Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ładnie udało Ci się ożywić tego trrupa. (wprost z Białowieży wracam i - łup! Jak długi leży trup u mych stóp.) Bardzo niedobrze - robisz mi dużego smaka na Caudrona w 1/48 którego ma wydać bodajże Wingsy...

Napisano

Wingsy @socjo1raczej już nic nie wydadzą.

Napisano

Sorka pokielbasilo mi się z wingnut wingsy

Napisano

Projekt CR-714 został zakończony.

Mam ukończony kolejny samolot,  na którym we Francji latał  podpułkownik Czesław Główczyński .

Do kolekcji brak jeszcze P-11c oraz Spitfire. Latał jeszcze na P-47, ale nie znalazłem grafik tego samolotu.

Może któryś z kolegów pomoże?

A o to kilka fotek po zakończonej pracy, potem zrobię Galerię.

DSC08620.JPG

DSC08621.JPG

DSC08622.JPG

DSC08623.JPG

DSC08624.JPG

• Like 6
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Bartosz69 napisał:

Projekt CR-714 został zakończony.

Mam ukończony kolejny samolot,  na którym we Francji latał  podpułkownik Czesław Główczyński .

Do kolekcji brak jeszcze P-11c oraz Spitfire. Latał jeszcze na P-47, ale nie znalazłem grafik tego samolotu.

Może któryś z kolegów pomoże?

A o to kilka fotek po zakończonej pracy, potem zrobię Galerię.

DSC08620.JPG

DSC08621.JPG

DSC08622.JPG

DSC08623.JPG

DSC08624.JPG

Podpułkownik Główczyński to już żadnym myśliwcem nie latał. We Francji latał podporucznik Główczyński. Podwozie wygląda dziwnie. I-242 miał je nowego typu z dwuczęściowymi pokrywami, ale nawet abstra:bip:ąc od tego to zewnętrzne górne pokrywy nie kończyły się niżej niż te górne przymocowane do goleni.

Coś o jego P-47 możesz znaleźć tu: Piotr Sikora "Thunderbolty nad Belgią. Kpt. pil. Czesław Główczyński w 390. Sqn USAAF", Aero, 2009, nr 3(22) .

Jeśli nie masz dostępu to postaram się wygrzebać ten artykuł.

Edytowane przez Wymysl
Napisano

Co do stopnia wojskowego, wiem że takiego nie miał czasie wojny,podałem stopień nie z kampanii Francuskiej lecz stopień, który otrzymał kończąc służbę wojskową. Jeśli chodzi o podwozie to rzeczywiście nie zachowałem dobrze proporcji przy zamocowaniu do modelu-jest to do poprawienia. Nie miałem możliwości zobaczenia na zdjęciu archiwalnym samolotu ówczesnego porucznika Główczyńskiego,na którym widać podwozie CR,więc sugerowałem się podwoziem samolotu w Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie.

Można prosić o  poszukanie tego artykułu z Aero -będę wdzięczny.

022.jpg

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 27.02.2022 o 11:13, Bartosz69 napisał:

Można prosić o  poszukanie tego artykułu z Aero -będę wdzięczny.

Pochwaliłem się, że mam i mam. Tylko nie wiem gdzie. Schowało się. Przeszukałem dom i nic. Ale pamiętam. Jak tylko odnajdę, to się odezwę.

Napisano

Ja raczej wiem. Znaczy się  gdzie ja mam, nie Paweł. Ale akurat u mnie różnie bywa z pamięcią, także gdybym się wkrótce nie odzywał, to się przypomnij.