Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka, do zaprezentowania kolejny model, tym razem SU-76M z Tamiyi,wzbogacony o linę z Eureka oraz lufę z RB model, oznaczenia pochodzą z książeczki Kagero "Eastern Front" ,

a według nich to " SU-76M nr 403: "Niech żyje Wojsko Polskie" z 1.Baterii 4.Dywizjonu Artylerii Samobieżnej ,Jastków koło Lublina .10 wrzesień 1944r.

Pozdrawiam :) 

IMG_0336.JPG

IMG_0342.JPG

IMG_0343.JPG

IMG_0346.JPG

IMG_0347.JPG

IMG_0348.JPG

IMG_0350.JPG

IMG_0352.JPG

• Like 4
Napisano

Podoba sie ps tak z ciekawosci,  ile roboczogodzin potrzeba Tobie na model? Ja mam klopot zrobic 3 w roku a Ty to robisz 3 modele w 2 tygodnie, chyba cos robie zle :hmmm:

Napisano

Samo sklejenie Tamiyi to ok. 10 godzin (takiej jak tu),bo Su mimo że jest małym modelem, ma naprawdę sporo elementów jak na Tamiyę (w porównianiu do np:. Cromwella), kwestia wymalowania to w sumie dzień... a reszta zależy od tego jak bardzo mogę się poznęcać nad modelem.Od ok. 2-3 lat robię dosyć mało modeli na swoją półkę ,za to bardziej dla kogoś, masa kontrahentów chce czyste  modele ,bez cieni,brudu itp:. i ..."klient nasz Pan". Wszyscy dostają na bieżąco zdjęcia z tego na jaki etapie jest model, i czasami po wash-u jest "stop" bo już mi się podoba więcej nie rób więcej " ,dobrym przykładem są te dwa King Tigery które są tu na forum,jeden  jest znikomo ubrudzony, a na drugim poszły pigmenty.... bo było dwóch różnych odbiorców. 

• Like 1
Napisano (edytowane)

Model spoko :super: ale mam dwie uwagi, że magazynki pepeszy powinny być czarne nie srebrne oraz brak koła zapasowego, anteny oraz brezentu będącego na wyposażeniu pojazdu.:piwo:

Edytowane przez Adamo722
Napisano
3 minuty temu, Adamo722 napisał:

Model spoko :super: ale mam dwie uwagi, że magazynki pepeszy powinny być czarne nie srebrne oraz brak koła zapasowego, anteny oraz brezentu będącego na wyposażeniu pojazdu.:piwo:

Na modelu jest wszystko co dał producent, kolor magazynków oraz pepesz  jest dużo ciemniejszy , tak wyszło przy zdjęciach. 

Napisano

Dzięki wielkie wszystkim za komentarze, te pozytywne, jak również te z sugestiami, będą wdrożone, acz kolwiek nie wszystko jest takie super, według mnie kolor łusek mógłby być lepszy, na stanie posiadałem tylko Gold (według instrukcji) z serii vallejo "mechas", farba dziwna.... Słabo kryjąca, jakby była mieszana z medium do glazów,  gdyby mógł ktoś polecić akrylową złotą pod pędzel, byłbym bardzo wdzięczny. :) Pozdrawiam. 

Napisano
5 godzin temu, piotrkur napisał:

Kolor łusek to raczej chyba mosiądz nie złoty,różnica w looku jest..a suczka fajna!:super:

Zawsze troszke zoltego mozna dodac i bedzie ok

Napisano

Koledzy modelarze.... Zapytanie było nie o odcień łusek a bardziej o  dobrą farbę akrylową, dającą metaliczny efekt a zarazem taką która dobrze kryje :) Zaopatrzę się w wymienioną Pactre, ale może coś innego jeszcze zasugerujecie :) wgl.  możemy rozszerzyć pytanie do dobrych farby o tego typu kolorach (złoty, aluminium,stal,miedź..) Pozdrawiam :)

Napisano

Pactra do malowania pedzlem nie jest zla ale do aerografu srednio sie nadaje i to jeszcze przy duzym rozcienczeniu.

Napisano
44 minuty temu, MichalZ napisał:

Koledzy modelarze.... Zapytanie było nie o odcień łusek a bardziej o  dobrą farbę akrylową, dającą metaliczny efekt a zarazem taką która dobrze kryje :) Zaopatrzę się w wymienioną Pactre, ale może coś innego jeszcze zasugerujecie :) wgl.  możemy rozszerzyć pytanie do dobrych farby o tego typu kolorach (złoty, aluminium,stal,miedź..) Pozdrawiam :)

Sam posiadam i używam na łuski Vallejo Liquid Gold (Oro Viejo792 Old Gold) - świetnie kryje  i wygląda jak płynne złoto.

Pozdrawiam

• Like 1
Napisano

Podoba mi się, szkoda, że zdjęcia nieostre na zbliżeniach ( z AF trzeba pokombinować, nie w punkt a z obszaru ) . Łuski, wg mnie to kolor mosiądzu, nie złota i nie miedzi.

P.S. Gratulacje za foto tygodnia :super:.