IIQBAII Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2021 Cześć! Spuściłem podkład do aero i wyszło zacnie. Większość elementów mam już w podkładzie więc w przyszły weekend pewnie położę jakiś kolorek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 I fajnie. Działaj. Czekam na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 18 Lutego 2021 Autor Share Napisano 18 Lutego 2021 Witam Malowanie ramy jest strasznie czasochłonne i jeszcze trochę zejdzie. Ciężko dojść we wszystkie zakamarki. Została druga warstwa plus bezbarwny. Na koniec detale malowane z pędzla. Silnik prawie pomalowany, jutro jakieś fotki wstawię. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 20 Lutego 2021 Autor Share Napisano 20 Lutego 2021 (edytowane) Silnik praktycznie skończony. Zostały małe duperele do przymocowania po przyklejeniu do ramy. Tutaj bawiłem się w wash, lecz na ramie z tego zrezygnuje. Reszta sobie schnie. Jak dobrze pójdzie to jutro nałożę drugą warstwę. Edytowane 20 Lutego 2021 przez IIQBAII 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 No tak, rama pomalowana na czerwono razem z innymi duperelami. Finalnie nałożyłem warstwę podkładu, 4 warstwy czerwonego i 3 warstwy semi gloss clear. Wykorzystałem bezbarwną farbę od Model Mastera, która dosyć ekstremalnie szybko schła. Mieszając farbę 1:1 miałem problem z zapychającym się aero. Nawet przy większej ilości rozcieńczalnika farba zasychała w dyszy 0,5. Często aero potrafiło wypluć jakąś grudkę, na szczęście stały się przeźroczyste i prawie nic nie widać. Fotek nie wstawiam, bo całość nadal jest czerwona. Teraz pędzel i malowanie przewodów na czarno (grrr). Po udanej operacji wstawię fotki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 To chyba masz za gęstą farbę. Maluję ModelMasterami dyszą 0,2 i nie mam żadnych problemów. Masz oryginalny rozcieńczalnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 Używam rozcieńczalnika Tamiya, z innymi farbami Model Mastera problemu niema. Ta przeźroczysta bardzo szybko schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Cześć! Udało się przebrnąć jakoś przez malowanie ramy, te wężyki mnie wykończyły. Często pędzelek z czarna farbą wybierał własna drogę co generowało kolejne poprawki... Jeszcze zostało parę miejsc do poprawy ale jestem zadowolony z rezultatu. Etap ramy ukończony w 98%, teraz pora na wieże za kabiną. Oczywiście nie obyło się bez paru wypadków. Częste obracanie ramy w dłoni skutkowało jej przypadkowym wypadnięciem. Jakoś udało się większość pęknięć zamaskować. Chciałem pozbyć się tej srebrnej warstwy z felg (która zaczęła odpadać). Niestety dwu minutowe moczenie w rozpuszczalniku źle się dla nich zakończyło. Zwyczajnie się rozpuściły heh. Edytowane 28 Marca 2021 przez IIQBAII 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 W tym momencie mam opad szczeny bo to nie wygląda jak zdjęcie modelu tylko zdjęcie z fabryki z linii produkcyjnej. Rewelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 Przy moim tempie pracy musiałem sobie to jakoś rozplanować, bo skończyłbym ze stertą pomalowanych i niepasujących do siebie elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 31 Marca 2021 Autor Share Napisano 31 Marca 2021 Felgi się rozpuściły więc narysowałem nowe (poprzedni model był zły) Dodatkowo narysowałem klin pod koła, jakiś bajer. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) Witam po kolejnej przerwie. Udało się dorysować i wydrukować parę elementów, mimo to końca nie widać... Mamy mocowanie gniazd elektrycznych. Wtyczki są podpięte a w otwory porostu będę wsuwał kabel aby dało się jakoś rozczepiać zestaw. Doszły klamry do pasów zbiornika paliwa. Skrzynka z blachy ryflowanej: (ten model wyciskał wszystko z mojego kompa) Kupiłem do chromowania taki zestaw, jednak okazał się kiepski i finalnie wleciała Tamiya X-11: Boczne lampy u podstawy wieży: Przedni zaczep: (zaskoczył mnie fakt że rama w modelu posiada gniazda na przedni sprzęg ) Finalnie fotki modelu: Nadkola Prawie gotowe: Felgi mają już pomalowane piasty, przedni zaczep jest gotowy. Aktualnie działam przy przednim zderzaku. Generalnie wszystko rysuję na podstawie zdjęć znalezionych w internecie. Czasami jest ciężko uzyskać idealny wymiar elementu, pozostają proporcje względem sąsiedniego elementu (coś tam jest wysokie na 4 śruby czegoś tam) Znalazłem kilka takich ciągników i czasami mogą pojawić się drobne różnice na zdjęciach. Ciężko mi bazować na jednym konkretnym, bo zwykle brakuje fotek. Pozdrawiam Edytowane 16 Maja 2021 przez IIQBAII 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubax1235 Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 Bardzo fajny projekt. Chętnie popatrzę. Też korzystam z Fusion 360 i wydaje mi się że to bardzo dobry program do projektów 3d. Z ciekawości, na jakiej drukarce drukujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 18 Maja 2021 Autor Share Napisano 18 Maja 2021 Anycubic Photon Mono X Świetny stosunek cena/jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 Zgłaszam się! Ciągnik stoi już na kołach. Dodatkowo wykonałem gablotę, bo kurzy się strasznie. Pierwotnie chciałem ją kupić ale ceny są dosyć spore. Finalnie kupiłem pleksi w Brico za 30zł i sam ją wykonałem... Ma ktoś pomysł jak pomalować pasy na zderzaku? Problem mam bo zachodzą pod spód. Jak przyklejam taśmę maskującą to zakręca w miejscu załamań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 (edytowane) Godzinę temu, IIQBAII napisał: Problem mam bo zachodzą pod spód. Jak przyklejam taśmę maskującą to zakręca w miejscu załamań. taśmę kleić w kawałków - jeden długi na prostym a potem krótkie odcinki na łuku (będą na siebie zachodzić). EDIT -------------------- Tylko dobrze jest wcześniej zrobić sobie linie wyznaczające pasy żeby równo wyszło i łatwiej było przyklejać taśmę w odpowiednie miejsca Edytowane 29 Maja 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Linie są nie potrzebne, naklejasz pasek obok paska, następnie zdejmujesz co drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 Kilka godzin pracy... Kilka podejść i coś wyszło. Wygląda prosto, ale zawsze gdzieś coś brakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Ale to nie wygląda na proste tylko zagięte, kup elastyczną taśmę np. te 3mm 3M albo te nowe białe od Tamiyi specjalnie do krzywizn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 Mam tą białą elastyczną, ale na kołach mi zostawiła klej i już jej nie używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Patrząc z boku na zderzak powinny być widoczne 3 paski, u Ciebie to chyba tak nie wyszło? Tak jak pisze Jakub, niepotrzebnie "załamujesz" pasy na dole zderzaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 Muszą być po 4 pasy i tak jest. Ten ostatni jest na końcu. Musiałem załamać bo na zagięciach taśma skręca. Gdybym nie załamał to drugi pasek od przodu naszedłby na bok. Fizycznie wszystkie paski od spodu się nie zmieszczą. W rzeczywistości są one chyba delikatnie zniekształcone. Patrząc z przodu odstępy są równe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubax1235 Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Jeśli masz problemy z taśmą to polecam taśmę elastyczną od 3m (taka niebieska). Nie zostawia żadnych śladów kleju i wychodzą ładne odcięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Maja 2021 Super Moderator Share Napisano 29 Maja 2021 Polecam krawędzie maskować cienkimi paskami, a resztę wypełnić grubszym paskiem taśmy. Cienkie paski taśmy tamiya, łatwiej się nakłada i lepiej przylegają niż jeden gruby pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Tych łuków to tam raczej być nie powinno, a pisząc o 3 paskach miałem na myśli boczna płaszczyznę zderzaka. W Twoim modelu wnęka reflektora jest chyba zbyt duża w stosunku do oryginału, przez co zaczyna Ci się "rozjeżdżać" położenie pasków i ich kąty, ale to tylko moje spekulacje, bo ciężko to dokładnie wywnioskować z tych zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi