. Potem tylko przejechałem TET i jest elegancko. Jako dowód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachim1902 Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 W tym wątku znajdziesz plusy i minusy Mengowego Bengala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 Pamiętam w tym modelu szczególnie krzywe zawieszenie. Reszta była bardzo spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) W zestawie są kalki na pojazdy z zimmem jak i bez, chociażby ikoniczne malowanie ambush z Arden. Jedno z pierwszych zdjęć M26 z googli: Przy okazji ciekawie opancerzony Willys =P Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez Irgr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) To na naczepie to KingTiger? Cienki jestem z II wojny ale bardziej stawiam na Panterę.?! Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 Jagdtiger - jeśli M26 dawał sobie z nim radę to raczej Tiger II nie stanowił większego problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 8 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2020 Dziękuję za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 8 Kwietnia 2020 Share Napisano 8 Kwietnia 2020 8 godzin temu, lachim1902 napisał: W tym wątku znajdziesz plusy i minusy Mengowego Bengala. Jak dobrze pamietam to pierwszy wypust (taki wisniowy kolor) mial wlasnie skopane zawieszenie. Blad chyba zostal poprawiony u mnie wszystko rowno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 9 Kwietnia 2020 Share Napisano 9 Kwietnia 2020 No to trzymam kciuki, bo jeśli zawieszenie poprawili to model jest luxusowy w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi