Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chłop się narobił. Kawał dobrej wirtualnej rekonstrukcji naszej rodzimej, choć nieudanej maszyny. Ciekawe czy IBG lub Mirage albo Armada Hobby pokusi się o wykonanie modelu wtryskowego w skali 1/72 lub 1/48.

Napisano

Zapomnij. Żywica od Choroszych to max.  Z kilku powodów - maszyna nasza miejscowa, czyli zainteresowanie poza Polską - mocno średnie. W Polsce również, bo to byłby spory kloc, czyli cena byłaby adekwatna do wymiarów, czyli spokojnie trzycyfrowa. Do tego samo przygotowanie form - drogie - spokojne sto kilkadziesiąt tysięcy.   Zrobić Żubra na twardych formach to gwarancja finansowej wtopy. Short-run? może, ale też trzeba wpakować sporo hajsu w przygotowania i też bez gwarancji, że się zwróci. A koło tego Choroszego Żubra to już chodzę jak pies koło jeża od dobrego roku, ale muszę poćwiczyć na mniejszych modelach nim się  do niego dobiorę. A najpierw kupię.

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 26.05.2020 o 09:47, WujekAlice napisał:

Zapomnij. Żywica od Choroszych to max.  Z kilku powodów - maszyna nasza miejscowa, czyli zainteresowanie poza Polską - mocno średnie. W Polsce również, bo to byłby spory kloc, czyli cena byłaby adekwatna do wymiarów, czyli spokojnie trzycyfrowa. Do tego samo przygotowanie form - drogie - spokojne sto kilkadziesiąt tysięcy.   Zrobić Żubra na twardych formach to gwarancja finansowej wtopy. Short-run? może, ale też trzeba wpakować sporo hajsu w przygotowania i też bez gwarancji, że się zwróci. A koło tego Choroszego Żubra to już chodzę jak pies koło jeża od dobrego roku, ale muszę poćwiczyć na mniejszych modelach nim się  do niego dobiorę. A najpierw kupię.

Pamiętaj o Prawach Murphiego : jak kupisz jakiś model samolotu zaraz pokaże się info o lepszym modelu tego samego samolotu. Ja już wyleczyłem się z kupowania na zaś.

e-murphy.jpg

Napisano
2 minuty temu, kopernik napisał:

Pamiętaj o Prawach Murphiego : jak kupisz jakiś model samolotu zaraz pokaże się info o lepszym modelu tego samego samolotu. Ja już wyleczyłem się z kupowania na zaś.

A jak nie kupisz, albo będziesz chodził jak pies koło jeża, to zniknie jak Ardpol i będziesz biadolił... a miałem kupić... i brak alternatywy.

Napisano
W dniu 26.05.2020 o 09:47, WujekAlice napisał:

A koło tego Choroszego Żubra to już chodzę jak pies koło jeża od dobrego roku....

Ja tak chodzę koło Schrecka i Lathama - tylko już w szafie leżakują bo się bałem że znikną z rynku. Na razie się do niech nie biorę bo muszę na jakiejś łatwiejszej żywicy jeszcze poćwiczyć

Napisano

No nie mogłem się powstrzymać i wrzucam z sąsiedniego tematu...
image.jpeg.7ce05a0a64c27ede4a323bbdad1486cc.jpeg.a95d896f2d295fefae0e87c64941642c.jpeg

• Haha 2
  • 4 years later...
Napisano

Ten z puszki chyba jest mniej tajemniczy jak ten z PZL :) To chyba najświeższy post na całym internecie na temat PZL-30 Żubr dlatego zdecydowałem się na odświeżenie tematu.  Niestety od kilkunastu lat nie pojawiły się jakieś nowe materiały pokazujące wnętrze tego samolotu. U "sąsiadów" Jędrek osiem lat temu budował ten samolot ale zdjęcia się już nie wyświetlają więc nie można się sugerować czyjąś pracą :). Dla mnie też jest zagadką system chowania kół do gondoli. Jeżeli jest to taki sam system jak np. w Wellingtonie to klapy na gondolach przykrywałyby tylko połowę luku. Czy może to był taki odwrócony system jak w Wichrze gdzie golenie łamały się w połowie i były wciągane w dość krótki luk? Czy są jakieś kwity jak działało składanie podwozia w tym samolocie 

• Like 1