Skocz do zawartości

TK-3, FtF 1:72

filipsg

Rekomendowane odpowiedzi

Wreszcie mam dostęp do lustrzanki, więc mogę powoli cykać owoce pracy z czasu pandemii :D 

Zestaw poprawiłem drobnym odchudzeniem monolitu kół zapasowych, montażem drucianych uchwytów, zamianą plastikowego wyciora na drucik oraz montażem znacznie lepszego Hotchkissa z Renault FT Flyhawka. Pędzlowany Vallejo, tym razem hiszpańskie farby wycięły mi brzydki numer i poniewczasie dopatrzyłem się smug na pancerzu. Na burtach możecie dopatrzyć się czarnego gryfa - znaku wozów z 81 Samodzielnej Kompanii Czołgów Rozpoznawczych.

BRnf9zc.jpg

hPZUsbE.jpg

lldR69w.jpg

byGEZEg.jpg

WcqYj4E.jpg

f7tLV1E.jpg

SUOJcmZ.jpg

eo8iTHm.jpg

• Like 1

10 minut temu, _OldMan_ napisał:

Mieć lustrzankę, a umieć się nią posługiwać to dwa różne aspekty. :mrgreen:

Wypraszam sobie, to nie jest moja lustrzanka :szczerbol: wiem że zdjęcia szału nie robią, ale obiektyw wariował od tak małego czołgutka i skapitulowałem.

Fotki z za małą głębią ostrości. Przesłonę f na ile miałeś ustawioną? Tak z 4 by się przydało minimalnie, 5-6 było by fajnie uzyskać. O świeceniu się Koledzy pisali. Wydech do rozwiercenia, to powinno się jeszcze udać zrobić. Kolorystyka wg. instrukcji? Jeżeli tak to zielony za ciemny, FTF notorycznie babola w tym zakresie w instrukcjach wali.
 Duży + za druciane uchwyty. Ogólnie - pozytywnie, jak widać z FTF-a przy niedużym zakresie przeróbek da się coś fajnego zrobić.

• Like 1

10 godzin temu, Michal_G napisał:

Fotki z za małą głębią ostrości. Przesłonę f na ile miałeś ustawioną? Tak z 4 by się przydało minimalnie, 5-6 było by fajnie uzyskać.

fotografia-od-a-do-z-przyslona-go.jpg

W fotografii używa się terminu przysłona a nie przesłona.

Sorry za off-top ale może następne zdjęcia będą lepsze.

• Like 1
  • Thanks 2

Następnym razem postaraj się o 2 źródła światła z obu stron - lewy bok masz kompletnie niedoświetlony. Żarówki neutralne 4000K to inwestycja rzędu kilkunastu złotych za parę. I, skoro już masz dostęp do aparatu, jak koledzy powyżej: zasada "mała dziura - duża głębia", wyższa wartość przysłony, niskie ISO, dłuższy czas.

Czołgutek sympatyczny. Z ciekawości, bo nigdy nie zgłębiałem tematu - nie miały żadnych numerów, oznaczeń taktycznych itp?

• Like 1

Modelwork uczy i bawi :mrgreen: dzięki za rady, postaram się zrobić karaluchowi drugą sesję.

@Michal_G nie trzymam się sugerowanej palety i już w sumie nie pamiętam jakiej zieleni użyłem, ale jak poprawię zdjęcia to i zieleń powinna wyjść lepiej, bo w realu taki ciemniak z niego nie jest. Model TK-3 jest świetny, jedynym jego brakiem którego nie da się tak łatwo poprawić jest brak nitów na bocznych płytach. No i zestawowy karabin to straszna klucha.

@kryspacz nie, czołgi i tankietki w kampanii nie miały co do zasady żadnych oznaczeń, takie gryfy to wyjątek i dlatego zdobyłem te oznaczenia - poza tym gryf to moje kaszubskie klimaty :D

• Like 1

• 2 weeks later...

Niezależnie od jakości zdjęć, niestety jakość malowania pozostawia wiele do życzenia. Gruba warstwa farby, nakładana pędzelkiem, razi to zwłaszcza na prawym boku (brązowy) czy od góry (zielony). Zastanów się nad kupnem jakiegoś taniego Chińczyka, efekt będzie o niebo lepszy.

Przysłona f5,6 to nadal duży otwór, jak widzisz na swoich fotkach, głębia ostrości bardzo płytka. Bardzo fajna dla zrobienia nastroju, ale do prezentacji całego obiektu się nie nadaje. Tu masz dla przykładu f18 (a możnaby pewnie jeszcze 1-2 stopnie wyżej), ISO 100, czas 1 sekunda, fotka w pokoju, bez sztucznego światła: 

NIK_0657.JPG

Edytowane przez kryspacz

12 godzin temu, filipsg napisał:

No dobra, była druga sesja :szczerbol: Kombinowałem jak mogłem, niby przysłona była na 5,3 a i tak trochę rozmazania wychodzi. No nic, będę kombinował dalej...

A może Ty się za blisko z aparatem ustawiasz? Albo masz ustawione ostrzenie punktowe?

21 minut temu, Baas ArK napisał:

A może Ty się za blisko z aparatem ustawiasz? Albo masz ustawione ostrzenie punktowe?

Skoro kolega Filip sam ustawia wartość przysłony, to tryb pomiaru ostrości nie ma raczej większego znaczenia. Natomiast pytanie, czy dysponujesz statywem? Przy małej dziurze dłuższe czasy będą go wymagały.