Skocz do zawartości

AV-8B Harrier II+ VMA-223 Bulldogs, Hasegawa 1:72

Psar77

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, Psar77 napisał:

Są średnie ale... takie właśnie mają być. Bo i różnice między Light i Dark Ghost Grey są nikłe. Ja malowalem farbami RC od AK.  Jeszcze się zastanawiam czy nie dać taśmy i pociągnąć wyraźniej tą granicę...

Czyli mam dobrze :wink: Ja robiłem od taśmy i za dużo to nie zmieniło. 

No dobra.... niby ok:

20220911_230915.thumb.jpg.c8b76d861f34651cce6efc40a86f9f5b.jpg

... ale jak sie bliżej przyjrzeć, to się okazuje, że nie tak łatwo Ultrą zrobić ładne przejście "z ręki":

20220911_230925.thumb.jpg.83d78e32ee95cadddde66933a397df81.jpg

Wiec się chyba grzecznie przeproszę z patafixem i spróbuję raz jeszcze :szczerbol:

A! Jeszcze news ! Tak w sumie powiązany z tematem. Słyszeli, że od 13ego do 19ego września w Gdyni cumuje USS Kearsarge?!

7226227.jpg.3a97ab2e1af1eb807dfd3ea0fdcee64b.jpg

Jadę zobaczyć AV-8B na żywo !

@mirage3Pioter Ty masz blisko do morza - rozeznałbyś temat jakie będą opcje czy tylko z daleka, czy też z bliska będzie można oglądać  🙂

Edytowane przez Psar77
  • Like 2

10 godzin temu, Psar77 napisał:

Wiec się chyba grzecznie przeproszę z patafixem i spróbuję raz jeszcze :szczerbol:

Praktyka czyni mistrza, ważniejsza od aerografu jest konsystencja farby i ciśnienie.

17 minut temu, Roland_Sebastian napisał:

Praktyka czyni mistrza, ważniejsza od aerografu jest konsystencja farby i ciśnienie.

Może faktycznie farba była trochę za gęsta? 🤔 No nic - może dzisiaj jeszcze raz spróbuję. Wydaje mi się, że jak będę malowal jasnym na ciemne to granica wyjdzie lepiej niż ciemnym na jasne.

@Psar77 Tylko z tego co mówia to USS Kearsarge wejdzie do portu MW na uzupełnienie zapasów...chociaż może i na nabrzeże Francuskie a to jest zaraz obok więc kto wie, chwilę postoi. Zobaczę w środę bo we wtorek to będzie ciemno jak w doopie wejście do portu ok. 20.00.

image.thumb.png.d352eab8947d480ccd91f1c25002b54b.png

• Like 1

20 minut temu, mirage3 napisał:

@Psar77 Tylko z tego co mówia to USS Kearsarge wejdzie do portu MW na uzupełnienie zapasów...chociaż może i na nabrzeże Francuskie a to jest zaraz obok więc kto wie, chwilę postoi. Zobaczę w środę bo we wtorek to będzie ciemno jak w doopie wejście do portu ok. 20.00.

image.thumb.png.d352eab8947d480ccd91f1c25002b54b.png

To dawaj znać - ja tutaj w blokach startowych czekam :szczerbol:

W dniu 12.09.2022 o 10:48, mirage3 napisał:

...chociaż może i na nabrzeże Francuskie a to jest zaraz obok więc kto wie, chwilę postoi.

Wlasnie wyczytalem, ze wlasnie przy Nabrzeżu Francuskim będzie cumował. Ale też, że przypływa umyć pojazdy, które tam pod pokładem trzyma. Generalnie spora operacja logistyczna.

Tutaj więcej info

Jutro rano wchodzi do portu więc może bierz aparat, lornetkę i jedź jak masz opcję 🙂

Tymczasem w hangarze zrobiłem podwozie. Jak je pomaluję to dojdzie jeszcze kilka cynowych kabelków w naturalnym kolorze 🙂

20220913_225359.thumb.jpg.74c0fd2eb18ee577843b83be78d4273a.jpg

• Like 1

W dniu 12.09.2022 o 18:42, barszczo napisał:

Da się, da się :D . Mocno rozcieńczonym jasnym szarym przymaluj odkurz i będzie dobrze :super:.

Kurde balans! Chyba się udało :szczerbol:

20220914_204710.thumb.jpg.657d0ec04c4b1e648aea32dae169098e.jpg20220914_204720.thumb.jpg.d97ad58ac167dd4a688a78dbe8969c52.jpg

Pojechałem też po ciemnoszarym, żeby był trochę bardziej wypłowiały - myślę, że jest lepiej.

• Like 5

i tu powinna wkroczyc "3" bilmodela, do kalek jak blacha.

Zresztą sprawdziłbym poprawnosc merytoryczną kalek, w moim AV-8B+ są merytorycznie do luftu

Godzinę temu, Moses napisał:

i tu powinna wkroczyc "3" bilmodela, do kalek jak blacha.

Zresztą sprawdziłbym poprawnosc merytoryczną kalek, w moim AV-8B+ są merytorycznie do luftu

No tutaj też to troszkę kuleje, ale jak sprawdzałem malowanie tego egzemplarza to różnie z tym bywało  różnych okresach czasu. Generalnie to jest ok ale do kitu są oznaczenia na wlotach powietrza i gwiazdy na napływach przednich dysz. No ale nic ju na to nie poradzę. I tak jestem zadowolony, że jakoś siadły te kalki. Teraz czekam aż stwardnieje ten błysk, bo go nie żalowalem... :szczerbol:

20220920_180641.thumb.jpg.24dc1cad67054702e61a42cf4e089085.jpg

• Like 1

Oj te kalki strasznie się odetną przy washu. 
Punktowo nanies na nie kilka warstw błyszczacego lakieru, nastepnie przepoleruj gąbką, powinno to usunąć widoczny schodek

41 minut temu, Moses napisał:

Punktowo nanies na nie kilka warstw błyszczacego lakieru, nastepnie przepoleruj gąbką, powinno to usunąć widoczny schodek

Nie ucz ojca dzieci robić :szczerbol: - odsyłam do kalek w galeriach moich F-14 i F-117 😉  Po to właśnie schnie tel lakier, żebym mógł przeszlifowac kalki  na rowno z płatowcem  🙂

Edytowane przez Psar77

47 minut temu, Moses napisał:

5 minut temu, Psar77 napisał:

Nie ucz ojca dzieci robić :szczerbol: - odsyłam do kalek w galeriach moich F-14 i F-117 😉  Po to właśnie schnie tel lakier, żebym mógł przeszlifowac kalki  na rowno z płatowcem  🙂

Dziewczyny, nie kłóćcie się.