Skocz do zawartości

Farby Mr.Metal Color

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

Ciałko,

Mr.Hobby ma w ofercie fajne farbki z serii Mr. Metal Color. Fajne, bo jak taka farbka wyschnie, wystarczy ją delikatnie czymś przetrzeć i dają świetny, naturalny metaliczny połysk na pomalowanym elemencie. Coś takiego jak Alclady tylko prostsze w użyciu :)  Ale mają jedną „wadę” - nawet jak wyschną, to w dotyku strasznie brudzą ręce... Finalne spryskanie jakimś glossem „obcina” trochę ten efekt metalowego połysku... 

Pytanie: jak to zabezpieczacie (jeżeli ktoś używa of coz) żeby tak nie brudził jednocześnie zachował swój świetny wygląd?

56 minut temu, Thalgonis napisał:

Pytanie: jak to zabezpieczacie (jeżeli ktoś używa of coz) żeby tak nie brudził jednocześnie zachował swój świetny wygląd?

Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastko.

Naturalna metaliczna powierzchnia pokryta czymkolwiek, przestaje być naturalnie metaliczna. Oczywiście można sobie wyobrazić substancję której warstwa nie będzie zaburzała sposobu w jaki światło rozchodzi się po odbiciu od metalu. Ale nie sądzę, żeby istniało coś takiego w postaci lakieru.

To jest główna przyczyna, dla której "nie brudzące" metaliki nie są tak idealnie metaliczne jak te do polerowania. W tych pierwszych drobiny metalu są zastygłe w jakiejś osnowie, a w tych drugich niemal swobodnie wędrują po powierzchni, trzymane głónie przez siły międzycząsteczkowe.

• Thanks 1

Ja próbowałem kilku różnych lakierów i najmniej metaliczny efekt gasi Alclad ALC-311 Light Sheen. Co nie znaczy, że nie gasi go w ogóle. Testowane z Alcladami, MRP i Vallejo Liquid Gold.

Dodatkowo to nie jest akryl, więc nie nadaje się pod olejne łosze, a white spirit doskonale go ściera.

• Thanks 1

Przez to brudzenie, ja przeszedłem na metaliki Bilmodel. Bardzo proste w użyciu. Bez rozcieńczania, gotowe do malowania. I nie do zdarcia. Po 10 min. nic nie brudzą i nie schodzą. Nie ma potrzeby zabezpieczać ich żadnym lakierem. Duży wybór kolorów i grubości ziarna. Ponieważ są dosyć rzadkie, czasem jak zależy mi na dobrym kryciu, przed użyciem odlewam trochę rozcieńczalnika.

5 godzin temu, Thalgonis napisał:

Ciałko,

Mr.Hobby ma w ofercie fajne farbki z serii Mr. Metal Color. Fajne, bo jak taka farbka wyschnie, wystarczy ją delikatnie czymś przetrzeć i dają świetny, naturalny metaliczny połysk na pomalowanym elemencie. Coś takiego jak Alclady tylko prostsze w użyciu :)  Ale mają jedną „wadę” - nawet jak wyschną, to w dotyku strasznie brudzą ręce... Finalne spryskanie jakimś glossem „obcina” trochę ten efekt metalowego połysku... 

Dlatego jeśli chce się mieć po zabezpieczeniu lakierem bezbarwnym i  jeszcze fajną metalową powierzchnię polecam te super metalic.Na prawdę fajne.

image.jpeg.23839e76bd985d5227042f8a8aa63298.jpeg

29 minut temu, Marak napisał:

Przez to brudzenie, ja przeszedłem na metaliki Bilmodel. Bardzo proste w użyciu. Bez rozcieńczania, gotowe do malowania. I nie do zdarcia. Po 10 min. nic nie brudzą i nie schodzą. Nie ma potrzeby zabezpieczać ich żadnym lakierem. Duży wybór kolorów i grubości ziarna. Ponieważ są dosyć rzadkie, czasem jak zależy mi na dobrym kryciu, przed użyciem odlewam trochę rozcieńczalnika.

Mi bilmodele nie pasują. Są tak agresywne, że nawet na surfacer, czy inny podkład akrylowy trzeba je kłaść super delikatnymi warstwami. Każde drgnięcie na spuście aerografu to potencjalna katastrofa. Nieco łatwiej jest na olejnym podkładzie jak czarny Alclad. Ale i tak w porównaniu do metalizerow Alclad-a Bilmodele mają zauważalnie większe ziarno. Do 1/72 trochę za wyraźne. Owszem, po wyschnięciu są pancerne.

Moje Bilmodele to zakup z początku produkcji. Może później się coś zmieniło.

Edytowane przez HKK

41 minut temu, push-up78 napisał:

Dlatego jeśli chce się mieć po zabezpieczeniu lakierem bezbarwnym i  jeszcze fajną metalową powierzchnię polecam te super metalic.Na prawdę fajne.

O! Nawet nie wiedziałem, że Mr.Hobby wypuścił też taką serię :) 

ALE: czy one nie wymagają takich zabiegów przed położeniem jak Alclady? Bo ja z Alcladami poległem :flaga: Tak idealne przygotowanie powierzchni pod Alclady jest po za moimi umiejętnościami - nawet najmniejszy, najdrobniejszy, najbardziej_mikronometrowy babol wyjdzie :)   

No rety, żeby supermetalizerów nie znać?
To najlepsze metalizery na rynku, wadą jest ich wysoka cena i bardzo niewielka paleta. Poza tym - nie znajdziesz lepszych, bardziej trwałych metalizerów na rynku.

31 minut temu, Solo napisał:

No rety, żeby supermetalizerów nie znać?
To najlepsze metalizery na rynku, wadą jest ich wysoka cena i bardzo niewielka paleta. Poza tym - nie znajdziesz lepszych, bardziej trwałych metalizerów na rynku.

Lepsze (wg Ciebie) niż AK Xtreme Metal?

XM używałem bardzo mało na razie, więc się nie wypowiadam. Ale wydaje mi się że to jest bardzo zbliżony poziom, bo XM póki co bardzo ładnie mi się kładły, na pewno lepiej niż Alclady i metalizery MRP. W ogóle ja ostatnio coraz chętniej zerkam w kierunku tych farb AK, zarówno XM jak i Real Colors.

4 godziny temu, Thalgonis napisał:

O! Nawet nie wiedziałem, że Mr.Hobby wypuścił też taką serię :) 

ALE: czy one nie wymagają takich zabiegów przed położeniem jak Alclady? Bo ja z Alcladami poległem :flaga: Tak idealne przygotowanie powierzchni pod Alclady jest po za moimi umiejętnościami - nawet najmniejszy, najdrobniejszy, najbardziej_mikronometrowy babol wyjdzie :)   

Nie potrzeba podkładu tu malowałem Husarza tym kolorem Stalowym.Po nałożeniu lakieru matu wciąż daje połysk.

image.thumb.jpeg.24a3a3969d9357a452f443ea551e750b.jpeg

• Thanks 1