Dragon_fighter Napisano 22 Lipca 2020 Share Napisano 22 Lipca 2020 (edytowane) Model Revell 1:1200 Edytowane 22 Lipca 2020 przez Dragon_fighter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 23 Lipca 2020 Autor Share Napisano 23 Lipca 2020 W oczekiwaniu na zalanie żywicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 28 Lipca 2020 Autor Share Napisano 28 Lipca 2020 Zalanie żywicą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Lipca 2020 Super Moderator Share Napisano 28 Lipca 2020 Piekny pomysł i wykonanie, ale ta woda chyba troszeczkę za niebieska jest. Według mnie, słabo bedzie widać wrak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 28 Lipca 2020 Autor Share Napisano 28 Lipca 2020 Plan jest aby model podświetlić z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Lipca 2020 Super Moderator Share Napisano 28 Lipca 2020 No zobaczyma, co z tego wyjdzie. Bądzmy dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 28 Lipca 2020 Autor Share Napisano 28 Lipca 2020 Niestety coś poszło nie tak. Po dwóch godzinach od zalania żywica zaczęła się "gotować" i nawet zdeformowała model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 28 Lipca 2020 Autor Share Napisano 28 Lipca 2020 Po wystygnięciu zobaczę czy da się jeszcze coś naprawić. Był to pierwszy kontakt z żywicą. Do zalewu użyłem: Zywicy epoksydowej odlewniczej Deko - K zalew do 5 cm, w gotowych proporcjach od producenta. Może ktoś ma większe doświadczenie w zalewaniu modeli zywicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 28 Lipca 2020 Share Napisano 28 Lipca 2020 Może lepsze efekty uzyskasz zalewając warstwowo. Wtedy elekt termiczny jest mniejszy i nie powinno dojść do "zagotowania" żywicy. Należy też unikać podstawek zrobionych z styropianu. Pod wpływem temperatury wydzielają pęcherzyki powietrza. Powodzenia życzę przy następnej próbie. Ja swoją dioramę też będę niedługo zalewał crystalline 940. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 28 Lipca 2020 Autor Share Napisano 28 Lipca 2020 Chyba potwierdziłeś moje przypuszczenia. Podstawka ze styropianu nie była najwłaściwsza, w większości filmów jakie oglądałem podstawka była z drzewa lub zalanie było samą żywicą bez podstawki. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 28 Lipca 2020 Autor Share Napisano 28 Lipca 2020 Jeśli chodzi o zalew jednorazowy, to konsultowałem wymiary z producentem tej żywicy i sam mi zaproponował taki rodzaj. Następnym razem będę ostrożniejszy. Moż crystalline 940 będzie lepszym rozwiązaniem. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Lipca 2020 Share Napisano 29 Lipca 2020 17 godzin temu, mikemc napisał: Może lepsze efekty uzyskasz zalewając warstwowo. Wtedy elekt termiczny jest mniejszy i nie powinno dojść do "zagotowania" żywicy. Taką "zalewową" żywicą nigdy się nie bawiłem, ale oglądałem sporo tutoriali na ten temat i wszędzie zwracają uwagę żeby unikać robienia dużych gabarytów "na raz", nie wiem jakie duże jest to twoje "akwarium" ale jeśli to B-smark w 700 to kawałek tego będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 29 Lipca 2020 Share Napisano 29 Lipca 2020 5 godzin temu, M.A.V. napisał: Taką "zalewową" żywicą nigdy się nie bawiłem, ale oglądałem sporo tutoriali na ten temat i wszędzie zwracają uwagę żeby unikać robienia dużych gabarytów "na raz", nie wiem jakie duże jest to twoje "akwarium" ale jeśli to B-smark w 700 to kawałek tego będzie... Pisal na poczatku ze skala 1200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 29 Lipca 2020 Autor Share Napisano 29 Lipca 2020 Model Revell 1:2000 Wymiary " akwarium "do zalania: 24cm x 7cm x 8 cm. Zalanie faktyczne do 5cm. Zużycie żywicy+utwardzacz ~1 litr. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 29 Lipca 2020 Autor Share Napisano 29 Lipca 2020 Korekta 1:1200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 29 Lipca 2020 Autor Share Napisano 29 Lipca 2020 Poniżej zdjęcia po wyciągnięciu z plastiku. Na przedniej i tylnej ścianie duże puste wżery powietrzne. Na styropianie widoczne ślady utlenienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 29 Lipca 2020 Share Napisano 29 Lipca 2020 I nastepnym razem jaśniejszy barwnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Lipca 2020 Share Napisano 29 Lipca 2020 22 minuty temu, Adamo722 napisał: Pisal na poczatku ze skala 1200 no racja - niedoczytałem i się wygłupiłem 20 minut temu, Dragon_fighter napisał: Wymiary " akwarium "do zalania: 24cm x 7cm x 8 cm. Zalanie faktyczne do 5cm. Zużycie żywicy+utwardzacz ~1 litr. hmm... to znów nie tak dużo może to kwestia wyboru żywicy, pewnie jak ze wszystkim są lepsze i gorsze jakościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 29 Lipca 2020 Share Napisano 29 Lipca 2020 A może to rzeczywiście wina tylko styropianu? Nie zostało Ci jeszcze tej żywicy trochę? Warto by próby zrobić, jak sie zachowuje z róznymi podłożami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 29 Lipca 2020 Share Napisano 29 Lipca 2020 Na judupie jest filmik tego Koreańczyka co to robi te podwodne winietki wybuchowe i nie tylko i tam pokazuje też swoje nie udane prace.Więc praktyka czyni miszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 29 Lipca 2020 Autor Share Napisano 29 Lipca 2020 Jak widać styropian stopił się tylko w dwóch miejscach co dało wysoki nadlew na gorze modelu. Na zdjęciach tego nie widać ale model jest zdeformowany, dokładnie jest ściśnięty, otwory po działach są owalne a nie okrągłe. Producent do którego pisałem podał że oprócz styropianu była zbyt duża temperatura zalewu, złe proporcje mieszania, reakcja z modelem. Przed zakupem tej żywicy korespondowałem z producentem co chce zrobić i w jakich wymiarach ( o podłożu ze styropianu nie wspomniałem bo o tym nie wiedziałem ). Sam mi polecił taką żywicę. Oglądałem też dużo filmików z u-bootami zalanymi jedne udane drugie nie ale na nich nie jest podany dokładny typ żywicy, choć myślę że cały problem jest w utwardzaczu. W jednym sklepie modelarskim spotkałem się z żywicą firmy AK, ale maksymalna ilość to opakowanie 375 ml cena powyżej 100 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 29 Lipca 2020 Autor Share Napisano 29 Lipca 2020 żywicy, której używałem już nie mam miałem tyko komplet na jeden model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 Jest wiele innych żywic z lepszym stosunkiem ceny do ilości niż Ak. Tam płacisz za produkt modelarski. Ja polecam crystalline 940. Miesza sie w stosunku 100 do 40 według wagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon_fighter Napisano 30 Lipca 2020 Autor Share Napisano 30 Lipca 2020 Jak zrobisz zalew żywicą to prześlij zdjęcia. Dowiedziałem się jeszcze że lepiej jest mieszać żywicę w jak najszerszym pojemniku i niskim najlepsza taka miseczka, jak również wlewać żywicę po patyku a nie bezpośrednio, podobno lepiej się odpowietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 30 Lipca 2020 Share Napisano 30 Lipca 2020 https://youtu.be/elKWS1jTf1o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi