michal78 Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Mój 10-ty model w skali 1/144. A4, 110 eskadra IAF, czasy wojny Jom Kippur. Model Eduarda. Opinie mile widziane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Fajny "szkrabik" P.s. Podesłać Ci Michale większe pódełko od zapałek, to go spokojnie schowasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Fajnie, jest moc. Też go mam akurat na tapecie, ale w locie będzie, do dioramy lotniczej. Skąd wziąłeś kalkomanie izraelskie do tej skali? Ja musiałem aż z Chin ściągać :) Jeden drobiazg - to godło eskadry na ogonie trochę za bardzo z tyłu jest, powinno być w połowie części nieruchomej statecznika i wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 24 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2020 (edytowane) 7 minut temu, GreGG24 napisał: Fajnie, jest moc. Też go mam akurat na tapecie, ale w locie będzie, do dioramy lotniczej. Skąd wziąłeś kalkomanie izraelskie do tej skali? Ja musiałem aż z Chin ściągać Model Eduarda ma kalki izraelskie w komplecie (oraz amerykańskie). Teraz planuję F-16C Barak w oparciu o model Revella i do niego już podobnie jak Ty ściągam kalkę z Chin (aliexpress). Wracając do tego modelu, niestety nr na przedzie jest fikcyjny, oryginalny mi się zniszczył i zaadoptowałem z innej kalki, nie wiem nawet czy Izraelczycy stosują zero na początku. Edytowane 24 Czerwca 2020 przez michal78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 2 godziny temu, michal78 napisał: Model Eduarda ma kalki izraelskie w komplecie (oraz amerykańskie). Teraz planuję F-16C Barak w oparciu o model Revella i do niego już podobnie jak Ty ściągam kalkę z Chin (aliexpress). Wracając do tego modelu, niestety nr na przedzie jest fikcyjny, oryginalny mi się zniszczył i zaadoptowałem z innej kalki, nie wiem nawet czy Izraelczycy stosują zero na początku. W przypadku Skyhawków wczesne wersje H miały dwucyfrowe numery zaczynające się od 0 (01, 02, 03...) Ten z numerem 03 to notabene jedyny Skyhawk, który zestrzelił w jednej misji dwa arabskie MiG-i 17, i to niekierowanymi rakietami Zuni. Ale potem była zmiana i weszły numery trzycyfrowe, ale z reguły były powielone na nosie i na stateczniku ogonowym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Model sklejony i pomalowany fajnie, ale trochę nie rozumiem Twojego podejścia do washa. Takie grube czarne krechy, jak na styku skrzydeł z kadłubem i przy stateczniku pionowym bynajmniej nie dodają realizmu, całość wygląda przez nie trochę komiksowo. Przy antenkach na grzbiecie też zostało ciut za dużo ciemnej farby, podobnie jak w paru innych miejscach. Bardzo fajnie wygląda za to wash np. na burtach, cieniutki, nie jest chamski i naprawdę robi robotę. Izraelskie A-4 latały z hakami do lądowania na lotniskowcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Czerwca 2020 Share Napisano 25 Czerwca 2020 14 godzin temu, michal78 napisał: Mój 10-ty model w skali 1/144..... Opinie mile widziane..... Bardzo fajny liliput Tak jak już wcześniej Koledzy pisali - trochę za obfity wash przy tej skali (gabaryty plam) i jeszcze gdzieniegdzie można by dokładniej conieco zmalować. Ale najważniejsze że coraz lepiej ci te maluchy wychodzą, widać progres w warsztacie a to najważniejsze - następne będą jeszcze lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal78 Napisano 25 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2020 (edytowane) 8 godzin temu, filipsg napisał: Model sklejony i pomalowany fajnie, ale trochę nie rozumiem Twojego podejścia do washa. Takie grube czarne krechy, jak na styku skrzydeł z kadłubem i przy stateczniku pionowym bynajmniej nie dodają realizmu, całość wygląda przez nie trochę komiksowo. Przy antenkach na grzbiecie też zostało ciut za dużo ciemnej farby, podobnie jak w paru innych miejscach. Bardzo fajnie wygląda za to wash np. na burtach, cieniutki, nie jest chamski i naprawdę robi robotę. Izraelskie A-4 latały z hakami do lądowania na lotniskowcu? Washa ciągle się uczę (to mój 10-ty model), teraz przeszedłem na washa gotowego Ammo, który i tak lepiej mi wychodzi niż ten z terpentyny i farby olejnej. W kilku miejscach jest go za dużo, to fakt, mam jednak problem z jego proporcjami w głebszych zakamarkach i zwykle mam w tym przypadku wybór między takim właśnie washem a jego całkowitym wytarciem. Co innego na płaskich powierzchniach jak skrzydła, stateczniki, burty, tutaj jest on dla mnie w pełni kontrolowalny i dlatego wyszedł lepiej. Na zdjęciach izraelskie A4 mają haka co tez mnie trochę dziwi biorąc pod uwagę że chyba IDF nigdy nie planowało lotniskowców, ale... jednak go mają. Edytowane 25 Czerwca 2020 przez michal78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Czerwca 2020 Share Napisano 25 Czerwca 2020 Nie znam się, to się wypowiem HAK, jak sama nazwa wskazuje, służy do skrócenia drogi lądowania/ hamowania a nie do lądowania tylko i wyłącznie na lotniskowcu. Przecież F-104 Starfigter też posiada hak do lądowania a samolotem morskim nie jest i nigdy do takiej roli nie był przygotowywany. Albo masz hak, albo spadochron hamujący A łosza z zakamarków spróbuj "wyciągnąć" za pomocą pędzelka zwilżonego łajtspirytem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 25 Czerwca 2020 Share Napisano 25 Czerwca 2020 Wash trochę nie dotarty, jak koledzy wcześniej pisali. Ale poza ty to ładny karaluch! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 25 Czerwca 2020 Share Napisano 25 Czerwca 2020 5 godzin temu, michal78 napisał: Washa ciągle się uczę (to mój 10-ty model), teraz przeszedłem na washa gotowego Ammo, który i tak lepiej mi wychodzi niż ten z terpentyny i farby olejnej. W kilku miejscach jest go za dużo, to fakt, mam jednak problem z jego proporcjami w głebszych zakamarkach i zwykle mam w tym przypadku wybór między takim właśnie washem a jego całkowitym wytarciem. Co innego na płaskich powierzchniach jak skrzydła, stateczniki, burty, tutaj jest on dla mnie w pełni kontrolowalny i dlatego wyszedł lepiej. Na zdjęciach izraelskie A4 mają haka co tez mnie trochę dziwi biorąc pod uwagę że chyba IDF nigdy nie planowało lotniskowców, ale... jednak go mają. Jak widać na zdjęciu, izraelskie Skyhawki mają zarówno haki, jak i spadochrony (pod dyszą wylotową). Miały go zarówno przygotowywane pod zamówienia izraelskie wersje H (zmodyfikowana wersja E) jak również N (zmodyfikowana wersja M), jak również dostarczane prosto ze stanów amerykańskich eskadr liniowych (marynarki i marines) wersje E/F, których ok. 50 sztuk dostarczono w trakcie wojny Jom Kippur w ramach awaryjnych dostaw jako uzupełnienie strat zadawanych przez egipskie i syryjskie systemy przeciwlotnicze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi