JFM Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 Dzień dobry, Zestaw plot 9K33 OSA 8. pułku przeciwlotniczego 8. Bałtyckiej Dywizji Obrony Wybrzeża z Koszalina. Na uwagę zasługuje fakt, że pojazd ma jeszcze oznaczenia 8.DDZ (trapezy) z przed transformacji ustrojowej. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 11 Października 2020 Autor Share Napisano 11 Października 2020 Dziękuję kol. SOKÓŁ za zdjęcie realnego pojazdu, które pomogło mi zbudować ten model. Od siebie dodałem tylko samolociki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 bardzo mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 Świetny model, warta udokumentowania tematyka. Ten "merol" to zdobyczny ?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 11 Października 2020 Autor Share Napisano 11 Października 2020 5 minut temu, chorąży napisał: Ten "merol" to zdobyczny ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 Piękny temat Były czasy, gdy te zestawy były tak utajnione, że nasi żołnierze jeździli na strzelania do ZSRR. Nie pamiętam tylko, gdzie o tym czytałem... może w Żołnierzu Polskim? 25 minut temu, chorąży napisał: Ten "merol" to zdobyczny ?? Wiadomo, na Niemcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 11 Października 2020 Autor Share Napisano 11 Października 2020 Ja natomiast gdzieś, kiedyś czytałem, że merole były zakupione z części zysku po sprzedaży jedynego batalionu BWP-2 jaki był w WP. Nie wiem ile w tym prawdy...?... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 Osa piękna, gratulacje! Jakimi farbami malowaleś kamuflaż? Co do Mercedesa, to chyba ta wersja to science fiction w tym malowaniu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snakeplisken Napisano 11 Października 2020 Share Napisano 11 Października 2020 To chlopaki z Koszalina 3 suki zestrzelily?Bo chyba tylko jedna zestrzelona zostala ,ale chyba przez Kuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 11 Października 2020 Autor Share Napisano 11 Października 2020 Godzinę temu, Zderzak napisał: Osa piękna, gratulacje! Jakimi farbami malowaleś kamuflaż? Co do Mercedesa, to chyba ta wersja to science fiction w tym malowaniu? Czarny mat i Dark Green: A.MIG oraz Armour Brown: Vallejo Air. Na Mercedesach faktycznie, nie znam się... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 11 Października 2020 Autor Share Napisano 11 Października 2020 Godzinę temu, Snakeplisken napisał: To chlopaki z Koszalina 3 suki zestrzelily?Bo chyba tylko jedna zestrzelona zostala ,ale chyba przez Kuba. Kolega z Leszna...?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 7 godzin temu, JFM napisał: Na Mercedesach faktycznie, nie znam się... Byłem ciekawy po prostu czy Wolfy występują gdzieś poza brygadami z Leopardami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 13 godzin temu, Grzes napisał: Piękny temat Były czasy, gdy te zestawy były tak utajnione, że nasi żołnierze jeździli na strzelania do ZSRR. Nie pamiętam tylko, gdzie o tym czytałem... może w Żołnierzu Polskim? Wiadomo, na Niemcach Jeździli do ZSRR bo tylko tam można było bezpiecznie i bez ograniczeń ćwiczyć. Cele tam były inne niż pocisk katiuszy, bomba termitowa zrzucana z su-22 czy latawiec wleczony za Iskrą.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 12 Października 2020 Autor Share Napisano 12 Października 2020 4 godziny temu, Zderzak napisał: Byłem ciekawy po prostu czy Wolfy występują gdzieś poza brygadami z Leopardami Ale ja naprawdę nie jestem fachowcem od Mercedesów - bez żadnych podtekstów i złośliwości. Chciałem po prostu mieć ten model w swojej kolekcji, a że malowaniem jest zbliżony do OSY to mu nakleiłem kotwice i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 A co do samej Osy, jak ogólnie ze spasowaniem tego zestawu, jakością i odzwzorowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 "Osa" super. Gdzieś w swoich zbiorach fotek mam "Osę" również z oznaczeniami "zestrzeleń" - poszukam i sprawdzę czy to aby nie ta sama. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 12 Października 2020 Autor Share Napisano 12 Października 2020 1 godzinę temu, Zderzak napisał: A co do samej Osy, jak ogólnie ze spasowaniem tego zestawu, jakością i odzwzorowaniem? Jak dla mnie doskonale spasowany model, nie użyłem grama szpachli, a pilnik (papier ścierny), był potrzebny jedynie do wygładzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 12 Października 2020 Autor Share Napisano 12 Października 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Michal_G napisał: "Osa" super. Gdzieś w swoich zbiorach fotek mam "Osę" również z oznaczeniami "zestrzeleń" - poszukam i sprawdzę czy to aby nie ta sama. Nie wiem czy to z Koszalina, czy z Leszna ale niewątpliwie to chyba rekordzista "zestrzeleń". Edytowane 12 Października 2020 przez JFM Niewidoczne zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snakeplisken Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 22 godziny temu, JFM napisał: Kolega z Leszna...?... Witaj nie, z ZG pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 "Osa" z trzema symbolami "zestrzeleń", zdjęcie ze święta 2 Korpusu Zmechanizowanego w 2008 r. Ciekawe co to za symbol jachtu żaglowego - jacht dowódcy zatopili ćwicząc przeprawę? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 29 minut temu, Michal_G napisał: Ciekawe co to za symbol jachtu żaglowego - jacht dowódcy zatopili ćwicząc przeprawę? może to znaczek uczestnictwa w jakiś regatach wszak podwozie pływające 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 (edytowane) 7 godzin temu, M.A.V. napisał: może to znaczek uczestnictwa w jakiś regatach wszak podwozie pływające Znaczek ten to chyba Wojskowy Dom Wypoczynkowy Zegrze - taki widziałem w ośrodku. Na poważnie model jest super.-bardzo ładnie wykonany. Fajnie dobrane kolory kamuflażu. Zestaw Trumpetera- jedyny dostępny na rynku, z którego można zrobić nasz model OSY w tej skali- brawo dla producenta. SU-22 zestrzelił jednak tak jak napisano powyżej- zestaw KUB. https://slupsk.naszemiasto.pl/ustka-to-nie-byla-awaria-su-22-zostal-zestrzelony/ar/c1-5794809 Edytowane 13 Października 2020 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 (edytowane) W dniu 12.10.2020 o 14:55, JFM napisał: Nie wiem czy to z Koszalina, czy z Leszna Za moich czasów (początki lat 90-tych)OS w Lesznie nie było..Tylko Koszalin,Szczecin,Gubin i Czerwińsk,a Mercedesy pojawiły się coś "chwilę później"-to był skok technologiczny!!Za moich czasów D-ca Pułku jeździł Żukiem Model zacny! Edytowane 13 Października 2020 przez piotrkur 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_W Napisano 17 Października 2020 Share Napisano 17 Października 2020 Bardzo ładny. Malowanie i brudzenie super. Co to za firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Października 2020 Share Napisano 17 Października 2020 (edytowane) 9 minut temu, Piotr_W napisał: Co to za firma? jeśli pytasz o modele to : + chyba to : Edytowane 17 Października 2020 przez M.A.V. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi