tenzan Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 A7M Reppu miał być następcą słynnego Mitsubishi Zero, ale późne rozpoczęcie prac, problemy z silnikiem, kryzys surowcowy i naloty amerykańskie spowodowały, że samolot ten nie miał okazji sprawdzić się w walce. Wyprodukowano kilka prototypów i bodajże jeden egzemplarz seryjny. Prezentowany model to prototyp A7M1, latający w Yokosuka Kokutai. Sam model jest duży (oryginał liczył 14 metrów rozpiętości) i cieszy oko na półce. Kleiło sie go dobrze, Fine Molds nie dał ciała jak przy J8M Shusui czy Nakajima Kikka, gdzie spasowanie niektórych elementów wołało o pomstę do nieba. Drobne problemy były przy łączniu kadłuba z płatem, ale nic poważnego. Kokpit jest dobrze zdetalizowany, kalki siadły ładnie. Model pomalowałem Tamiya X-6 Orange (przedtem położyłem Mr Surfacer 1000 White, aby ładnie eksponował pomarańczowy kolor), na to pin-up wash, aby zaznaczyć linie podziału blach i nity. Oznaczenia kodowe pomalowałem za pomocą masek, które sam skompletowałem z innych modeli a co brakowało - wyciąłem (i to była najtrudniejsza część klejenia). Zdjęcia może nie powalają, ale dawno nic nie wrzucałem: Zachęcam do komentowania 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 W najnowszym ZBiAmie jest monografia Reppu i zdjęcie już malowaniu w barwach maskujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Bardzo ładna pomarańcza a) szkoda że hinomaru to kalki a nie malowane b) panele mogł by być bardziej rozjaśnione/przyciemnione c) zdjęcia na białym tle były by o niebo lepsze d) brak linki ? podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) 16 minut temu, WujekAlice napisał: W najnowszym ZBiAmie jest monografia Reppu i zdjęcie już malowaniu w barwach maskujących Fakt, zastanawiałem się nad malowaniem w kolorze maszyn frontowych, ale A7M1 był najpewniej w pomarańczy. Kamuflaż miały A7M2. Poza tym pomarańczowy trochę wyłamuje się z stylistyki malowania maszyn bojowych. 11 minut temu, Bengal napisał: Bardzo ładna pomarańcza a) szkoda że hinomaru to kalki a nie malowane b) panele mogł by być bardziej rozjaśnione/przyciemnione c) zdjęcia na białym tle były by o niebo lepsze d) brak linki ? podoba się Dzięki, że się podoba. Co do malowania hinomaru - w końcu zapewne pęknę i pomaluję przy którymś modelu Japończyka. Panele - przy pomarańczowym wolałem nie kombinować, żeby nie spartolić. Aby nałożyć kolor w miarę równo i bez "skórki pomarańczy" trzeba było kilka warstw położyć pomarańczowego. Już nie chciałem przedobrzyć. Zdjęcia - pełna zgoda, to do poprawy. Co do linek - w prototypie na 90% nie montowano radia. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez tenzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 25 minut temu, tenzan napisał: Co do malowania hinomaru - w końcu zapewne pęknę i pomaluję przy którymś modelu Japończyka. Ja też napewno następne będę malował niż brał kalki 25 minut temu, tenzan napisał: Panele - przy pomarańczowym wolałem nie kombinować, żeby nie spartolić. tu nie ma co spartolić a by wyglądało lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 27 Kwietnia 2020 Share Napisano 27 Kwietnia 2020 Bardzo przyjemny. Co do masek na Hinomaru to bierz i się nie zastanawiaj. Też miałem obawy ale to przyjemny etap. Może i ja także bym troszkę zróżnicował panele ale mimo to jest świetnie. Muszę zbudować jakiegoś pomarańczowego skośnego Dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Kwietnia 2020 Share Napisano 27 Kwietnia 2020 Bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 W dniu 26.04.2020 o 22:31, tenzan napisał: Panele - przy pomarańczowym wolałem nie kombinować, żeby nie spartolić. A mnie się tak podoba, fajnie też że nie próbowałeś (chyba?) jakiegoś czarnego preshadingu pod to robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 2 Maja 2020 Autor Share Napisano 2 Maja 2020 Dzięki za miłe słowa. W dniu 28.04.2020 o 09:47, Fixer napisał: A mnie się tak podoba, fajnie też że nie próbowałeś (chyba?) jakiegoś czarnego preshadingu pod to robić. Nie, nie próbowałem. Generalnie postawię tezę, że przy takim malowaniu (pomarańcza/żółty) czarny preshadning zrobi więcej złego niż dobrego. Kiedyś eksperymentalnie dałem ciemno-czerwony preshading i dało fajny efekt. Pokazałem bodajże przy relacji z klejenia Seirana (który już stoi na półce, tylko muszę skombinować, jak go ładnie sfotografować). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi