pepociufakers Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 (edytowane) Cześć, Na niebieskim forum modelarskim (czyli pwm.pl) od pewnego czasu działa temat konkursowy dotyczący m.in. samolotów nieuzbrojonych. Moim wkładem w ten temat jest ta poniższa galeria samolotu Sikorski JRS-1. Tutaj w wersji używanej przez Lotnictwo Marynarki USA, choć łódz ta była i używana przez piechotę morską, a także w lotnictwie cywilnym. Maszyna ta jest mniejszą wersją dużej, czterosilnikowej łodzi latającej Sikorski S-42. Model dawno dawno temu opracowany i wydany przez SWORD, był również pakowany przez Special Hobby, a ostatnio wznowiony przez Eduarda. Opracowanie to klasyczny short-run czyli w tym przypadku trochę mydlanego plastiku, trochę żywic i trochę blachy. Ja jeszcze dodałem jeszcze więcej żywicy, wykorzystując dodatkowy zestaw do tego modelu wydany przez CMK, i bardzo polecam to rozwiązanie bo na pewno oszczędza trochę wieczorów poświęconych na pasowaniu:) Malowanie to Yellow Wings, dotychczas największy żółciak w mojej kolekcji, i coś mi się wydaje, temat łodzi latających jeszcze pociągnę trochę, mają swój urok, Catalina czeka już w pudle(ale nie żółta:) ) . Dywizjon VJ-1, z okresu 1938-1939. Kolorowego odbioru. ps. teraz właśnie zauważyłem, że przed sesją zdjęciową wypada wyczyścić obiektyw, także przepraszam za kropki na zdjęciach tu i tam:) Pzdr. Jaro Edytowane 27 Września 2020 przez pepociufakers Zdjecia. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 Mi się podoba. A ten czarny przed kabina to za bardzo się nie świeci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 (edytowane) bardzo fajna łódeczka, w pierwszej chwili myślałem że to malowanie z Guantanamo Za latającego kajaka u mnie zawsze szacunek EDIT ---------------------------- 52 minuty temu, pepociufakers napisał: .....coś mi się wydaje, temat łodzi latających jeszcze pociągnę trochę, mają swój urok, Catalina czeka już w pudle.... polecam też Beriowską Czajkę w Modelsvit Edytowane 27 Września 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 Be 6 Trampka też nieźle wygląda. W ogóle temat łodzi latających jest BARDZO atrakcyjny - kupa bardzo interesujących samolotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 Godzinę temu, WujekAlice napisał: Be 6 Trampka też nieźle wygląda. W ogóle temat łodzi latających jest BARDZO atrakcyjny - kupa bardzo interesujących samolotów. Wygląda nieźle, ale to podobno bardziej chińska wersja niż oryginalny Be-6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 Chińskie kalki też tam są, to jakby problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 27 Września 2020 Autor Share Napisano 27 Września 2020 Dzięki Panowie za dobre słowa. 4 godziny temu, WujekAlice napisał: Mi się podoba. A ten czarny przed kabina to za bardzo się nie świeci? Pewnie, że się za bardzo świeci!:) Dzięki za uwagę, właśnie coś mi mówiło, że o czymś zapomniałem i teraz już wiem - o zmatowieniu tego co matowe być powinno:) Jak byłem mały to taką Be-6 z Plasticarta bardzo chciałem mieć, no ale nie dane mi go było ulepić, więc może jak uporam się ze sprzętem USA i Japonii(bo to jest mój konik) to i przyjdzie pora na Radziecki:) Teraz czekam na wznowienie PBM Mariner. Ten model w 1:72 niby jest na stronie producenta dostępny, ale w polskich sklepach cisza. 2 godziny temu, WujekAlice napisał: (...) W ogóle temat łodzi latających jest BARDZO atrakcyjny - kupa bardzo interesujących samolotów. I wdzięczny temat do wszelkiego rodzaju dioram morskich. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 (edytowane) 56 minut temu, pepociufakers napisał: ...może jak uporam się ze sprzętem USA i Japonii(bo to jest mój konik) to i przyjdzie pora na Radziecki:) Teraz czekam na wznowienie PBM Mariner. Ten model w 1:72 niby jest na stronie producenta dostępny, ale w polskich sklepach cisza. Mariner był w Martoli ze 4 lata temu (z Minicrafta) - niestety dość drogi i zanim się zdecydowałem kupić to już nie był dostępny nawet z opcją "na zamówienie". Ale jak bardzo Ci zależy to można go upolować na ebay'u - widziałem że są dostępne. EDIT -------------------- Jak amerykańce lubisz to w bardzo podobnych klimatach jest Marlin - polecam ! (kawał bydlaczka po zlepieniu ) https://www.martola.com.pl/pl306/produkty74361/martin_p5m_2g_marlin_coast_guard Edytowane 27 Września 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 W dniu 27.09.2020 o 23:05, M.A.V. napisał: Jak amerykańce lubisz to w bardzo podobnych klimatach jest Marlin - polecam ! (kawał bydlaczka po zlepieniu ) Marlin tak, w jakimś bardziej bojowym malowaniu jak najbardziej... do magazynu... będzie co na emeryturze lepic;) Jeśli chodzi o Marinera, to liczę, że kiedyś pojawi się ponownie w normalnej dystrybucji, co ciekawe na stronie producenta jest w normalnej sprzedaży, więc do emerytury mam czas:) Teraz przede mną rozkmina czy Catalina, czy Duck czy Goose, a może coś mniejszego, bo chodzi za mną jakaś diorama lotniczo-wodna. ps. z hardcorów jest jeszcze Curtiss H-16 z Rodena. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, pepociufakers napisał: Teraz przede mną rozkmina czy Catalina, czy Duck czy Goose, a może coś mniejszego, bo chodzi za mną jakaś diorama lotniczo-wodna. ja to kiedyś miałem pomysł żeby zmajstrować coś podobnego : tylko w wersji japońskiej : zamiast Black Cata miała być Mavis z Hasegawy i żywiczna łódź patrolowa od Choroszego ale oczywiście na ambitnych planach się skończyło EDIT ------------------- oczywiście wszystko w jedynej słusznej skali 1:72 Edytowane 30 Września 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 30 Września 2020 Autor Share Napisano 30 Września 2020 5 minut temu, M.A.V. napisał: oczywiście wszystko w jedynej słusznej skali 1:72 No tak, bo zeby to zrobic w skali 1:32 to trzeba miec juz ogrodek z oczkiem wodnym;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 Robię Camsa 37 A Azura, jak go bardzo nie zjejdolę, to się nim pochwalę Na razie się zaczopowałem przy statecznikach... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 21 godzin temu, pepociufakers napisał: No tak, bo zeby to zrobic w skali 1:32 to trzeba miec juz ogrodek z oczkiem wodnym;) Hm.... zainspirowałeś mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 39 minut temu, WujekAlice napisał: Robię Camsa 37 A Azura, jak go bardzo nie zjejdolę, to się nim pochwalę Czy to jest poważna deklaracja? Jeżeli tak to szykuję garnitur i krawat (bo jak wiadomo - klient w krawacie jest mniej awanturujący się ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 Dlaczego wiedziałem, że Ty pierwszy się odezwiesz? Deklaracja poważna. Jestem na etapie użerania się z czerwoną farbą do stateczników. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 5 godzin temu, WujekAlice napisał: Robię Camsa 37 A Azura, jak go bardzo nie zjejdolę, to się nim pochwalę Na razie się zaczopowałem przy statecznikach... powodzenia w budowie - też go mam w szafie, ale po zlepieniu Azurowego F-91 gdzie spasowanie kadłuba było tragikomiczne trochę mam uraz do wyrobów tej firmy więc pewnie jeszcze długo poleży sorry pepociufakers za OFFTOP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 2 Października 2020 Autor Share Napisano 2 Października 2020 mnie offtopy nie gorsza, kazda rozmowa ewoluluje:) Rzucilem okiem na F-91, to jeden z pierwszych wypustow sworda, takze gromy siarczyste ogniste znowu laduja u Sworda:) ps. w sumie ciekawe sa losy tych wypustow Sworda, lataja pomiedzy Azura, Special Hobby, Eduarda i jeszcze czasami trafiaja do AZ Model/RS Model. Pzdr. Jaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi