Jeden48 Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 Cześć. Zabieram się za model Panzer III N w mojej ulubionej skali - 1/48. Zakładam ten wątek, ponieważ... stoję z umiejętnościami w miejscu. Kilka lat temu udało się parę ciekawych modeli i... cóż, nie umiem nic lepszego zrobić. Trzeba to zmienić. Zestaw - to znana i lubiana Tamiya (z wanną kadłuba stworzoną, by mogła być narzędziem zbrodni? Waga konkretna jest). Marzy mi się wykonać pojazd w malowaniu z Afryki Północnej. Nie mam umiejętności, by zrobić maszynę ze zdjęcia, ale wzorować się na tym foto pobranym z czeluści wujka google będę. Do zestawu dodam jeszcze gąsienice Friulmodel (Atl-4805), by mieć gąsienice z otwartym zębem. Dojdą koniecznie siatki na grille, sporo kanistrów, jakieś skrzynie. Pytań "jak to zrobić?" będę miał całkiem sporo, mam nadzieję, że będę potrafił korzystać z rad i podwyższać swoje umiejętności. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 30 Września 2020 Share Napisano 30 Września 2020 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 Popatrzymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 Pojazd na zdjęciu jest opisywany jako należący do 501 Batalionu Czołgów Ciężkich i miał brać udział w walkach w Tunezji w 1943 roku. Foto ma być zrobione 20.01.1943 roku na przełęczy Karachoum. Podaję pomocny link do strony: http://tiger1.info/unit-page/501-Afrika Warto klikać na linki - sporo fajnych zdjęć. Poniżej to, co wyszperałem na temat Twojego wozu: Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Października 2020 Share Napisano 1 Października 2020 Witam Cię na forum. Będę zaglądał i kibicował. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeden48 Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Ta kolorowa plansza z prezentacją pojazdu mnie martwi. Tamiya dała numer 04 w kolorze czerwonym z białą obwódką. I na tej planszy wieża ma wyrzutnie granatów dymnych. Fajnie to wygląda, ale na oryginale chyba nie było, hełmy raczej na takiej wyrzutni nie są zawieszone, prawda? Ale cieszy mnie bardzo, że jest jeszcze jedna fotka tego pojazdu, tej jeszcze nie widziałem, więc bardzo dziękuję. A co tam na warsztacie? Bawię się friulami, chociaż jeszcze nie przyjechało do mnie wiertełko, więc nie wszystkie ogniwka jestem w stanie teraz wykorzystać. Zamówiłem też żywiczny zasobnik na wieżę, jakoś bardziej mi odpowiada. Ale póki co przyczepiłem zestawowy, by ładniej wyglądał. Mam jedno podwozie od Pz.III w tej skali, które służy mi do różnych eksperymentów, więc do zdjęcia założyłem sobie, by popatrzeć jak friule wyglądają. To dla mnie pierwszy kontakt z takimi gąsienicami i przyznam, że sporo frajdy mam przy tym jak to wygląda na pojeździe. Pozdrawiam i życzę miłego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 W dniu 1.10.2020 o 16:32, zaruk napisał: Poniżej to, co wyszperałem na temat Twojego wozu: Pojazd na zdjęciu to Pz.Kpfw.III ausf.N - Fgst.74881 z montowni MNH - lipiec 1942 roku. Na kolorowym rysunku z czasopisma - 'Panzers of Kasserine the Afrika Korps in Tunisia" - (str.17) są błędy : - Pz.Kpfw.III ausf.N - No.04 - nie miał zamontowanych wyrzutników granatów - godło Panzer-Abteilung 501 narysowane w złym miejscu - śruba na rysunku jest nad nim - powinna być przed nim. - pojazdy Pz.Kpfw.III ausf.N w kompanii sztabowej miały numery na wieży w kolorze czerwonym od 03 do 07. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Nie wiem skąd Ty to wszystko wiesz, ale chylę czoła jakbyśmy mieli lata 50 to bym założył, że po prostu projektowałeś te czołgi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 A ja myślałem, że pomogłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeden48 Napisano 6 Października 2020 Autor Share Napisano 6 Października 2020 @meser262rewelacyjne wiadomości, podziwiam wiedzę! @zaruk no pewnie, że pomogłeś. Nowe zdjęcie + wykluczenie wątpliwości to sporo. Muszę zacząć kompletować farby do tego modelu. Czy farba od AK-Interactive RC069 (Braun RAL8020) będzie dobrym kolorem dla tego pojazdu ogólnie dobrą farbą do malowania aerografem? Kolejna kwestia który mnie cały dzień męczy to stelaż z tyłu pancerza, który ma trzymać skrzynie i kanistry. To były jakieś modyfikacje polowe czy raczej to była jakaś standaryzacja? Nie wiem do końca jak się za to zabrać i zrobić takowy by estetycznie to wyglądało... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 Też kupiłem tę farbę zamierzając malować nią moją czwórkę. Obecnie nie wiem, czy nie jest ona za ciemna. Przejrzę jeszcze fotki, które dzisiaj ściągnąłem, są wśród nich kolorowe (nie kolorowane) zdjęcia niemieckich pojazdów z Afryki. Póki co podsyłam ( wyłącznie w celach dyskusji) propozycję malowania wozu z tej samej jednostki: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Października 2020 Share Napisano 6 Października 2020 Wkleję jeszcze fotkę karty referencyjnej koloru RAL 8020. Możesz dobrać najwłaściwszy kolor mieszając farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeden48 Napisano 14 Października 2020 Autor Share Napisano 14 Października 2020 Cześć. Dzisiaj wieczorkiem usiadłem do Friuli. Zamoczyłem w Metal Burnishing Fluid od AK-Interactive i porobiły mi się takie białe kropki (nie taki łatwy jednak ten mój pierwszy raz z Friulami). Co z takim czymś zrobić? Ponowna kąpiel? Co źle zrobiłem? I takie ciemne plamy też się momentami porobiły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Października 2020 Super Moderator Share Napisano 14 Października 2020 Odtłuściłeś przed moczeniem? Jeśli tak to pędzelkiem na przyszłość trzeba usunąć bąbelki powietrza, płyn nie zawsze dobrze "przylega" i dlatego masz "oczka" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 15 Października 2020 Share Napisano 15 Października 2020 (edytowane) W dniu 4.10.2020 o 19:18, Klapouch napisał: Nie wiem skąd Ty to wszystko wiesz, Odpowiedź jest prosta - KSIĄŻKI - W dniu 6.10.2020 o 19:15, Jeden48 napisał: Kolejna kwestia który mnie cały dzień męczy to stelaż z tyłu pancerza, który ma trzymać skrzynie i kanistry. Może fotki pomogą. Przypomnienie - FOTKI TYLKO W CELACH DYSKUSJI Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 15 Października 2020 przez meser262 Przypomnienie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeden48 Napisano 18 Października 2020 Autor Share Napisano 18 Października 2020 Panowie, bardzo dziękuję za Waszą pomoc, dużo to mi daje. Działam trochę z modelem. Ponownie gąsienice moczyłem i się ciemne zrobiły bardzo, może będę jednak normalnie je malować jeszcze... Mam problem z ilością gąsienic. Teraz są napięte, a jak dodam jedno ogniwo to zwisy ogromne. Poskładałem na patafixa do fotki podwozie i bambetle. I coś się tworzy ze stelażem. Powoli zaczyna to jakoś się prezentować i cieszyć oko na półce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 18 Października 2020 Share Napisano 18 Października 2020 Czy gąsienicę na dachu po prostu przykleisz, czy w zestawie są do niej jakieś mocowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek12 Napisano 19 Października 2020 Share Napisano 19 Października 2020 No moim skromnym zdaniem patrząc na zdjęcia pojazdu i na model to bym zostawił tak bo na rzeczywistym zdjęciu z epoki te zwisy nie są za duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 20 Października 2020 Share Napisano 20 Października 2020 To coś z przodu pod wieżą co ma być hakiem koniecznie popraw. Twój pojazd to dość wczesna wersja ausf.N. Na przednich włazach zawiasy, brak granatów dymnych, wczesny wydech itd. Skoro to wcześniak to powinien mieć haki do podnoszenia płyt na wszystkich płytach na kadłubie. W dniu 18.10.2020 o 22:21, zaruk napisał: Czy gąsienicę na dachu po prostu przykleisz, czy w zestawie są do niej jakieś mocowania? Słuszne spostrzeżenie. Nie było żadnych mocowań - ot po prostu drut/sznurek/kabel cokolwiek. Przymocowane do haków na wieży. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 20 Października 2020 Share Napisano 20 Października 2020 W dniu 18.10.2020 o 21:51, Jeden48 napisał: ... Mam problem z ilością gąsienic. Teraz są napięte, a jak dodam jedno ogniwo to zwisy ogromne... Taki wygląd gąsienic masz z firmowych plastików - skoda kasy na friule. Ja bym mimo wszystko dodał jedno ogniwko. Sugeruję aby podziałać z kołem napędowym które mocuje się na gumowej tulei. Można tą tuleję zamienić na tuleję mimośrodową i w tedy możesz w niewielkim stopniu dokonać regulacji naciągu gąsienicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeden48 Napisano 2 Listopada 2020 Autor Share Napisano 2 Listopada 2020 W dniu 20.10.2020 o 15:18, Markuz napisał: Taki wygląd gąsienic masz z firmowych plastików - skoda kasy na friule. Ja bym mimo wszystko dodał jedno ogniwko. Będę próbować jeszcze wprowadzać zmiany. W dniu 20.10.2020 o 12:50, meser262 napisał: To coś z przodu pod wieżą co ma być hakiem koniecznie popraw. Twój pojazd to dość wczesna wersja ausf.N. Na przednich włazach zawiasy, brak granatów dymnych, wczesny wydech itd. Skoro to wcześniak to powinien mieć haki do podnoszenia płyt na wszystkich płytach na kadłubie. Haki założyłem (tego na tylnej płycie jeszcze nie dawałem, to pewnie nastąpi jak już wymyślę co tam wrzucę na pakę). Bardzo dziękuję za pomoc! Kolejny mały kroczek do celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi