tenzan Napisano 26 Kwietnia 2020 Napisano 26 Kwietnia 2020 A7M Reppu miał być następcą słynnego Mitsubishi Zero, ale późne rozpoczęcie prac, problemy z silnikiem, kryzys surowcowy i naloty amerykańskie spowodowały, że samolot ten nie miał okazji sprawdzić się w walce. Wyprodukowano kilka prototypów i bodajże jeden egzemplarz seryjny. Prezentowany model to prototyp A7M1, latający w Yokosuka Kokutai. Sam model jest duży (oryginał liczył 14 metrów rozpiętości) i cieszy oko na półce. Kleiło sie go dobrze, Fine Molds nie dał ciała jak przy J8M Shusui czy Nakajima Kikka, gdzie spasowanie niektórych elementów wołało o pomstę do nieba. Drobne problemy były przy łączniu kadłuba z płatem, ale nic poważnego. Kokpit jest dobrze zdetalizowany, kalki siadły ładnie. Model pomalowałem Tamiya X-6 Orange (przedtem położyłem Mr Surfacer 1000 White, aby ładnie eksponował pomarańczowy kolor), na to pin-up wash, aby zaznaczyć linie podziału blach i nity. Oznaczenia kodowe pomalowałem za pomocą masek, które sam skompletowałem z innych modeli a co brakowało - wyciąłem (i to była najtrudniejsza część klejenia). Zdjęcia może nie powalają, ale dawno nic nie wrzucałem: Zachęcam do komentowania 7 Cytuj
WujekAlice Napisano 26 Kwietnia 2020 Napisano 26 Kwietnia 2020 W najnowszym ZBiAmie jest monografia Reppu i zdjęcie już malowaniu w barwach maskujących Cytuj
Bengal Napisano 26 Kwietnia 2020 Napisano 26 Kwietnia 2020 Bardzo ładna pomarańcza a) szkoda że hinomaru to kalki a nie malowane b) panele mogł by być bardziej rozjaśnione/przyciemnione c) zdjęcia na białym tle były by o niebo lepsze d) brak linki ? podoba się 1 Cytuj
tenzan Napisano 26 Kwietnia 2020 Autor Napisano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) 16 minut temu, WujekAlice napisał: W najnowszym ZBiAmie jest monografia Reppu i zdjęcie już malowaniu w barwach maskujących Fakt, zastanawiałem się nad malowaniem w kolorze maszyn frontowych, ale A7M1 był najpewniej w pomarańczy. Kamuflaż miały A7M2. Poza tym pomarańczowy trochę wyłamuje się z stylistyki malowania maszyn bojowych. 11 minut temu, Bengal napisał: Bardzo ładna pomarańcza a) szkoda że hinomaru to kalki a nie malowane b) panele mogł by być bardziej rozjaśnione/przyciemnione c) zdjęcia na białym tle były by o niebo lepsze d) brak linki ? podoba się Dzięki, że się podoba. Co do malowania hinomaru - w końcu zapewne pęknę i pomaluję przy którymś modelu Japończyka. Panele - przy pomarańczowym wolałem nie kombinować, żeby nie spartolić. Aby nałożyć kolor w miarę równo i bez "skórki pomarańczy" trzeba było kilka warstw położyć pomarańczowego. Już nie chciałem przedobrzyć. Zdjęcia - pełna zgoda, to do poprawy. Co do linek - w prototypie na 90% nie montowano radia. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez tenzan Cytuj
Bengal Napisano 26 Kwietnia 2020 Napisano 26 Kwietnia 2020 25 minut temu, tenzan napisał: Co do malowania hinomaru - w końcu zapewne pęknę i pomaluję przy którymś modelu Japończyka. Ja też napewno następne będę malował niż brał kalki 25 minut temu, tenzan napisał: Panele - przy pomarańczowym wolałem nie kombinować, żeby nie spartolić. tu nie ma co spartolić a by wyglądało lepiej Cytuj
kapsel Napisano 27 Kwietnia 2020 Napisano 27 Kwietnia 2020 Bardzo przyjemny. Co do masek na Hinomaru to bierz i się nie zastanawiaj. Też miałem obawy ale to przyjemny etap. Może i ja także bym troszkę zróżnicował panele ale mimo to jest świetnie. Muszę zbudować jakiegoś pomarańczowego skośnego Dobra robota Cytuj
Fixer Napisano 28 Kwietnia 2020 Napisano 28 Kwietnia 2020 W dniu 26.04.2020 o 22:31, tenzan napisał: Panele - przy pomarańczowym wolałem nie kombinować, żeby nie spartolić. A mnie się tak podoba, fajnie też że nie próbowałeś (chyba?) jakiegoś czarnego preshadingu pod to robić. Cytuj
tenzan Napisano 2 Maja 2020 Autor Napisano 2 Maja 2020 Dzięki za miłe słowa. W dniu 28.04.2020 o 09:47, Fixer napisał: A mnie się tak podoba, fajnie też że nie próbowałeś (chyba?) jakiegoś czarnego preshadingu pod to robić. Nie, nie próbowałem. Generalnie postawię tezę, że przy takim malowaniu (pomarańcza/żółty) czarny preshadning zrobi więcej złego niż dobrego. Kiedyś eksperymentalnie dałem ciemno-czerwony preshading i dało fajny efekt. Pokazałem bodajże przy relacji z klejenia Seirana (który już stoi na półce, tylko muszę skombinować, jak go ładnie sfotografować). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi