Skocz do zawartości

Rylec Tamiya 0.1 mm

M4A2

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedam rylec modelarski firmy Tamiya (nr kat. 74135) o grubości 0.1 mm. Ostrze z węglika wolframu. Nie używany (okazał się zbyt cienki do moich potrzeb). Daje rowek o przekroju prostokątnym i stałej szerokości 0.1 mm (w przeciwieństwie do wielu innych, które dają rowek trójkątny, gdzie szerokość zależy od stopnia zagłębienia w plastik). Cena 80 zł. Wysyłka listem poleconym: ekonomiczny za 5,90 zł, priorytetowy za 8,40 zł.

Kontakt na mail: wojtek-gawrych@tlen.pl

DSC00339.JPG

Mała porada: bądź z nim bardzo ostrożny. Ja kiedyś po prostu go odkładając na matę zorientowałem się, że w trakcie tej skomplikowanej operacji po prostu się złamał, tzn. samo ostrze.
Ot tak sobie 100 pln wyparowało.
Jest kruchy jak nie wiem co. Albo mój egzemplarz był z jakiejś felernej i kruchej stali, albo one wszystkie takie są. Dlatego warto bardzo uważać.

Manipulowanie "z ręki" tak drobnymi narzędziami z węglika to proszenie się o kłopoty. Stal HSS byłaby lepsza i tańsza. Co z tego, że szybko się stępi, skoro węglik pokruszy/połamie się 10 razy szybciej?

Po prostu trzeba uważać. Coś co masz naostrzone fabrycznie, nie uzyskasz ostrząc samemu. Węglika nie musisz ostrzyć. I to jest przewagą, no ale coś za coś.

Edytowane przez smialus

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.