Pan_na_Zulawach Napisano 21 Października 2020 Share Napisano 21 Października 2020 (edytowane) Przestawiam mój model nr "0", sklejany wspólnie przeleżał trochę w pudełku, reanimowany celem testów zimowego kamuflażu, farb olejnych i nakładania błota. Od tego modelu zaczęła się praktycznie moja przygoda z modelarstwem. Po reanimacji uznałem, że mimo wszystko, model zasługuje na galerię. Marek Edytowane 21 Października 2020 przez Pan_na_Zulawach 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 21 Października 2020 Share Napisano 21 Października 2020 Wyszło trochę średnio tak jakby wyciągnęli go z błota po 70 latach (Tankhunter). Możesz mi powiedzieć czemu każdy twój model po całej chemii jest brazowy/rdzawy? Kamo to wogole nie jest widoczne. Jesli taki jest twój styl to ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Października 2020 Share Napisano 21 Października 2020 Brawo za pierwszą galerię!!!! Wbrew pozorom Niemcy dbali o swoje pojazdy pancerne. Prawdę powiedziawszy w Twoim pojeździe nawet drewniane ławki zardzewiały. Pod kolorem białym powinien znaleźć prześwitujący bazowy kolor pojazdu czyli dunkelgelb RAL 7028 (z plamami zielonymi lub brązowo-czerwonymi). Moim zdaniem zimowy kamuflaż powinien wyglądać tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Października 2020 Share Napisano 21 Października 2020 jak to Twój 1 model to wyszedł całkiem nieźle moich kilka "pierwszych" w ogóle nie doczekało się "profesjonalnego" malowania - no ale to były trochę inne czasy i dostępny asortyment chemii można było policzyć na palcach jednej ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 22 Października 2020 Autor Share Napisano 22 Października 2020 (edytowane) 10 godzin temu, kzugaj napisał: Możesz mi powiedzieć czemu każdy twój model po całej chemii jest brazowy/rdzawy? Kamo to wogole nie jest widoczne. Myślę, że to wina zdjęć, które robię smartfonem, przy zbliżeniu załącza się(?) HDR, albo to po części wina oświetlenia- lampa pierścieniowa. Przy naturalnym świetle modele wyglądają trochę inaczej. Przy następnej galerii Stupa postaram się coś z tym zrobić, aby na fotkach model wyglądał tak jak w realu. 10 godzin temu, M.A.V. napisał: jak to Twój 1 model to wyszedł całkiem nieźle To mój model "0", jako numer "1" uznaję ten, który tez czeka na reanimację i wykończenie 10 godzin temu, robertmodelarz napisał: Brawo za pierwszą galerię!!!! Wbrew pozorom Niemcy dbali o swoje pojazdy pancerne. Prawdę powiedziawszy w Twoim pojeździe nawet drewniane ławki zardzewiały. Pod kolorem białym powinien znaleźć prześwitujący bazowy kolor pojazdu czyli dunkelgelb RAL 7028 (z plamami zielonymi lub brązowo-czerwonymi). Moim zdaniem zimowy kamuflaż powinien wyglądać tak: To moja trzecia galeria- zamieszania jest trochę, bo ten model, oznaczony jako model "0", budowałem jako pierwszy razem z siostrzeńcem (myślałem, że złapie bakcyla modelarstwa), został pomalowany, w międzyczasie rozpadł się trochę i trafił do pudełka. Po reanimacji jest to mój trzeci skończony model. Ławki nie są zardzewiałe- to błoto. Rdzy na tym modelu praktycznie nie ma. Pod zimowym kamo jest dunkelgelb bez kamuflażu- zgadzam się, że wytarte zimowe kamo zrobiłem nie tak, jak trzeba- białą malowałem tyllko raz, bez korekty, starając się nie wszędzie dawać jednolitą grubość i przy wycieraniu wygląda to jak białe plamy i... niestety ten sam błąd zrobiłem przy mojej III. Zapewne następnym razem inaczej do tego podejdę. Edytowane 22 Października 2020 przez Pan_na_Zulawach Kolejność zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 5 godzin temu, Pan_na_Zulawach napisał: Myślę, że to wina zdjęć, które robię smartfonem, przy zbliżeniu załącza się(?) HDR, albo to po części wina oświetlenia- lampa pierścieniowa. Przy naturalnym świetle modele wyglądają trochę inaczej. Przy następnej galerii Stupa postaram się coś z tym zrobić, aby na fotkach model wyglądał tak jak w realu. Spoko tylko zamieszczajac galerie to raczej trzeba dac fotki ktore sa jak najblizsze oryginalowi. Spr zrobic zdjecie przy swietle dziennym. Ja warsztatowe zdjecia robie smartphonem i nie zmienia mi kolorow az tak bardzo chic sztuszne swiatlo juz tak. Ten sam model sztuczne swiatlo dwie lampki z Ikea z dosyc mocnymi ledowymi zarowkami. Oba zdjecia robione tym samym smartphonem Swiatlo dzienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 A mi się podoba, tak sobie wyobrażam pojazd zmęczony błotem i syfem frontu wschodniego powiedziałbym nawet, że podwozie jest za czyste i brakuje tam jakichś grudek zaschniętego albo mokrego błota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 22 Października 2020 Autor Share Napisano 22 Października 2020 4 godziny temu, filipsg napisał: powiedziałbym nawet, że podwozie jest za czyste i brakuje tam jakichś grudek zaschniętego albo mokrego błota. Nie odważyłem się na mokre błoto, zazwyczaj źle to na modelu wygląda. Chciałem dać jeszcze ślady błota w innym kolorze, jednak ostatecznie też z tego zrezygnowałem. Nie wyobrażam sobie pojazdu z wiosny, czy jesieni z frontu wschodniego, który by nie był brudny, bury i zabłocony- распу́тица robiła swoją robotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 Ja mam tylko komentarz dotyczący samego koloru błota - może kwestia fotek a może mojego błędnego myślenia - ale dla mnie jest bardziej wietnamskie/afrykańskie (czerwonawe) niż ruskie (ciemnobrązowe/czarne). Ale nie jestem specem od gleb, po prostu taka luźna uwaga;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 22 Października 2020 Autor Share Napisano 22 Października 2020 Jest to moja galeria, więc tutaj to napiszę. Nie wiem czemu w ludziach jest tyle nienawiści, czemu plują jadem naokoło? Rozumiem, że w życiu zawodowym może coś nie wychodzić, że życie rodzinne leży, ale to nie powód, aby tutaj to odreagowywać. Jest tutaj niejaki @Spotter, który w żaden sposób nie pomaga początkującym, a nawet wręcz przeciwnie szkodzi Forum, zniechęca innych do pokazywania swoich prac. Ilu jest modelarzy korzystających z forum, a ilu zamieszcza tutaj swoje prace? Ciekawe dlaczego... Ten pan nie może zrozumieć, że nikt nie rodzi się mistrzem, że umiejętności początkującego, który zajmuje się modelarstwem kilka miesięcy nie mogą się równać z umiejętnościami nabytymi przez lata. Lepiej wyszydzić, zadrwić niż pomóc... Jakże to jest trywialne. Zresztą wystarczy zobaczyć modele pana Spottera z portfolio- połowa nawet nie zasługuje na jego ulubione słowo "ulep" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 Miszcz sztuki cieniowania znaczy sie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 22 Października 2020 Autor Share Napisano 22 Października 2020 4 minuty temu, kzugaj napisał: Miszcz sztuki cieniowania znaczy sie? Prędzej sztuki zniechęcania i mieszania z błotem początkujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 3 minuty temu, Pan_na_Zulawach napisał: Prędzej sztuki zniechęcania i mieszania z błotem początkujących. Tylko, że czasami znajdzie się taki początkujący co już wszystko wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 22 Października 2020 Autor Share Napisano 22 Października 2020 @Seb, każdy buduje modele na miarę swoich możliwości. Prawdę mówiąc, to nie spotkałem tutaj takiego początkującego- a ja nim na pewno nie jestem. Mam świadomość swoich błędów- do tej pory każdy mój model ma błędy, ale... te modele naprawdę cieszą. Mnie na pewno. Zwłaszcza III, którą, wiadomo kto, spisał na straty i chciał wyrzucić na śmietnik. Wiem, że z czasem będę budował coraz lepsze modele i na szczęście na tym forum są ludzie, którzy naprawdę pomagają- czy to radami, czy konstruktywną krytyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 Ale większość nas na forum to co najwyżej średniaki, rozumiem krytykę ale istotna jest też forma jej przekazywania. No i abstra:bip:ąc juz od tego, że stylów w modelarstwie całe multum, nie każdemu podoba się to samo. PS. Chopy, a tak poza tym to umówmy się - robimy małe plastikowe czołgi/samoloty/itp - serio nie ma lepszych rzeczy do kłócenia się na necie?;) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 22 Października 2020 Autor Share Napisano 22 Października 2020 @Spotter... skończmy te jałowe dyskusje, bo szkoda mi na to czasu. Jakbyś nie zauważył, to wiele razy przyznaję rację, że coś skopałem... To, że nasze style budowy i wizje modeli wojennych nie są zgodne, nie może być powodem, że pałasz do mnie wieczną i mroczną nienawiścią Napisz coś konstruktywnego, może wtedy przyznam rację. Jak do tej pory to nie dałeś żadnej rady. I wybacz, nawet nie posiadając umiejętności jestem w stanie ocenić, czy model mi się podoba, czy też nie i co o nim sądzę. Ciężko to zrozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 22 Października 2020 Autor Share Napisano 22 Października 2020 Peace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi