skikut87 Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 W ramach odpoczynku od walki z materią zwaną Panther G RFM obrałem sobie projekt weekendowy ( a przynajmniej zamierzam go złożyć przez weekend) Char B1 bis w niemieckim ubarwieniu plus kilka dodatków. Stwierdzam, że tego trza mi było gdyby nie moje fanaberie dot. faktury i blachy model jest do złożenia i pomalowania w jeden weekend. Ja zamierzam go zrobić w kamuflażu 213 batalionu czołgów ciężkich czyli standardowe niemieckie trójbarwne kamo. By nie było dziś budowę modelu zacząłem o 8 rano teraz wygląda tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 Błyskawicznie idzie a propos tego pokraka przypomniała mi się pięknie wydana publikacja pewnego rosyjskiego "profesora" który dowodził, iż Niemcy odnosili takie sukcesy podczas początków Barbarossy bo już od połowy 1940 mieli w linii wiele czołgów ciężkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 2 Maja 2020 Autor Share Napisano 2 Maja 2020 cześć dziś skończyłem spaw na wieży, dorobiłem nity na osłonie 75 i.... zabrałem się za błotniki, niestety aber robi tak czytelną instrukcję, że wygiąłem je w drugą stronę... przy próbie naprawy ranty zaczęły pękać tak wiec nie mając zamiaru wydawać kolejnych 80 zł zacząłem skrobać błotniki plastikowe. Wyszło całkiem nieźle plus mam mocowania błotników z aber które wkleję w miejsce tych usuniętych.. muszę się nauczyć by nie wychodzić na przeciw z cieciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Maja 2020 Share Napisano 2 Maja 2020 Jaka technika robienia nitów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Maja 2020 Share Napisano 2 Maja 2020 te zestawowe błotniki nie są złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 3 Maja 2020 Autor Share Napisano 3 Maja 2020 8 godzin temu, bazylms napisał: Jaka technika robienia nitów? w drewienku wiercisz otwór o fi jakim chcesz by były nity, następnie kawałek ramki przetapiasz nad zapalniczką i wciskasz w ten otworek. Przytrzymujesz aż plastik zastygnie wyjmujesz i obcinasz Ale nity odciąłem bo po przyjrzeniu się fotce oryginału okazuje się że ma tam dziurki 8 godzin temu, Spotter napisał: Ok, uważaj co piszesz, bo tutaj jeden z modów robił te instrukcje i jest tak wyczulony na ich punkcie, że nie widzi wad swojej pracy. A szczerze - Aber ma chyba najgorsze instrukcje na świecie. Nasrane wszystkiego na małej kartce tak, jakby stado gołębi się zleciało. I cena z kosmosu. Fakt że blachy się bronią. Ale nie za tą cenę i z takimi instrukcjami. Nie widziałem nic o karach z tego tytułu w regulaminie każdy ma prawo wyrażać opinię na temat produktów Co do instrukcji zgadzam się ma najgorsze a i w samych blachach wali błędy tu np daje mocowanie narzędzie na zwykłe śruby a były na śruby motylkowe. Błotniki do sztugów IV mają nieprawidłową fakturę ryflowania ( powinny być kropkowane). Niektórych nie da się złożyć bo albo za drobne albo po prostu nikt po ich produkcji tego nie zrobił i dopiero modelarze pokazują, że się nie da bo nie pasują. Cena zgadza się kosmos... dlatego jak tylko mogę to kupuję Edka, E.T a jeśli są dostępne od ręki to voyager. Co do mojego fuc@ upa to popatrzcie na ten fragment instrukcji. Ja zasugerowałem się pokazanymi niby u góry nitami bo druga strona błotnika jest płaska bez niczego a patrząc na plastikowe błotniki nity są na górze. Nignie nie ma w instrukcji oznaczenia by coś wytłaczać przyklejać.... i gdyby nie jeden szczegół dotyczący wycięcia na lewym błotniku to by nie było problemu... no niż to jestem jak by 40 zł w plecy \ Zdjęcia zamieszczam w celach poglądowo dyskusyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 3 Maja 2020 Share Napisano 3 Maja 2020 14 godzin temu, skikut87 napisał: niestety aber robi tak czytelną instrukcję, że wygiąłem je w drugą stronę 10 godzin temu, Spotter napisał: Ok, uważaj co piszesz, bo tutaj jeden z modów robił te instrukcje i jest tak wyczulony na ich punkcie, że nie widzi wad swojej pracy. Nawet wiem kto... 10 godzin temu, Spotter napisał: A szczerze - Aber ma chyba najgorsze instrukcje na świecie. Nasrane wszystkiego na małej kartce tak, jakby stado gołębi się zleciało. I cena z kosmosu. Fakt że blachy się bronią. Ale nie za tą cenę i z takimi instrukcjami. To Kolego wejdź sobie na stronę Abera i pobierz instrukcję w formacie pdf. Możesz powiększyć ją sobie np: o 300% i będziesz widział wszystko... A tutaj jest link do strony Abera z tą blaszką. Z lewej strony, pod zdjęciami blaszek jest pdf do pobrania. http://www.aber.net.pl/detal,465.html Zlepiłem tego pokraka jakiś czas temu. Prosto z pudła, bez dodatków. Stoi w galerii. Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 3 Maja 2020 Share Napisano 3 Maja 2020 Witajcie, Jak już pracujesz nad fakturą... Buda kierowcy miała boki odlewane (widać to na zakrzywieniu od strony dużej lufy)... wypada lekko przefakturować... I podobnie zaszpachlować szczeliny w okolicy osłony jarzma haubicy aż do śrub mocowania do pancerza przedniego, przeszlifować i ..... przefakturować... Dobrego świętowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 3 Maja 2020 Share Napisano 3 Maja 2020 Wiesz jak się można zagrzebac w tym modelu? Faktura wieży, brakujące nity... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 3 Maja 2020 Share Napisano 3 Maja 2020 Fakt ostatnie blachy Abera to tragedia. Blachy do Tygrysa RFM to są blachy do dragona tyle że trochę pozamieniane elementy miejscami a instrukcja jest kopia od Tamki i/lub Dragona metoda kopiuj wklej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 3 Maja 2020 Autor Share Napisano 3 Maja 2020 5 godzin temu, rhinoceros napisał: Witajcie, Jak już pracujesz nad fakturą... Buda kierowcy miała boki odlewane (widać to na zakrzywieniu od strony dużej lufy)... wypada lekko przefakturować... I podobnie zaszpachlować szczeliny w okolicy osłony jarzma haubicy aż do śrub mocowania do pancerza przedniego, przeszlifować i ..... przefakturować... Dobrego świętowania! budka kierowcy została opierniczona w fakturę zaraz po sklejeniu, faktycznie fotki tego nie ukazują. Przy osłonie 75 podziałem dziś dodatkowo dorobiłem spoinę przy dopancerzeniu. Fakturę też dostał wizjer na wieży. 4 godziny temu, enten napisał: Wiesz jak się można zagrzebac w tym modelu? Faktura wieży, brakujące nity... wiem, ale nie jest to moim celem. Cel mam taki: w miarę przyjemny i szybki model bo już dłuuuugo nie malowałem i mi po prostu tego brakuje Evolution leży i się kurzy a na czarnym bardzo to widać Dziś model dostał błotniki i trochę biżuterii no i wyszedł kolejny babol abera górne uchwyty od tłumików są za krótkie dobrze, że czołg posiada blachy osłonowe na tłumiki bo bym musiał docinać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) Kawał dobrej roboty..... Mam takiego w planach. Model kupiłem niemiecki, ale mam kalki francuskie i będzie żabojad. Posiadam również nieszczęsne blaszki Abera. wykorzystam z nich tylko większe elementy. Niemiec płakał jak sprzedawał........ Rozumiem, że pojazd będzie w jedynie słusznym kolorze panzergrau. Tu trochę towaru w celach poglądowych. https://www.worldwarphotos.info/gallery/france/tanks-france/b1_bis/ Edytowane 25 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Rozumiem, że pojazd będzie w jedynie słusznym kolorze panzergrau. W dniu 1.05.2020 o 18:34, skikut87 napisał: Ja zamierzam go zrobić w kamuflażu 213 batalionu czołgów ciężkich czyli standardowe niemieckie trójbarwne kamo. czytamy, czytamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Maja 2020 Share Napisano 4 Maja 2020 (edytowane) Przepraszam nie doczytałem pierwszego wersu. Czyli taki standardowy pudełkowy brzydal. Kolory jak rozumiem jedynie słuszne autentyczne niemieckie. Edytowane 25 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 5 Maja 2020 Autor Share Napisano 5 Maja 2020 21 godzin temu, robertmodelarz napisał: Przepraszam nie doczytałem pierwszego wersu. Czyli taki standardowy pudełkowy brzydal. Kolory jak rozumiem jedynie słuszne autentyczne niemieckie. tak. Zamierzam przetestować zestaw farb od AK RC - mają fajne odcienie i maluje się nimi jak tamką ( można też je tamiya thinerem rozcieńczać ) Dziś co prawda niewiele no ale zawsze to coś - sprefabrykowałem sobie uchwyty na narzędzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Maja 2020 Share Napisano 7 Maja 2020 Daj znać jak się tymi Ak maluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 10 Maja 2020 Autor Share Napisano 10 Maja 2020 W dniu 7.05.2020 o 18:59, bazylms napisał: Daj znać jak się tymi Ak maluje. Mogę ci powiedzieć, że tak jak tamką bo już parę rzeczy zmalowałem tymi RC. Pierwszy ich wypust był do bani bo był strasznie delikatny i sam praktycznie odłaził. Teraz nie mam zastrzeżeń rozcieńczam albo ich dedykowanym rozpuszczalnikiem albo tamki x20 do akryli. Dodatkowo dodaję do nich pół mat tamki albo gloss bo RC z natury są bbardzo ale to bardzo matowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 11 Maja 2020 Autor Share Napisano 11 Maja 2020 (edytowane) czas leci a ja już położyłem baze pod obicia. Jutro pół mat i myślę, że koło środy leci kamo. No i oczywiście już urwałem 3 motylki Edytowane 11 Maja 2020 przez skikut87 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi