mandrivecs Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 Gites majonez, świetne wygląda. Czekam na malowanko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 2 Października 2020 Share Napisano 2 Października 2020 10 godzin temu, martinello napisał: Tak masterclub wygląda OK - ale nie miałem okazji osobiście sprawdzić EDIT -> oglądając recenzję tych gąsek oraz instrukcję https://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/masterclub/mtl35123.html zauważyłem, że łączniki trzeba jednostronnie kleić do ogniwa. A więc znowu niestety nieruchome. Konkretnie to chodziło mi o te. Sam je posiadam i nie trzeba nic kleic. Screenshot w celach dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 Kolejny etap ,malowanie,ostatnie zdjęcia przedstawiają model już po lakierze w przygotowaniu pod kalki Malowanie : -Black Gloss -Raf Dark Green 2 -Raf Dark Green 2 + Dark Yellow -Raf Dark Green 2 + Dark Yellow+Buff -Raf Dark Green 2 + Dark Yellow+Buff+White Klasycznie wszystko Tamiya + Leveling Thinner Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 Kalkomanie .... , jeszcze są zaznaczone ,zdjęcie wykonane na świeżo po ich położeniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Czemu służy takie dziwne rozjaśnianie i plamiastość wozu? Element np. właz umieszczony na górze raczej, jak już, powinien być rozjaśniony w całości, a nie w połowie. Może ładnie, może nie, ale na pewno na obecną chwilę naturalnie to nie wygląda. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Może żeby uniknąć monotonii i wrażenia bryłowatości? Mnie się osobiście podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 52 minuty temu, Pan_na_Zulawach napisał: Czemu służy takie dziwne rozjaśnianie i plamiastość wozu? Element np. właz umieszczony na górze raczej, jak już, powinien być rozjaśniony w całości, a nie w połowie. Może ładnie, może nie, ale na pewno na obecną chwilę naturalnie to nie wygląda. Cóż... Są to zabiegi kolorystyczne mające na celu urozmaicić odbiór artystyczny modelu, one oczywiście nie co przygasną pod washem i innymi brudami.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Godzinę temu, Pan_na_Zulawach napisał: Czemu służy takie dziwne rozjaśnianie i plamiastość wozu? Element np. właz umieszczony na górze raczej, jak już, powinien być rozjaśniony w całości, a nie w połowie. Może ładnie, może nie, ale na pewno na obecną chwilę naturalnie to nie wygląda. Oj Panie, już na swoim modelu tłumaczyłem o co chodzi... Model pomalowany w taki sposób sprawia wrażenie bardziej przestrzennego niż wyszedłby przy jednolitym malowaniu. Podkreśla krzywizny, akcentuje pewne detale i buduje wrażenie światła i cienia. Poza tym jest po prostu bardziej atrakcyjny dla oka. Naprawdę nie widziałeś modeli malowanych w taki sposób? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Godzinę temu, Pan_na_Zulawach napisał: Czemu służy takie dziwne rozjaśnianie i plamiastość wozu? Element np. właz umieszczony na górze raczej, jak już, powinien być rozjaśniony w całości, a nie w połowie. Może ładnie, może nie, ale na pewno na obecną chwilę naturalnie to nie wygląda. Taka moda teraz zapanowała, nie wiele ma to wspólnego z realizmem, ale rzeczywiście model jest atrakcyjniejszy po takich zabiegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Kolejny model Michała, na którym malowanki wychodzą genialnie. Podoba się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Godzinę temu, TAW napisał: Oj Panie, już na swoim modelu tłumaczyłem o co chodzi... @TAW, pamiętam, że tłumaczyłeś, tylko, że u Ciebie wyglądało to trochę inaczej- poza kilkoma wyjątkami wyglądało to, powiedzmy, jakby było uporządkowane, a tutaj, no cóż- totalna przypadkowość. No właśnie pierwszy raz na warsztacie widzę, ze ktoś tak maluje model- rozjaśnia kompletnie przypadkowo. Obserwuję, bom ciekawym jak stłumisz jasne boki wieży w stosunku do miejsc, które teraz są ciemne, a powinny być jasne, a na pewno jaśniejsze niż boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 1 minutę temu, Spotter napisał: Michał, z Panem Żuławianym nie masz co wchodzić w dyskusję. Ty go filtrowałeś, czy sam lakier tak mu zmienił finalny odcień? Sam lakier, żaden filtr czy innych specyfik nie był jeszcze położony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 5 Października 2020 Share Napisano 5 Października 2020 7 godzin temu, MichalZ napisał: Sam lakier, żaden filtr czy innych specyfik nie był jeszcze położony To buduj kolor w stronę brązu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 5 Października 2020 Share Napisano 5 Października 2020 Fajnie wyszedł ten twój Olive Drab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 5 Października 2020 Autor Share Napisano 5 Października 2020 5 godzin temu, martinello napisał: To buduj kolor w stronę brązu. Jest to pomysł.... myślę nad położeniem brązowego filtra,. Model otrzymał wash, czekam aż podeschnie i kładę lakier (albo mat albo satyna). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 5 Października 2020 Autor Share Napisano 5 Października 2020 Teraz, Spotter napisał: A po co po washu lakier? To jest olej, prawda? I teraz zapewne będziesz brzydził. Jak wash ci ładnie wyschnie (24-48h) to już go nie ruszysz. A każda warstwa lakieru tylko ci zmienia finalny kolor. Ja lakier kładę tylko raz - pod kalki. Potem już nie ma takiej potrzeby i nigdy późniejsze zabiegi mi nie wymyły washa. No chyba, że robisz ekspresem i nie masz czasu czekać aż wyschnie, to wtedy ma to jakiś sens. To eksperyment, do tej pory też dawałem tylko pod kalki i na koniec mat, ale "dust & dirt deposite" bardzo ciężko się na tym układał, dlatego dałem jeszcze mgiełkę satyny, tak teraz będzie brzydzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 5 Października 2020 Autor Share Napisano 5 Października 2020 Ciąg dalszy, poszła jeszcze delikatna warstwa lakieru oraz filtr brązowy, pomalowałem również wstępnie detale , muszę jeszcze dokończyć narzędzia ,linę oraz skrzynkę ,a następnie ruszę z brudzingiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Października 2020 Share Napisano 5 Października 2020 Napiszę po raz kolejny - Twoje malunki trafiają idealnie w mój gust. Aż szkoda go brudzić! Podoba się i to bardzo! Mam prośbę - zmajstruj jakiegoś jeepa, bardzo chciałbym zobaczyć zielone auto z Twojej lakierni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 5 Października 2020 Autor Share Napisano 5 Października 2020 Teraz, mandrivecs napisał: Napiszę po raz kolejny - Twoje malunki trafiają idealnie w mój gust. Aż szkoda go brudzić! Podoba się i to bardzo! Mam prośbę - zmajstruj jakiegoś jeepa, bardzo chciałbym zobaczyć zielone auto z Twojej lakierni! Myślę że mam coś gotowego.... W tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Października 2020 Share Napisano 5 Października 2020 2 minuty temu, MichalZ napisał: Myślę że mam coś gotowego.... W tym temacie To poproszę galerię na forum! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 5 Października 2020 Autor Share Napisano 5 Października 2020 Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 6 Października 2020 Autor Share Napisano 6 Października 2020 Jedziemy dalej, dokończyłem narzędzia, poszło brudzenie, wpierw dust i deposit o kolorze ziemi,a następnie zakamarki wzmocniłem ciemnym brązowym z ammo (oilbrushem). Obecnie zaczynam męczyć podwozie, a nadwozie jeszcze wrócę,dołoże kilka obić oraz przetrę spawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 Szczęka opada. Masz talent malarski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 6 Października 2020 Autor Share Napisano 6 Października 2020 Brudzenie podwozia,na mokrą powierzchnię (Splashes + earth effect) tapowałem pigmenty ,wpierw dark earth następnie europe earth ammo . 39 minut temu, Spotter napisał: Te zacieki z brudu od krawędzi przesadzone. Brudne zacieki najczęściej tworzą się od miejsc, gdzie ten brud się kumuluje. Ja bym je trochę zrobił delikatniejsze. Inna wannie i na wieży. Spoks,póki co wszystko mogę jeszcze poprawić,także pochylę się jeszcze nad zaciekami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Października 2020 Share Napisano 7 Października 2020 Kobra King - nazwa własna nadana przez załogę a Jumbo - wiadomo, słoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi