dei Napisano 17 Września 2021 Share Napisano 17 Września 2021 (edytowane) X przed numerem nie oznacza pułku ,lecz był przypisany do całej dywizji. 8DZmech jako jedyna w WP używała bloku liter i cyfr w zakresie od X1xx do X7xx. Znakiem taktycznym był trapez z arabska cyfrą określającą pułk[1 to 28Pzmech ,2 była przypisana 32Pzmech, 5 natomiast to 4Party],16 Pczś miał natomiast 4.Cyfra rzymska lub litera za pionową kreską w trapezie oznaczała batalion lub [litera] odział w strukturze pułku[R regulacja ruchu ,Ł łączność ].Jeśli chodzi o numery taktyczne 16 Pczś to według mojej wiedzy zaczynały się one od X1xx ,przykładowo X111 to wóz z 1kom w 1986,X153 to 4kom,X181 jest z 5 kom w 1972. Więc pojazd na zdjęciu jest z 8DZmech ,ale chyba nie z 16Pczś,ja bym obstawiał 32 Pzmech .Pozdrawiam Edytowane 17 Września 2021 przez dei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca Kolejna nowość TORO - konwersja druk 3D do Leoparda 2Pl do modelu firmy Hobbyboss Leopard 2A4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca To się wysyp zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca 30 minut temu, mandrivecs napisał: To się wysyp zrobił Urodzaj może tylko cieszyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca Cena też akceptowalna-175 PLN, jedyny minus, brak kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca 57 minut temu, robertmodelarz napisał: Cena też akceptowalna-175 PLN, jedyny minus, brak kalkomanii. Moim skromnym zdaniem HobbyBoss to drugi majsłabszy (po Italeri) model Leo2a4. Ale za to do kupienia nowy za 85 zł... Dorzucamy do niego 2x droższą konwersję i mamy LEO 2PL za ok. 260 zł... Możemy kupić model Menga (ok. 240 zł) i konwersję za 280 zł co razem daje 520 zł... Każdy znajdzie coś dla siebie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca 4 minuty temu, mandrivecs napisał: Moim skromnym zdaniem HobbyBoss to drugi majsłabszy (po Italeri) model Leo2a4. Ale za to do kupienia nowy za 85 zł... Dorzucamy do niego 2x droższą konwersję i mamy LEO 2PL za ok. 260 zł... Możemy kupić model Menga (ok. 240 zł) i konwersję za 280 zł co razem daje 520 zł... Każdy znajdzie coś dla siebie... Dla bogatych i ubogich modelarzy. Rynek zweryfikuje stosunek sena/jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca Niestety wybór modeli Leoparda 2A4 jest już bardzo ograniczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioBan Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca 4 godziny temu, robertmodelarz napisał: Cena też akceptowalna-175 PLN, jedyny minus, brak kalkomanii. Kalkomanie zaprojektowane do tego zestawu z pewnych względów zostały wydane osobno pod szyldem IPMS i były dostępne, tylko na innym stoisku. Teraz nie mam możliwości wstawienia obrazka ale jak ktoś będzie chciał pooglądać to mogę to zrobić pojutrze jak wrócę z wyjazdu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca Jak rozumiem mamy dwa zestawy wykonane przez różnych Tworców do różnych modeli bazowych ? Ktoś miał okazję porównać zawartość obu zestawów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca 12 godzin temu, grzesioc napisał: Niestety wybór modeli Leoparda 2A4 jest już bardzo ograniczony Według jakości zestawu (IMO): 1) Meng - wiadomo 2) Revell 3) HobbyBoss 4) Italeri Numer 3 jest przed 4 tylko ze względu na jakość plastiku, Italerka jest krucha i tępa w obróbce. Poza tym to podobny poziom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca Godzinę temu, martinello napisał: Jak rozumiem mamy dwa zestawy wykonane przez różnych Tworców do różnych modeli bazowych ? Ktoś miał okazję porównać zawartość obu zestawów? Na razie ciężko porównywać, ponieważ zestaw do Menga jest dopracowany i gotowy do sprzedaży, natomiast zestaw do Hobby Bossa wymaga jeszcze dopracowania (taką informację otrzymałem od jego twórcy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PioBan Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca Obiecane wcześniej zdjęcie kalkomanii: 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca Kiedy będą w sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca 6 godzin temu, mandrivecs napisał: Kiedy będą w sprzedaży? Były na Babierybie, będą w Inowrocławiu a potem pewnie w Koszalinie, może Świdnicy czy Szczecinie - to wyrób klubowy, nie przeznaczony do szerokiej dystrybucji (czytaj - nie będzie sprzedawany w sklepach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca A ma ktoś zdjęcia pojazdów do tych kalek ewentualnie rysunki pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca 16 godzin temu, PioBan napisał: Obiecane wcześniej zdjęcie kalkomanii: Czy będą w komplecie z konwersją Toro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca (edytowane) W dniu 5.06.2024 o 16:54, robertmodelarz napisał: Czy będą w komplecie z konwersją Toro? nie wiem, ale nie sądzę... edit--> po ustaleniach z kolegami z IPMS POLSKA, kalki te będą dodawane do konwersji ToRo 35031 Edytowane 11 Czerwca przez gajowy z wąsami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca 16 godzin temu, OLO napisał: A ma ktoś zdjęcia pojazdów do tych kalek ... Ma ktoś... Zdjęcia są załączone do kalkomanii w postaci skromnej broszurki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca 8 godzin temu, gajowy z wąsami napisał: Ma ktoś... Zdjęcia są załączone do kalkomanii w postaci skromnej broszurki. A jest możliwość wstawownia tych zdjęć bo nie kupie kalki dla zdjęć bo to nie moja skala i nie odbiorę komuś przyjemności nałożenia na swój model pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca 2 godziny temu, OLO napisał: A jest możliwość wstawownia tych zdjęć ... Ja takiej możliwości nie mam, bo nie został mi ani jeden zestaw - wszystkie gotowe zestawy przekazałem kolegom z IPMS POLSKA. Może ktoś kto ten zestaw już posiada podzieli się fotkami broszurki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Czerwca Share Napisano 15 Czerwca Można zamawiać: https://www.martola.com.pl/pl141/produkty114989/leopard_2pl_conversion_set_with_decals Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca W dniu 6.06.2024 o 20:36, gajowy z wąsami napisał: Może ktoś kto ten zestaw już posiada podzieli się fotkami broszurki... Jakoś cisza... najwyraźniej Ci co "pobrali" sztuki na Babierybie nie są chętni do podzielenia się fotkami... Ale w tzw. międzyczasie dotarła do mnie kolejna partia broszurek ze zdjęciami Leo2PL - będą one dodawane razem z kalkomaniami IPMS POLSKA do zestawu ToRo Model 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 17 Czerwca Share Napisano 17 Czerwca W dniu 3.06.2024 o 10:29, mandrivecs napisał: Według jakości zestawu (IMO 1) Meng - wiadomo 2) Revell 3) HobbyBoss 4) Italeri Numer 3 jest przed 4 tylko ze względu na jakość plastiku, Italerka jest krucha i tępa w obróbce. Poza tym to podobny poziom... No, Italerka to jest całkowita porażka. Kupiłem i odrazu odstawiłem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 28 Czerwca Share Napisano 28 Czerwca W dniu 15.06.2024 o 12:25, robertmodelarz napisał: Można zamawiać: https://www.martola.com.pl/pl141/produkty114989/leopard_2pl_conversion_set_with_decals Zapowiedź zniknęła ze strony Martoli. Czy coś to oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi