Skocz do zawartości

Nowe kalki ToroModel w 1/35

Adams M1A1

Rekomendowane odpowiedzi

X przed numerem nie oznacza pułku ,lecz był przypisany do całej dywizji. 8DZmech jako jedyna w WP używała bloku liter  i cyfr w zakresie od X1xx  do X7xx. Znakiem taktycznym był trapez z arabska cyfrą określającą pułk[1 to 28Pzmech ,2 była przypisana 32Pzmech, 5 natomiast to 4Party],16 Pczś miał natomiast 4.Cyfra rzymska lub litera za pionową kreską w trapezie oznaczała batalion lub [litera] odział w strukturze pułku[R regulacja ruchu ,Ł łączność ].Jeśli chodzi o numery taktyczne 16 Pczś to według mojej wiedzy zaczynały się one od X1xx ,przykładowo X111 to wóz z 1kom w 1986,X153 to 4kom,X181 jest z 5 kom w 1972. Więc pojazd na zdjęciu jest z 8DZmech ,ale chyba nie z 16Pczś,ja bym obstawiał 32 Pzmech .Pozdrawiam

Unknown.png

Edytowane przez dei

• 2 years later...
57 minut temu, robertmodelarz napisał:

Cena też akceptowalna-175 PLN, jedyny minus, brak kalkomanii.

Moim skromnym zdaniem HobbyBoss to drugi majsłabszy (po Italeri) model Leo2a4. Ale za to do kupienia nowy za 85 zł... Dorzucamy do niego 2x droższą konwersję i mamy LEO 2PL za ok. 260 zł...

Możemy kupić model Menga (ok. 240 zł) i konwersję za 280 zł co razem daje 520 zł...

Każdy znajdzie coś dla siebie...

4 minuty temu, mandrivecs napisał:

Moim skromnym zdaniem HobbyBoss to drugi majsłabszy (po Italeri) model Leo2a4. Ale za to do kupienia nowy za 85 zł... Dorzucamy do niego 2x droższą konwersję i mamy LEO 2PL za ok. 260 zł...

Możemy kupić model Menga (ok. 240 zł) i konwersję za 280 zł co razem daje 520 zł...

Każdy znajdzie coś dla siebie...

Dla bogatych i ubogich modelarzy. Rynek zweryfikuje stosunek sena/jakość.

4 godziny temu, robertmodelarz napisał:

Cena też akceptowalna-175 PLN, jedyny minus, brak kalkomanii.

Kalkomanie zaprojektowane do tego zestawu z pewnych względów zostały wydane osobno pod szyldem IPMS i były dostępne, tylko na innym stoisku. Teraz nie mam możliwości wstawienia obrazka ale jak ktoś będzie chciał pooglądać to mogę to zrobić pojutrze jak wrócę z wyjazdu.

• Like 1

12 godzin temu, grzesioc napisał:

Niestety wybór modeli Leoparda 2A4 jest już bardzo ograniczony

Według jakości zestawu (IMO):

1) Meng - wiadomo

2) Revell

3) HobbyBoss

4) Italeri

Numer 3 jest przed 4 tylko ze względu na jakość plastiku, Italerka jest krucha i tępa w obróbce.

Poza tym to podobny poziom...

Godzinę temu, martinello napisał:

Jak rozumiem mamy dwa zestawy wykonane przez różnych Tworców do różnych modeli bazowych ?

Ktoś miał okazję porównać zawartość obu zestawów?

Na razie ciężko porównywać, ponieważ zestaw do Menga jest dopracowany i gotowy do sprzedaży, natomiast zestaw do Hobby Bossa wymaga jeszcze dopracowania (taką informację otrzymałem od jego twórcy).

6 godzin temu, mandrivecs napisał:

Kiedy będą w sprzedaży?

Były na Babierybie, będą w Inowrocławiu a potem pewnie w Koszalinie, może Świdnicy czy Szczecinie - to wyrób klubowy, nie przeznaczony do szerokiej dystrybucji (czytaj  - nie będzie sprzedawany w sklepach)

W dniu 5.06.2024 o 16:54, robertmodelarz napisał:

Czy będą w komplecie z konwersją Toro? 

nie wiem, ale nie sądzę...

edit--> po ustaleniach z kolegami z IPMS POLSKA, kalki te będą dodawane do konwersji ToRo 35031

Edytowane przez gajowy z wąsami

8 godzin temu, gajowy z wąsami napisał:

Ma ktoś...
Zdjęcia są załączone do kalkomanii w postaci skromnej broszurki.

A jest możliwość wstawownia tych zdjęć bo nie kupie kalki dla zdjęć bo to nie moja skala i nie odbiorę komuś przyjemności nałożenia na swój model pozdrawiam OLO

2 godziny temu, OLO napisał:

A jest możliwość wstawownia tych zdjęć ...

Ja takiej możliwości nie mam, bo nie został mi ani jeden zestaw - wszystkie gotowe zestawy przekazałem kolegom z IPMS POLSKA.
Może ktoś kto ten zestaw już posiada podzieli się fotkami broszurki...

• Like 1

• 2 weeks later...
W dniu 6.06.2024 o 20:36, gajowy z wąsami napisał:

Może ktoś kto ten zestaw już posiada podzieli się fotkami broszurki...

Jakoś cisza... najwyraźniej Ci co "pobrali" sztuki na Babierybie nie są chętni do  podzielenia się fotkami...
Ale w tzw. międzyczasie dotarła do mnie kolejna partia broszurek ze zdjęciami Leo2PL - będą one dodawane razem z kalkomaniami IPMS POLSKA do zestawu ToRo Model

Leo2PL_1.jpg

Leo2PL_2.jpg

Leo2PL_3.jpg

Leo2PL_4.jpg

Leo2PL_5.jpg

• Like 2
  • Thanks 1

W dniu 3.06.2024 o 10:29, mandrivecs napisał:

Według jakości zestawu (IMO😞

1) Meng - wiadomo

2) Revell

3) HobbyBoss

4) Italeri

Numer 3 jest przed 4 tylko ze względu na jakość plastiku, Italerka jest krucha i tępa w obróbce.

Poza tym to podobny poziom...

No, Italerka to jest całkowita porażka. Kupiłem i odrazu odstawiłem...

• Haha 1

• 2 weeks later...