lkemot Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 Model odleżał się w szafie ładnych parę latek, ale nadszedł i na niego czas. Na warsztat idzie Akagi 1/700 z firmy Fujimi do tego blaszka Fujimi i drewniany pokład Dodatkowo z Flyhawka metalowy pokład wraz z kratownicami pod spodem - duży zestaw Całość dopełnia wyspa Blaszka do łódek i samolotów oraz pozostała drobnica Jeszcze mam kilka blaszek z Yamato, które zamierzam też wykorzystać. Tak uzbrojony zabieram się za robotę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek26 Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 Osobiście podziwiam 700-kowców, że umieją ogarnąć tę skalę Chętnie będę śledził poczynania Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 A ja wiem do kogo zwrócić się o pomoc jak będę kiedyś robił Victory z Hellera. Twoja na Kodze wyszła wspaniale !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 ambitnie i na bogato jak dla mnie to do 700 trzeba mieć co najmniej zegarmistrzowskie umiejętności... ja to czasem wymiękam i rwę resztki włosów z głowy przy blaszkach do 350 A jak widzę tutaj takie blaszki do samolotów w 700 to już w ogóle kosmos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Będę się przyglądał budowie. Piękny okręt. Sam go zbudowalem tylko w większej podziałce 1:350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 13 Października 2020 Autor Share Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Na początek duży pokład startowy od FlyHawka Przed sklejeniem należy uformować krawędź spływu zgodnie z żeberkami Po uformowaniu kleimy oba pokłady. Klejenie jest bardzo przyjemne, bo klej wrzuca się w otworki i nacięcia dolnego pokładu Teraz drewniany pokład Teraz wklejamy profile spływu Robimy suwnicę i wklejamy ją na miejsce. Profile również zostają przykryte wyprofilowanymi kawałkami blachy Edytowane 13 Października 2020 przez lkemot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelist constructor Napisano 15 Października 2020 Share Napisano 15 Października 2020 Uważaj na ilość kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 15 Października 2020 Autor Share Napisano 15 Października 2020 Ruszam do boju z kratownicami pod pokładem startowym, tak wygląda wypraska Więc do roboty Spływ pokładu zrobiony Trochę mi zejdzie z pozostałymi kratownicami... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 24 Października 2020 Autor Share Napisano 24 Października 2020 Zakończyłem spawanie kratownic pod pokładem startowym I porównanie kratownic z wypraskami oryginalnymi 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Października 2020 Share Napisano 24 Października 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 24 Października 2020 Share Napisano 24 Października 2020 Podziwiam, dajesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 24 Października 2020 Share Napisano 24 Października 2020 O czym myślisz w czasie tak fascynującego zajęcia? (efekt podziwiam i samozaparcie również!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 24 Października 2020 Share Napisano 24 Października 2020 Nie obawiasz się, że po pomalowaniu będzie widać ślady kleju ? No chyba, że jestem ślepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 25 Października 2020 Autor Share Napisano 25 Października 2020 Nie obawiam się gdyż na brzegach klej rozprowadzałem równomiernie po pokładzie dokładnie pomiędzy kratownicami i po pomalowaniu powinna być gładka powierzchnia. W środku kratownice były klejone na skrzyżowaniu belek i klej był rozprowadzany pionowo w dół narożnikiem - tego też nie zauważysz po umieszczeniu pokładu na miejscu. Ale zobaczymy, bo niedługo pomaluję spód pokładu i wtedy zobaczymy wszystko bez refleksów światła na metalu i kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 29 Października 2020 Autor Share Napisano 29 Października 2020 Przygotowałem pomosty/galerie przy pokładzie startowym i ostatni pomost, tym razem na różnych poziomach Na tym kończę prace przy pokładzie startowym i zabieram się za kadłub... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Października 2020 Share Napisano 30 Października 2020 nieźle to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 2 Listopada 2020 Autor Share Napisano 2 Listopada 2020 Zaczynam od hangaru łodziowego na początek rujnacja potem pracowita odbudowa Teraz tylny pokład łodziowy I pokład dziobowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 8 Listopada 2020 Autor Share Napisano 8 Listopada 2020 Zabrałem się za łodzie okrętowe. Wypraski może i nie takie złe, ale nie wzbudziły mojego entuzjazmu Więc wziąłem się za ciachanie i blacharstwo Tak powstały motorówki łodzie towarowe, motorowe i wiosłowe kutry i szalupy ratunkowe I żeby nie było narzekań na małą detalizacje i takie tam, porównanie z groszem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 8 Listopada 2020 Share Napisano 8 Listopada 2020 (edytowane) zapowiada się piękny warsztat. Tak Trzymaj !!!! W dniu 24.10.2020 o 23:48, Piotras napisał: Nie obawiasz się, że po pomalowaniu będzie widać ślady kleju ? No chyba, że jestem ślepy. W dniu 25.10.2020 o 12:05, lkemot napisał: Nie obawiam się gdyż na brzegach klej rozprowadzałem równomiernie po pokładzie dokładnie pomiędzy kratownicami i po pomalowaniu powinna być gładka powierzchnia. gdyby jednak cokowiek jednak było widać - można to stosunkowo łatwo skorygować debonderem. Po prostu przemyj pędzelkiem zamoczonym w debonderze po klejonych elementach... Edytowane 8 Listopada 2020 przez blacman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Listopada 2020 Share Napisano 8 Listopada 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 11 Listopada 2020 Autor Share Napisano 11 Listopada 2020 Dodałem ściankę na pokładzie dziobowym I zabrałem się za wnękę przy platformach przeciwlotniczych Tutaj znowu niszczenie i odtwarzanie wnęka zamontowana do burty Teraz wnęka kominowa na drugiej burcie. Na razie nic nie wklejam, gdyż zaznaczone elementy takie jak są nie zmieszczą się pod kratownicą pokładu startowego Te elementy do wycięcia I sklejamy burty razem Teraz dno i szpachlowanie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 24 Listopada 2020 Autor Share Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) Przednia część nadbudówki/hangaru, została pozbawiona detali plastikowych by je później pracowicie pododawać Wykonałem imitację pasów poszycia Surfacer'em 1000 Wkleiłem pokład dziobowy, rufowy i malowanie Surfacer'rem 1200 Teraz drzwi hangaru łodziowego zostały pozbawione ornamentów Nałożyłem linoleum na tylne elementy pokładu - Tamiya XF-79 Teraz dokończyłem łodzie okrętowe, Surfacer 1200, XF-75, a elementy drewniane XF-78 I przednia część kadłuba Wkleiłem przód nadbudówki Edytowane 24 Listopada 2020 przez lkemot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 24 Listopada 2020 Share Napisano 24 Listopada 2020 Fajnie to wygląda. Ciekawe jak będzie to wszystko wyglądało jak będzie skończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 30 Listopada 2020 Autor Share Napisano 30 Listopada 2020 Prace nad Akagi trwają, dodałem przewody demagnetyzacyjne, drzwi, drabinki, kratownice i inne elementy Waloryzacji podlegają również spodnie części pomostów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi